Ekonomi

Hububat ve bakliyattaki istihsal açığı atıl tarım arazilerinin kullanımıyla kapanacak

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, döşenmemiş fasulye, al yasmık ve nohuttaki istihsal açığının nadas sahalarında baklagiller ekimlerinin yapılmasıyla azalacağını belirtti.

Hububat ve bakliyattaki istihsal açığı atıl tarım arazilerinin kullanımıyla kapanacak
10-03-2022 11:39
Ankara

Şemsi Bayraktar, AA muhabirine, atıl tarım arazilerinin kullanımının bağış kanalıyla desteklenmesi sonucuna bağlı değerlendirmede bulundu.

Atıl arazilerde zirai istihsal ve kuruluş yatırımlarına bağış verilecek

Ülke yerine geçilen çetince süreçten en birlikte tomar etkilenen alanın tarım sahası olduğuna ayraç fail Bayraktar, "Son günlerde tesirini hâlâ birlikte tomar yaşadığımız arsıulusal çöküntü zımnında başta ithalata basıcı olduğumuz ürünlerde fiyatlar dehşet artmaya bitmeme etmektedir. Yeterli istihsal yapamadığımız asliye besin maddelerinde, dünyada yaşanmış bulunan ansızın gelişmelerden duygulanım düzeyimiz bugün yer aldığı kabilinden herhangi birlikte devir birlikte tomar olacaktır." dedi.

Bayraktar, yaşanacak herhangi birlikte çirkin ihtimale huzur diyar kaynaklarının sonuna denli kullanılması gerektiğine dikkati çekerek, üretimin artırılmasından ayrıksı ilaç olmadığını söyledi.

Bu sene kalan fiyatlar yardımıyla üreticilerin zorlandığını vurgulayan Bayraktar, vatandaşların yükselen fiyatlardan çevre da şita meyvelerini aldığı kadar tüketemediğini dile getirdi.

Bayraktar, tarımda ulusal seferberlik duyuru edilmesi icap ettiğini tabir ederek, şu şekilde konuştu:

"Elimizde ne mevcut ne olmadan nebati ve hayvanca istihsal düşüncesince kullanmalıyız. Bugün yaşadığımız probleminin temeli aldığı kadar üretememekten kaynaklanmıştır. Bu söylemlerimiz sonra Resmi Gazete'nin 8 Mart 2022 günlü sayısında piyasaya sürülen Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesinin Desteklenmesine İlişkin Karar önemlidir. Kararda tamlanan mevzular ve sübvansiyon uygulaması, 2021 senesinde başlatılan Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi'nin ortamında de toprak almaktadır. Bu karardan beklentimiz dayanak noktası mekanizmasının hâlâ çabuk ve velut işlemesidir. Bu yılki ilkbahar ekilişlerinde bağış destek sunar çiftçiye birlikte an ilk ulaşmalı, fellah ekime yönlendirilmelidir."

Atıl arazilerde ekime müteveccih hibeye destek

Ülkede işlenen levent boylu ömürlü nebat dalının 23 milyon 446 bin hektar yer aldığı bilgisini verici Bayraktar, hep alanın 3 milyon hektarının nadas bölgesi bulunduğunu dile getirdi.

Bayraktar, işlenen alanın 15 milyon 122 bin hektarının Çiftçi Kayıt Sistemi'ne (ÇKS) mukayyet bulunduğunu belirterek şu değerlendirmede bulundu:

"ÇKS'ye mukayyet bölgede istihsal karşıcı çiftçiler zirai desteklerden faydalanabilmektedir. Bu halde devletimizde 8 milyon 324 bin hektar tarım arazisi yük dibine alınamamakta, bu bölgelerin birlikte kısmında istihsal bitmeme etse de müstahsil desteklerden yararlanamamaktadır. 8 milyon 324 bin hektar tarım alanı, intikali yapılamamış, hissedarlar arasındaki mesail yahut arazilerin baş döndürücü önemsiz olması zımnında işlense de ÇKS'ye yük ettirilmeyen, atıl tarım alanları ve ecrimisille işlenen kaynak arazilerinden oluşmaktadır. Bu bölgelerde istihsal karşıcı çiftçi, erdemli istihsal maliyetleri karşısında dayanak noktası de alamayınca üretimden caymak muhik kalmaktadır. 8 milyon 324 bin hektar alanın 2 milyon 940 bin hektarı atıl tarım alanıdır."

Boş, atıl halde mevcut yahut nadasa bırakılan arazilerin, akıllıca keşikleme planı ve ilk teşrin şekilleri değerlendirmek şekli ile zirai üretime kazandırılmasının baş döndürücü ehemmiyetli bulunduğunu vurgulayan Bayraktar, "Ülkemizde tarım yapılabildiği biçimde nadasa mevdu 2021 yılı bakımından 3 milyon hektar düzlük ve 2 milyon 940 bin hektar atıl tarım arazisi ile hep 5 milyon 940 bin hektar tarım alanında, piyasaya sürülen Cumhurbaşkanı Kararı çerçevesinde ilk teşrin seferberliği başlatıldığını almak istiyoruz. Bu bölgelerde ithalata basıcı olduğumuz hububat, baklagiller ve semiz tohumlu mahsulat üreten çiftçilere plan hep ederinin maksimum yüzdelik 75'ine denli bağış desteği hasretmek geç kalınmış olsa da iyice muhik birlikte karardır. Bununla birlikte, hayvancılık sektörümüzün ortamında bulunmuş yer aldığı sıkkın gidişat dikkate alınarak, hile bitkisi üretimimizin artırılmasına müteveccih heveslendirme edici önlemlerin de bahis konusu uygulamaya engelleme edilmesi gerekmektedir." dedi.

"Üreticiye, ürününü mesabesinde pazarlayabilme garantisi verilmeli"

Bayraktar, ilkbahar ekilişlerinin başlayacağını anımsatarak şunları kaydetti:

"2019/2020 sezonu verilerine mucibince mobilyasız fasulyede yüzdelik 24, al mercimekte yüzdelik 28,3, nohutta yüzdelik 14,7 bulunan istihsal açığı nadas sahalarında baklagiller ekimlerinin yapılmasıyla azalacaktır. Bugünlerde harp zımnında Rusya ile Ukrayna'dan yapılacak ithalatta dava yaşanmış bulunan ayçiçeğinde istihsal açığımız yüzdelik 40'tır. Yine mısırda istihsal açığı yüzdelik 24,5, pirinçte yüzdelik 15,1, buğdayda yüzdelik 17,2, arpada yüzdelik 5,2'dir. Bu istihsal açıklarını bloke buyurmak düşüncesince atıl bölgelerde ilk teşrin yapılarak üretimin artırılması vazgeçilmez bir duruma gelmiştir. Bahar aylarında yapılabilecek en birlikte tomar istihsal hedeflenmeli, çiftçinin girdi maliyetleri desteklenmeli, öbür yandan hasatta mesabesinde ürününü pazarlayabileceğinin garantisi verilmelidir."


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?