Sağlık

Hematoloji uzmanı uyardı: 'Lenf düğümleri büyüyorsa hekime başvurun'

Vücudun enfeksiyonlarla çekişme kabiliyetinte dirimlik müşterek görevi bulunan ak kan bezlerinin çoğu kez itici algınlığı kabilinden viral enfeksiyonlarda şiştiğini tamlayan Hematolog Dr. Soner Solmaz, ak kan düğümleri hasbi yere çıktıysa, sert, gelişmemiş müşterek yapısı

Hematoloji uzmanı uyardı: 'Lenf düğümleri büyüyorsa hekime başvurun'
03-02-2023 10:07

Acıbadem Adana Hastanesi Yetişkin Hematoloji Uzmanı Dr. Soner Solmaz, şiş lenfa düğümlerinin çoğu kez bakteri yahut virüslerin niçin bulunduğu enfeksiyonun birlikte kararı yerine ortaya çıktığını ve seyrek de olsa şiş lenfa düğümlerine dokunmabana hastalığının niçin olabileceğini tabir etti.
Lenf bezleri yerine da isimlendirilen lenfa düğümlerinin, bedenin enfeksiyonlarla çekişme kabiliyetinte dirimlik birlikte gösteriş oynadığına ilgi çekici Dr. Solmaz “Lenfler, süzek rolü görerek virüsleri, bakterileri ve öteki dert nedenlerini vücudunuzun öteki bölgelerine bulaşmadan evvela yakalarlar. Şişmiş lenfa düğümlerini ayırt edebileceğiniz serili alanlar ortada boynunuz, çenenizin altı, genelev altlarınız ve kasıklarınız bulunur” dedi.

“Şişmiş lenfa düğümleri dert habercisidir”

Lenfatik sistemin, bedenin değme durumunda mevcut birlikte organlar, damarlar ve lenfa düğümleri ot bulunduğunu vurgulayan Solmaz, “Baş ve mesuliyet sahalarınızda nice lenfa düğümü bulunur. Sık kesif şişen lenfa düğümleri bu bölgede, başkaca genelev altlarınızda ve kasık bölgenizdedir. Şişmiş lenfa düğümleri, vücudunuzda birlikte yerlerde birlikte şeylerin kusur bulunduğunun birlikte işaretidir. Lenf bezleriniz evvel şiştiğinde şunları ayırt edebilirsiniz, lenfa düğümlerinde duygunluk ve dert oluşur. Şişlik bezelye yahut fasulye büyüklüğünde, üste koz boyutlarında olabilir. Şişmiş lenfa düğümlerinizin nedenine ilişkin olarak, eş olabileceğiniz öteki gösterge ve semptomlar koku alma organı akıntısı, geçit ağrısı, biberli ve yukarı teneffüs yolu enfeksiyonunun öteki belirtileri olabilir” sanarak konuştu.
Vücuttaki lenfa düğümlerinde şişme meydana geldiğinde, HIV yahut mononükleoz kabilinden enfeksiyonları, lupus yahut romatoid artrit kabilinden birlikte romatizmal rahatsızlıkları eyitmek icap ettiğini aktaran Solmaz “Lenf bezlerinde nema birlikte dokunmabana yahut lenfomaya ilişkin ise lenfa bezleriniz baş döndürücü aceleci şiş muhtemel ve beklenenden hâlâ kaba ve sabit-hareketsiz kısaca mekân dokulara değen olabilir. Ateş, geceleyin terlemeleri ve kilogram kaybı haremlik edebilir” şeklinde konuştu.

“En serili sebebi enfeksiyondur”

Dr. Solmaz, lenfa düğümlerinin gruplar biçiminde bulunduğunu ve değme grubun bedenin belli başlı birlikte alanını boşalttığını ve buna ilişkin yerine şiş lenfa düğümlerinin yerinin, alttaki yatan sebebi belirlemeye asistan olabildiğini kaydetti.

“Şişmiş lenfa düğümlerinin en serili sebebi enfeksiyondur, başta itici algınlığı kabilinden viral birlikte enfeksiyondur” niteleyerek laflarını sürdüren Solmaz “Boğaz enfeksiyonları, kızamık, kulak enfeksiyonları, diş ve dişeti problemleri, deri enfeksiyonları, insanoğlu immün yetmezlik virüsü (HIV) - AIDS, tüberküloz, pisik tırmığı hastalığı, lupus ve romatoid artrit kabilinden romatizmal hastalıklar, lenfoma (lenf bezi kanseri), dem kanseri (kemik iliği yahut dem kanseri), lenfa düğümlerine serili (metastaz yapmış) öteki aza kanserleri” ifadelerini kullandı.

“Büyümeye bitmeme ediyorsa doktora görünmelisiniz”

Çoğu devir şiş lenfa düğümlerine birlikte enfeksiyon niçin bulunduğu için enfeksiyon düzeldiğinde lenfa bezlerinin de yalnız başına normale döndüğüne yer veren Solmaz, “Ancak şiş lenfa düğümleriniz tedaviden sonraları halen bitmeme ediyorsa, aşina birlikte etken yapılmaksızın ortaya çıktıysa, 2-4 haftadır mevcutsa ve büyümeye bitmeme ediyorsa, kaba yahut korse kabilinden hissediliyor ve bastırdığınızda akıntı etmiyorsa, asi ateş, geceleyin terlemeleri yahut açıklanamayan kilogram kaybınız varsa, yutmada yahut soluk almada engel çekiyorsanız hemen doktorunuza görünmelisiniz” niteleyerek uyarıda bulundu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?