Ekonomi

Hazine ve Maliye Bakanı Nebati: Piyasa aktörlerinin Türkiye ekonomisine itimatı arttı

Hazine ve Maliye Bakanı Nebati, "Enflasyonu düşürmeye müteveccih ortak branş film film aşama attık ve atmaya da bitmeme edeceğiz. Makroekonomik göstergelerin düzelmesiyle Türkiye ekonomisine mahsus güvenin henüz da artacağına bulunan inancımız tam." dedi.

Hazine ve Maliye Bakanı Nebati: Piyasa aktörlerinin Türkiye ekonomisine itimatı arttı
18-03-2022 15:06
Londra

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, İngiltere'nin başkenti Londra'da meydana getirilen görüşmelerde, ecnebi yatırımcıların ve piyasa aktörlerinin Türkiye ekonomisine bağlı arka dönüşlerinin enikonu müspet bulunduğunu belirterek, "Piyasa aktörlerinin bizim kararlığımızı, izleyeceğimiz defa ve adımları bilmesi, Türkiye ekonomisine bulunan itimatı artırdı." dedi.

Bakan Nebati, Londra'da arsıulusal mal şirketlerinin, mafevk dozaj yöneticileri ve yatırımcılarıyla dün gerçekleştirdiği görüşmelerin peşi sıra AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

Göreve geldiği karşı günden itibaren lüzum iklim içi gerekse iklim dışı piyasa aktörleriyle toplantılar yaptığını tamlayan Nebati, Londra'da çabucak yanında güneş içinde 15'i servet dümen şirketi, 15'i arsıulusal kalkınma ve envestisman bankası, 4'ü hususi kapital ve enfrastrüktür fonu peyda etmek az daha 40'a benzeyen mafevk dozaj yöneticiyle görüşmeler gerçekleştirdiklerini bildirdi.

Nebati, sabık ay başlangıcında yatırımcılarla mülaki kızarmak düşüncesince Londra'ya yolculuk ettiklerini, dün ise ikinci ziyareti gerçekleştirdiklerini anımsatarak, "Piyasa aktörlerinin bizim kararlığımızı, izleyeceğimiz defa ve adımları bilmesi, Türkiye ekonomisine bulunan itimatı artırdı." niteleyerek konuştu.

Son dü yılda hepsi dünyanın karşılaşmış olduğu en şişman problemin küsurat şişkinlik olduğuna yer veren Nebati, "Enflasyonu düşürmeye müteveccih yanında paradigma etap attık ve atmaya da bitmeme edeceğiz. Makroekonomik göstergelerin düzelmesiyle Türkiye ekonomisine mahsus güvenin şimdi da artacağına bulunan inancımız tamdır." değerlendirmesinde bulundu.

"Emtia tutarları hepsi dünyada şişkinlik baskısını artırıyor"

Bakan Nebati, Rusya-Ukrayna kaynaklı jeopolitik ve mali risklerin öteki devletlere de çıkma ihtimaline bağlı değerlendirmelerde bulunarak, şunları kaydetti:

"Rusya-Ukrayna mücadelesi ve bu kapsamda Rusya'ya muteber şümullü yaptırımlar, Rusya ekonomisi ilkin peyda etmek az daha değişik kanallardan öteki devletleri de aksi etkiliyor. Rusya ve Ukrayna'nın toptan tarım, erke ve öteki mal ihracatı içinde ağırlığı faziletli olsa da toptan tecim ve büyümedeki ağırlıklarının oranla ceninisakıt bulunduğunu görüyoruz. Yakın sürede meydana getirilen icraat da Rusya-Ukrayna savaşının Avro Bölgesi ve toptan ekonomiye çıkma tesirinin var bulunduğunu gösterirken, bu etkinin kısıtlanmış kalması bekleniyor. Diğer taraftan, bilhassa küsurat mal fiyatları, halihazırda hepsi dünyada faziletli bulunan şişkinlik üstündeki baskıyı şimdi da artırıyor. Enerji fiyatlarındaki artış, hepsi dünyada bölük halkının satın kabul etme enerjisini azaltarak tüketimi aksi etkiliyor. Azalan taleple baş başa oluşan kapalılık ortamı yatırımları azaltıyor. Bu çerçevede, akıbet devirde toptan kurda şişkinlik tahminleri mafevk yönlü, nema tahminleri ise alçak cepheli güncellenmektedir."

"Ülkemiz şoklara akıbet evre dirençlidir"

Nureddin Nebati, Türkiye'nin bulunan toptan risklere dirlik hazırlıkları kendisince da bilgelik vererek, "Hayata geçirdiğimiz siyasa adımlarımız yardımıyla ekonomimizdeki kırılganlıkları azalttık. Ülkemiz lüzum çelimli amme maliyesi lüzum berk bankacılık sektörüyle şoklara akıbet evre dirençlidir." değerlendirmelerinde bulundu.

Türkiye'nin çelimli mali disiplinine dikkati çekici Nebati, dünyada bütçe açıklarının ikiz haneleri, borçluluk seviyelerinin ise üç haneleri görmüş olduğu yanında ortamda berk ve sakıngan yanında amme maliyesine ehil olunduğunu söyledi.

Nebati, "Gerek AB tanımlı namus borcu stokumuzun Maastricht Kriterlerinin enikonu altında olması, gerekse maliyet avantajına ve ekleme giranbaha istihsal ika becerisine ehil olma niteliği yardımıyla ülkemiz, risklerini yönetebilen, borçluluk oranları sürdürülebilir olan, keyif krizi denli öngörülmesi ağır riskler karşısında lazım donanımı bulunan yanında ülkedir. Türkiye çelimli özelliklerinin bilinci ile beklenen riskler gözetiminde yaşanabilecek belkili kırılganlıklara dirlik ayrıntılı adımları devreye almaktadır." niteleyerek konuştu.

"Güçlü dışarı satım isteği 2022'de de bitmeme ediyor"

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Fiyat İstikrarı Komitesi, Finansal İstikrar Komitesi ve Ekonomi Koordinasyon Kurulu toplantılarında Rusya-Ukrayna ortada yaşanmış bulunan gelişmelerin belkili yansımalarını rastgele boyutuyla ele aldıklarını anlattı.

İlgili hepsi bakanlıklar ve kurumlarla eşgüdüm içinde gelişimleri yakından strateji ettiklerini vurgulayan Nebati, "Bu çerçevede, Rusya-Ukrayna kaynaklı risklerin ekonomimize belkili aksi etkilerini de azaltmaya müteveccih tedbirleri kararlılıkla yapmaya bitmeme ediyoruz. İhracatı ve ekleme giranbaha üretimi önceleyen politikalarımızla ehemmiyetli kazanımlar elde ettik. Geçen sene çelimli seyreden ihracatın 2022'de de bu eğilimini bitmeme ettirdiğini görüyoruz." dedi.

Nebati, toptan erke ve erke dışı mal fiyatlarındaki artışların bölük halkının alıntı gücüne aksi tesirini engellemek düşüncesince akıbet devirde gıdada ve elektrikte KDV indirimleri uygulanması anlamında değişmeyen aldıklarını anlatım etti.

Türkiye ekonomisinin mukavemetli bulunduğunu yineleyen Nebati, "Ülkemiz; levent boylu senelerdir uyguladığı güzel aut tecim politikalarıyla ihracatta hem mahsul bununla ortak piyasa çeşitlendirmesini elde etmiş olup, devim bilimi ve şoklara dirlik bağışıklığı faziletli bulunan gerçek sektörüyle bu süreci hasarsız yanında halde atlatma yeteneğine sahiptir." değerlendirmelerini yaptı.

"İhtiyatlı amme maliyesi ile stabil nema görünümünü destekliyoruz"

Bakan Nebati, Türkiye'de bölük halkının döviz cinsi borcu bulunmadığını, bankacılık dalının de döviz belirgin pozisyonun olmadığını söyledi.

Türkiye'nin dengelem yapısı çelimli ve büyüyen yanında bankacılık sektörüne ehil bulunduğunu tamlayan Nebati, "Ülkemizin mecmu borçluluk oranları da yoğun şekilde güdülebilen ve ceninisakıt düzeylerdedir. Biz sakıngan amme maliyesi ile stabil nema görünümünü destekliyoruz." dedi.

Nebati, Türkiye'nin aksi şoklara dirlik direncini rastgele sabık sene artırdığına ayraç ederek, "Her ne genişliğinde akıbet devirde erke ithalatındaki artışla baş başa yanında hacim itila isteği olsa da akan açığımızın önceki yıllara nazaran ehemmiyetli seviyede gerilemesini ve aut tasarruflara bulunan bağımlılığımızın azalmasını, ehemmiyetli yanında müzahir sebep kendisine görüyorum." değerlendirmesini yaptı.

Rusya'dan büyümek talip firmalar düşüncesince Türkiye'yi şimdi da alımlı etmek amacıyla neler yapılabileceğine bağlı görüşlerini de paylaşan Nebati, konuşmasını şu halde tamamladı:

"Türkiye ekonomisinin arsıulusal arenadaki rakiplik enerjisini tasarruf etmek düşüncesince yatırımcı itimatını desteklemeye müteveccih azimli çabalarımız bitmeme etmektedir. Bu çerçevede beşeri sermayesini güçlendirici yönde eğitim, maharet ve işgücü alanındaki reformlara odaklanmak, şirketlerin toptan bedel zincirine entegrasyonunu sağlayan adımlar atmak, endüstride sayısal dönüşümü hızlandırmak, ekleme giranbaha ve yenilikçi istihsal ile verimliliği artırmaya müteveccih politikalara yoğunlaşmak, önümüzdeki devirde de en esas önceliklerimiz olacaktır. Türkiye Ekonomi Modeli ile makroekonomik istikrarı sağlayarak ve faziletli ekleme giranbaha yatırımları motivasyon ederek; üretim, dışarı satım ve istihdamı artırmayı amaçlıyoruz. Böylece akan belirgin sorununu mihman kendisine çözmek, mutedil esenlik tuzağını bitmek ve toptan bedel zincirlerinde mafevk sıralara çıkmayı hedefliyoruz."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?