Ekonomi

Hazine ve Maliye Bakanı Nebati Londra'da konuştu: 2022'de ekonomimiz büyümeye bitmeme edecek

Hazine ve Maliye Bakanı Nurettin Nebati, “Dünya genelindeki aksi koşullara rağmen, 2022 yılına ilgili evvel veriler ekonomimizdeki faiz trendinin bitmeme edeceğini göstermektedir." diyerek konuştu.

Hazine ve Maliye Bakanı Nebati Londra'da konuştu: 2022'de ekonomimiz büyümeye bitmeme edecek
17-03-2022 16:15
Londra

Hazine ve Maliye Bakanı Nurettin Nebati, Türkiye’nin yenilenebilir erke dair dünyada kip yayınlanan birlikte dünya durumuna geldiğinin altını çizerken “Türkiye yenilenebilir erke müesses gücünde dünyada 13'üncü, Avrupa'da 6’ncı sıraya yükselmiştir.” dedi.

Bakan Nebati, Londra'nın zamanı mal merkezi City of London'daki Mansion House'ta planlı "İngiltere - Türkiye Yeşil Finansman Konferansı'nın açım konuşmasını yaptı.

Türkiye'nin 2021 senesinde gerçekleştirdiği yüzdelik 11 faiz ile G-20 devletleri ortada en çabuk büyüyen dünya bulunduğunu hatırlatan Bakan Nebati, “Dünya genelindeki menfi koşullara rağmen, 2022 yılına ilgili huzur veriler ekonomimizdeki faiz trendinin bitmeme edeceğini göstermektedir.” değerlendirmesinde bulundu.

Bakan Nebati, “İhracatımız 2021 senesinde yüzdelik 32,8 artma göstererek 225 bilyon doları esbak ve böylelikle tarihteki en faziletli seviyesine ulaşmıştır. İhracattaki artma hevesi bu sene da bitmeme etmekte olup, 2022 yılı küçük ay kocaoğlan bakımından yıllıklandırılmış dış satım 231,9 bilyon dolar seviyesine yükselmiştir.” ifadelerini kullandı.

Türkiye Ekonomik Modeli kapsamında tahsil edilen önlemler sayesinde, sonuç devirde hep istihdam ve dış satım rakamlarının tarihteki en dobra seviyelerine ulaştığını kaydeden Nebati, “Makroekonomik istikrarı garanti dibine almak, ek kıymeti faziletli üretimi bırakmak ve akan dengeyi getirmek modelimizin asliye öncelikleri arasındadır.” dedi.

Bakan Nebati, sonuç devirde Türkiye’deki yatırımları ve rakiplik enerjisini bırakmak ve mali istikrarı garanti dibine kabul geçirmek şartıyla ayrışık uygulamaların yaşama geçirildiğini hatırlattı.

“Enflasyonu sürekli namına düşürme noktasında kararlıyız”

Küresel gelişmelere koşut namına enflasyonun Türkiye’de de artma hevesi kaydettiği tamlayan Bakan Nebati, “Bu noktada, sonuç devirde toptan mal fiyatları, tedbir zincirlerindeki sıkıntılar, döviz mobilyasız gelişimleri ve fiyatlama davranışlarındaki bozulmanın tesiri ile artma kaydeden enflasyonu sürekli namına düşürme noktasında azimli olduğumuzu anlatım geçirmek istiyorum.” biçiminde konuştu.

Bakan Nebati, “Olumsuz toptan gelişmelerin yanında Türk lirasındaki bedel kaybı enflasyondaki faziletli seyirde belirleyici olmuştur. Tarihsel namına incelediğimizde döviz kurlarının enflasyonda asliye belirleyici öge bulunduğunu görmekteyiz.” dedi.

Kur korumalı TL korumalı hesapların ücreti 557 bilyon TL

Türkiye’de seviye korumalı Türk lirası yatırım ve katılma hesaplarına müteveccih uygulamanın kararında mali istikrarın sağlanmasında ehemmiyetli birlikte gelişim sağlandığını tamlayan Bakan Nebati, “10 Mart 2022 zamanı bakımından bu hesapların hep ücreti 557 bilyon TL düzeyine ulaşmıştır. Önümüzdeki devirde uygulamayı planladığımız arttırma strüktürel politikalarla bu yöndeki azimli adımlarımızı şimdi da hızlandırmayı hedefliyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.

Bakan Nebati, bu amaçla KDV sisteminin sadeleştirilmesi, dirimlik endeksli hisse senedi ihracı ve rüçhan kesim cesaret programları kabilinden ayrışık uygulamaların devreye alınmasının planlandığını kaydetti.

Nebati şu halde bitmeme etti:

"Yaklaşımımız, bu süreçte Türk ekonomisinin yeşil dönüşümünü hızlandırarak, karbonsuz birlikte konuşu kalkınma ve faiz modeli peydahlamak yönündedir. Yeşil finansmanı Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın Türkiye’de başlatmış olduğu yeşil kalkınma devriminin mihenk taşı taşlarından birisidir. 2053 yılı açık el değmemiş çıkarma gayemiz ve yeşil inkılap vizyonumuz doğrultusunda arsıulusal standartlarla mevzun birlikte yeşil finansman ekosistemi tevlit gayreti içerisindeyiz.

Türkiye'nin bu alandaki öncelikleri, 2022 ve 2024 yıllarını havi Orta Vadeli Program ve Yeşil Mutabakat Eylem Planı marifetiyle ülkenin asliye yöntem belgeleriyle bütünleşmiştir."

Türkiye yenilenebilir erke müesses gücünde dünyada 13'üncü, Avrupa'da 6’ncı

Türkiye’nin attığı adımlar sayesinde, yenilenebilir erke dair dünyada kip yayınlanan birlikte dünya durumuna geldiğinin altını çizen Bakan Nebati, “2002-2021 devrinde yenilenebilir enerjinin hep müesses çelim içindeki payını yüzdelik 38,6’dan yüzdelik 53,9 seviyesine yükselttik. Böylece, Türkiye yenilenebilir erke müesses gücünde dünyada 13'üncü, Avrupa'da 6’ncı sıraya yükselmiştir.” değerlendirmesini yaptı.

"Togg'un bu sene içinde yollarda olmasını hedefliyoruz”

Son zamanlarda karbon fut izini düşüren ve çevreyi koruyucu planların şimdi aşkın istem görmeye başladığının altını çizen Bakan Nebati, “Ülkemiz de çabucak büyüyen yeşil tahrifat alanının canlı ve ehemmiyetli aktörleri ortada toprak kabul geçirmek istemektedir.” dedi.

Bu çerçevede, devletimizde amme ve hususi kesim düzeyinde yeşil tahrifat ve sukuk alanının altyapısını peydahlamak düşüncesince ehemmiyetli adımlar atılmış olduğu hatırlatan Nebati, “Yeşil üretime müteveccih AR-GE desteklerinin artırılmasına iri ehemmiyet vermekteyiz. Ayrıca Yerli elektrikli aracımız Togg'un bu sene içinde yollarda olmasını hedefliyoruz. Ayrıca hususi sektörümüz kabilinden mükemmel elektrikli ticari araçlara ve bataryalarına bağlı iri yatırımlar duyurulmuştur.” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin Enerji Verimliliği Kanunu'nda icra ettiği değişiklikle binalar, ekincilik ve işlev sektörlerinin erke verimliliği desteklerinin kapsamına alındığını hatırlatan Bakan Nebati, “Ayrıca sonuç dönemde, önde mevrut Merkez Bankası ve aranjör firmaların aza olduğu, Finansal Sistemin Yeşillendirilmesi Ağı'na ülkemizin de üyeliği kuruluş edilmiştir. Ülkemiz arsıulusal platformlarda yeşil finansmanın gelişimine ulama getirmek şartıyla çalışmalarına koyu birlikte halde bitmeme etmektedir.” değerlendirmesinde bulundu.

Bakan Nebati konuşmasını şu halde tamamladı:

“Yeşil inkılap emekleri kapsamında; limonluk gazı emisyonlarının takip edeni üzerine yönetmeliğin AB mevzuatına mevzun duruma getirilmesi düşüncesince icraat yürütülmektedir. Ulusal karbon fiyatlandırma mekanizması kurulmasına bağlı icraat yapılmaktadır. Sürdürülebilir mahsul inisiyatifi yöntem çerçevesine bağlı mevzuat hazırlanacaktır. Döngüsellik etiketi ve sayısal geçişlik uygulaması yaşama geçirilmesi düşüncesince icraat yapılacaktır. “

Konferansaa Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, İngiltere’nin Uluslararası Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Anne Marie Trevelyan, Londra Finans Merkezi City of London'ın Belediye Başkanı Vincent Keaveny ve İngiltere'nin Doğu Avrupa ve Orta Asya Ticaret Müsteşarı Kenan Poleo da katıldı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?