Sağlık

Havalar artık ısındı, bahar yorgunluğuna yenik düşmeyin

Güneşli havalar iyiden iyiye kendini gösteriyor. Peki ancak bu iğbirar ve halsizlik neden? Bahar yorgunluğuna değgin bilinmesi gerekenleri özetleyen Dr. Öğr. Üyesi ve Uzman Psikolog Nesrin Duman, en baş döndürücü da hanımlarda görüldüğünü belirtti.

Havalar artık ısındı, bahar yorgunluğuna yenik düşmeyin
27-04-2022 12:06

Bahar yorgunluğunun yunak havaların yeni başladığı dönemde, güneşli günlerde mahsus gevşeklik yahut anlaşmazlık gayrimeskûn kendisine tanımlayan İstanbul Topkapı Üniversitesi Psikoloji kısmı Dr. Öğr. Üyesi ve Uzman Psikolog Nesrin Duman, bahar yorgunluğunun etkilerini ve hal önerilerini anlattı. Duman, “Sabah kalkmakta zorlanıyor, güneş içinde enerjinizin düştüğünü hissediyor, mafsal ve adale ağrıları mı yaşıyorsunuz. O devir siz de bahar yorgunluğu yaşayanlardan olabilirsiniz” dedi.

‘Kadınlarda Daha Çok Görülüyor'
Psikolojik ayn açısıyla bahar yorgunluğunu, çatışan duyguların ortak kombinasyonu kendisine tanımlayan Dr. Öğr. Üyesi Duman, “İnsanlar bu sezonluk intikal sürecinde rahatlık/konfor, susama ve yenilenme duygusu ile cana ahbaplık ve himmet eksikliği duyguları ortada arbede yaşayabilir. Mevsimsel Duygudurum Bozukluğu (SAD) kendisine bilinen ortak klinik teşhis kategorisi bulunuyor. Büyük çoğunluğu avrat bulunan SAD hastaları düşüncesince bahar yorgunluğu başta belirgindir. Bu veriye gereğince bahar yorgunluğu hanımlarda hâlâ aşırı görülmektedir diyebiliriz” değerlendirmesinde bulundu.

6 aydan ortak tomar sürerse dikkat!
Bahar yorgunluğunun depresyona dönüşmesi süreci karşı da bilgiler verici Dr. Öğr. Üyesi Nesrin Duman, “Kış aylarında bizler ortaklaşa ortak skala gayrimeskûn içinde oluruz. Bahar vardığında rastgele şeyin iyileşeceğine inanırız. Ama bu elden olmadığında insanoğlu mutsuzluğa düşerler ayrıca zarar yaşarlar. Çevredeki şahısların elleme havanın tadını çıkardığını gördüklerinde, küsurat ortak ıssızlık ve fütur duygusu hissederler. Bu havas çöküntü ile karıştırılabilir. Depresyon teşhis kriterleri ve çöküntü teşhisi düşüncesince müddet (6 ay) farklıdır. Karıştırılmamalıdır. Bu ayrımı muktedir olmak düşüncesince kendinizi gözlemlemeli, değişiklikleri tuzak etmelisiniz” sanarak konuştu.

‘Yapmak isteyip de yapamadıklarımız enerjimizi düşürür'
Dr. Öğr. Üyesi Nesrin Duman, bu bölgede meydana getirilen araştırmalara uyanıklık çekti. Duman, “Değişen mevsimle başlangıç başa dirim bilimsel dengemiz ve hormonlarımız değişir. İşlerimizle hâlâ az alakadar olmak isteriz. Bunun hesabına gezmek, esenlik gerçekleştirmek isteriz. Bunları muktedir olmak uyumlanmamızı artırır. Ama kalmak uyarlama sürecimizi zorlaştırır” ifadelerini kullandı.

‘Nisan ayında olumsuzluklar maça yapıyor'
“Nisan ayında çöküntü ve alkolizm oranlarının maça yaptığı, riskli ortak ay” diyen Duman “Bu intikal sürecinde külfet canlı şahısların bekâr olmaması önemlidir. Aile ve arkadaşlarınızla yaşadığınız duyguları paylaşın. Kendinize, yaşamınıza ve geleceğinize değgin katastrofik şu demek oluyor ki yıkmacı düşüncelere kapılmayın. Uzmanlarla iletişime geçin, sorularınızı sorun. İntihar düşünceleri mevcut ise, alkol-madde kullanması başlangıç gösteriyorsa bu acele boyut işaretidir. Lütfen dakika kaybetmeden dayanak noktası alın” dedi.

Dr. Öğr. Üyesi Nesrin Duman'a gereğince intikal dönemini kolaylaştırmanın bazısı yolları:
“Kendimizle örgütlü olmalıyız, kendimizi hâlâ elleme anlamalıyız ve kendimize mühim yaklaşmalıyız.

Eğer siz bu intikal dönemlerinde akıl yahut anarşi geçinme eğiliminde biriyseniz; senenin bu ortak zamanlar kendinize nasıl, başta elleme bakacağınız üstüne ferdî ortak plan/takvim yapın. Egzersiz rutininizi metin olacak halde yönetmeyi planlayın.

Bu süreci yegâne başınıza yönetemeyeceğinizi düşünüyorsanız, dayanak noktası alın. Kendiniz düşüncesince dayanak noktası kabul etmek hakkıyla de çelimli ortak adımdır.

Duygu takvimi oluşturabilirsiniz. Sabah, öğle, şeb ezanı ne ihtisas yerinde olduğunuzu emojileri kullanarak haftalık takvimde işaretleyebilirsiniz. O duyguya sebep bulunan ortak görüngü mevcut ise bunu da yazabilirsiniz. Farkındalık kazanmanız düşüncesince ihtisas takvimini karşınızda kıymetlendirmek iyidir. Böylece kendinizi sakinleştirdiğinizde, rastgele sene dakika geçişlerinde yasadığınız bu kalıbı tanırsınız ve sebep bu halde hissetme eğiliminde olduğunuzu anlarsınız.”

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?