Sağlık

'Güvenli doğumun temeli düzenli takiptir'

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Aylin Akıncı, tehlikesiz doğumun temelinin düzenli takipten geçtiğini söyleyerek, “Doğumların bir çok tabii saf akışında ve problemsiz gerçekleşir. Özellikle annenin şen edeceği ortak ortam, bilirkişi ortak lavta ve doktor yardım?

'Güvenli doğumun temeli düzenli takiptir'
20-01-2022 16:07

Medicana Çamlıca Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Aylin Akıncı, mahzursuz doğum karşı açıklamalarda bulundu. Anne adayları düşüncesince mahzursuz doğumun, ana ile tıbbi kol arasındaki düzenli iletişim, düzenli takip ve bilirkişi ekibin varlığı ile olacağının altını çizen Op. Dr. Aylin Akıncı, “Doğumların bir çok tabii natürel akışında ve problemsiz gerçekleşir. Özellikle annenin şen edeceği birlikte ortam, bilirkişi birlikte oyun ebesi ve doktor yardımıyla doğumlar problemsiz gerçekleşir" dedi.

Op. Dr. Aylin Akıncı, "Bazı hallerde tıbbi iane gerekmesi ve bunun da aşkın çabuk birlikte biçimde yönetilebilmesi düşüncesince doğumun ilkin doktor ve oyun ebesi edinmek az daha akıllıca kol çeşidinden izlenmesi aşkın önemlidir” niteleyerek konuştu.

Güvenli birlikte doğumun ipuçlarından bahseden Op. Dr. Akıncı, "Kadınların yüklü kaldıktan sonraları günce rutinleri değişiyor. Bu ana adaylarını birlikte dirhem şaşırtsa da gerçekte gebelik sürecinde oluşan dimdik beslenmek, stresten ırak durmak, kilogram hasretmek denli dünkü rutinlerin hem ana aynı zamanda çocuk sağlığı düşüncesince ehemmiyet taşımaktadır. Hamilelik çağında yapılması gerekenler, annenin şen birlikte gebelik geçirmesini sağlayacağı denli bebeğin gelişimini de müspet yönde etkileyecektir" ifadelerini kullandı.

Op. Dr. Akıncı, ana adaylarının doğum öncesinde ilgi etmesi gerekenleri şöyle sıraladı: "Düzenli doktor kontrolleri, dimdik ve besleyen mahsulat tüketmek, bebeğin akıl gelişimi düşüncesince omega-3 kaynaklı balıklar tüketmek, kılıç, kiremit, kral balığı denli erdemli cıva içeren balıklar yememek, kabızlığın önüne geçmek, sindirimi kolaylaştırmak ve toksinleri çarpmak düşüncesince günde minimum 2 litre su içmek, sigara ve içki kullanmamak, Aşırı kahve, çay, gazlı meşrubat ve jale motorin tüketmemek, kenarlı besin ve meşbu yağ tüketmemek, besili ve baharatlı yemeklerden ırak durmak, buğu banyosu, sauna, jakuzi denli aşkın hamam ortamlara girmemek, ağırbaşlı değiştirmemek ve zahmetli hareketlerden kaçınmak, hassaten iş boyunca stresten ırak durmak, erdemli ökçeli pabuç giymemek, röntgen denli ışıma yayımcı görüntüleme cihazlarından kaçınmak, pestil bulunan kişilerle benzeyen temasa geçmemek, doğumu kolaylaştırmak ve kasları pekiştirmek hesabına bilirkişi eğitmen nezdinde idman yapmak, hem çocuk aynı zamanda ana sağlığı düşüncesince aşkın birlikte tomar kilogram almamaya ilgi etmek, elden doktorun önerilmiş olduğu ilaçları ve vitaminleri kullanmak, pisik kumu temizlememek ve kedilerden belkili olduğunca ırak durmak, bedenin yeteri derece dinlenebilmesi düşüncesince günde 7 ila 9 zaman ortada uyumak, bireşimli kumaşlar hesabına pamuklu ve ferah giysiler yeğleme etmek, evet sıkan kemerlerden ve pantolonlardan ırak durmak, araba, otobüs ve şimendifer yolculuklarını 6 saatten az tutmak, tayyare yolculuğu düşüncesince doktordan müsaade alarak yolculuk gerçekleştirmek".

Hamilelik haberini meydan annelerin bebeğin dimdik gelişiminin yanında nite doğum yapacağını da sürecin en başından itibaren düşünmeye başladıklarını tamlayan Op. Dr. Aylin Akıncı, “İlk haftalarda doğum türü icap çocuk gerekse de annenin anatomisine layıkıyla mükemmel şekilde muhtemelen olmasa da ilerleyici haftalarda ailelerin ve annelerin değişik doğum çeşitleri ortada yeğleme yapması belkili olacaktır. Normal doğumun dışında, annelerin duyacakları doğum sancısını en organ düşürmek ve henüz emeksiz birlikte doğum olması düşüncesince giderek değişik yollar geliştirilmiştir. Bu doğum çeşitleri ortada en aşkın yeğleme edilenler ise sezaryen ve suda doğum yöntemleridir. Bu yollar yeğleme edilirken en temel kıstas annenin ve bebeğin sağlığıdır” dedi.

Güvenli ve dimdik birlikte doğum düşüncesince ana adayının düzenli takiplerini yaptırmasının, özlük ve bebeğin sağlığı düşüncesince akıllıcasına doğum yöntemine değişmeyen vermesinin, doğum yapacağı noktayı tanımasının ve annenin şen birlikte doğum yapabilmesi düşüncesince psikolojinin şen olması gerekliliğinin altını çizen Op. Dr. Akıncı, “Tüm bunlar birbiriyle etkileşim içre bulunan ve koşut süreçlerdir ve akıllıcasına yönetilmesi gerekir. Bu ekipte annenin sağlığı doktora ve ebeye emanettir. Doğum gerçekte tıbbi birlikte başağrısı olmadıkça ebenin işidir. Anneye şefkatlilik ve nazikâne yaklaşan, kontrollerini hassasiyetle yapan, akıllıcasına haberleşme kuran, güvenlik verici birlikte oyun ebesi doğumu iyice kolaylaştırır. Ebe doğumda annenin kendini emniyetli ellerde hissetmesine araştırma görevlisi olacaktır. Doğuma tedbir ve doğum sürecinde müzahir fonksiyon ebelerin fariza ve yetkisindedir. Eş, akraba, karı yahut bu mevzuda hususi yetişek görmüş şahıslar fakat ana adayına dayanak verebilir, omuzdaşlık edebilir. Doğum destekçisi; anneye doğumdan önce, doğum esnasında ve hemen sonra tıbbi sıfır fiziksel, hissî ve bilgelik desteğini sağlayabilir fakat tıbbi proses ve takip ağız ağıza doktor ve ebenin arama ve yetkisindedir. Bu sebeple doğum düzenli haberleşme ve doğum dair yetişek almış bilirkişi birlikte ekibin işidir. Diğer taraftan rastgele ana bulunmuş olduğu coğrafi şerait yahut değişik nedenlerden şifahane yahut hekime ulaşmakta çelimli yaşaması yerinde ebeler bu mevzuda Sağlık Bakanlığı çeşidinden da mezun uzmanlardır” dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?