Ekonomi

Google, Türkiye’deki 15’inci yılını kutladı

Google Türkiye'deki 15'inci yılını kutladı. Google Türkiye Ülke Direktörü Mehmet Keteloğlu, “Google'ın Türkiye'de gelişimine katkıda bulunmuş olduğu sayısal ekosistem, toplanmış 1,4 milyon yabanlık istihdam ve sayısal ekonominin ulusal dirimsel içindeki oranı yüzdelik 4

Google, Türkiye’deki 15’inci yılını kutladı
01-12-2021 18:55

2006 yılından itibaren Türkiye'de misyon vermeye başlamış bulunan Google, Türkiye'de 15'inci yılını kutladı. ‘Dijitalleşme Yolculuğunda Türkiye'nin Yanında Olmak' misyonuyla çalışmalarını sürdüren kontrol motorunun Türkiye ofisi, 15 senedir kullananların yaşamını kolaylaştırmak, onları haberdar kılmak ve imar kılmak düşüncesince pandemi süreci de müdahale peyda kılmak bu şeklinde ekonomi, yetişek ve firez sahalarında yerli ihtiyaca müteveccih nice plan ve verim geliştirdi.

Google Türkiye Ülke Direktörü Mehmet Keteloğlu'nun katılımıyla planlı matbuat toplantısı ile şeriklik Türkiye'deki 15 yılının değerlendirmesini paylaştı.

Toplantıda Google Türkiye Kurumsal İletişim Direktörü Sırma Süren, Google Türkiye Kamu İşleri Müdürleri Erkan Kaptan ve Zeynep Güven de firmanın Türkiye'de bugüne denli Türkiye ekonomisine meydana getirdiği katkılar, gençlere müteveccih uygulamalar, pandemi boyunca KOBİ'lerin dijitalleşmesi düşüncesince geliştirdiği projeler, sanata destekleri üzerine bilgiler verdi.

Geleceğin yolu sayısal ekonominin büyümesinden geçiyor

Şirketin Türkiye'ye bugüne denli verdiği kazançlı katkılardan bahseden Mehmet Keteloğlu, “Şirket kendisine Türkiye'nin sayısal ekonomisine yardım sağlayarak dünyanın boyunca bulunmuş olduğu sayısal transformasyon rüzgarında ülkemizin de yerini almasına dayanaklık kılmak oluyoruz. Google Arama, Görüntüleme, Alışveriş, YouTube, Google Haritalar, Google Benim İşletmem, G Suite, Google Bulut Platformu, Android, Google Play ve gayrı Google infaz ve insiyatiflerinden oluşan Google kabilinden desteklenen Türkiye'deki sayısal ekonominin ulusal dirimlik içindeki oranı yüzdelik 4'ü aşarak 150 bilyon TL'ye ulaştı. 2023 senesinde bu payın yüzdelik 4,7 seviyelerine ulaşacağını öngörüyoruz. Bugüne denli hep 1,4 milyon şahsiyet istihdam meydana getiren bu sayısal ekosistemin Türkiye ekonomisine katkısının 5 yıl boyunca 2 kattan şimdi müşterek tomar artacağını düşünüyoruz'' halinde konuştu.

Keteloğlu, teknolojiye erişimi özgürleştirerek yerli oyuncuların toptan piyasaya taşınmasına imkân sağlayıcı Android ekosisteminin de Türkiye ekonomisine 83 bilyon TL yardım sağladığına, bu ekosistem ile de 750 bin bireyin istihdam edilmesine dayanaklık kılmak olduklarına nazarıitibar çekerken, Android'in Türkiye ekonomisine katkısının 2023 senesinde 193 bilyon TL'ye ulaşarak karışık gayrimenkul içi hasılanın yüzdelik 2,7'sini oluşturacağını öngördüklerini kaydetti.

“Türkiye'nin dijitalleşmesi esnafımızın dijitalleşmesiyle gerçekleşecektir”

Türkiyenin dijitalleşmesi iççin esnafların dijitalleşmesi icap ettiğini tamlayan Keteloğlu, “Türkiye'nin dijitalleşme yolculuğunda KOBİ'lerimiz var. Onlarında baş döndürücü ağır müşterek potansiyeli bulunuyor. Pandemi çağında en müşterek tomar dokunca gören kol oldular. Biz Ticaret Bakanlığımız, Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisimiz ve Türkiye Esnaf Sanatkarlar Konfederasyonu ile bu arada düzentileme başlattık. Bu düzentileme çerçevesinde hem becerileri arttırmaya müteveccih eğitimler düzenliyoruz bunları düzenlerken online verim ve araçlarla donatıyoruz. Bunlarıda Google Türkiye Dijital Platformu kendisine yegâne müşterek merkezde topladık. Özellikle altını çizmek istediğim Türkiye'nin dijitalleşmesi esnafımızın dijitalleşmesiyle gerçekleşecektir'' niteleyerek konuştu.

“Dünyada indirilen düzen dört dörtlük sayı kendisine baktığımızda yüzdelik 6'sı Türk düzen üreticilerinden”

Türk düzen üreticilerinin dünyada yalan sahibi bulunduğunu aktaran Keteloğlu, “Türk tüketicisinden bahsedersem teknolojik ürünleri kılıç hemen tüketen değil, bire müşterek sürede teknolojik analizör üretende müşterek gailesiz evlat olmasını istek ediyoruz. Potansiyeli baş döndürücü erdemli gailesiz müşterek nüfusa sahibiz. Veri kendisine paylaşacak olursam; düzen ihya sektöründe dünyada indirilen hep düzen dört dörtlük sayı kendisine baktığımız devir bunun yüzdelik 6'sı Türk düzen üreticilerinden. Bu baş döndürücü şişman müşterek potansiyel. Gelecekte Türkiye düzen ihya mükemmeliyet merkezi caba olabilir. Tabii ki burada en ehemmiyetli bap girişimcilerin önünü ayırmak ve onları donatmak. Hem inovatif verim ve analizör ile sövmek hem de yetkinlikleri ve becerileri geliştirmek'' açıklamasında bulundu.

Verilen bilgiye göre, kontrol motoru bugüne denli Türkiye'de işletmelerden mektepli ve öğretmenlere, girişimcilerden esnaf ve KOBİ'lere topluluğun nice değişik kesiminin yaşamını kolaylaştırmak, onları haberdar kılmak ve imar kılmak düşüncesince ekonomi, yetişek ve firez sahalarında pandemi sürecinde bile açıklık vermeden yerli ihtiyaca müteveccih nice verim ve plan geliştirdi. Ticaret Bakanlığı yardımıyla yaşama geçirilen Dijital Dönüşümle Fark Oluşturan Esnaflar programı kapsamında KOBİ'ler, sayısal araçlar, yetenekler, amme kurumlarına sağlanan reklam kredileri, Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu'na meydana getirilen 500 bin dolar bağış ve 3 milyon dolar krediden oluşan hep 12 milyon dolar mesabesinde mali yardım ile destekleniyor. Arama motoru Dijital Türkiye Platformu ile 1,5 milyon fert ve esnafa dijitalleşme yolculuklarını hızlandıracak nice parasız hal imkanı sunuluyor. Turizm dalının dijitalleşmesine korumak amacıyla da Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) teşrikimesai ile binlerce gezim işletmesi ve çalışanına sayısal transformasyon düşüncesince mukteza maharet ve içgörüler kazandırıldı.

Teknoloji sektörüne hususi kalifiye iş gücü beslemek ve Türkiye'nin sayısal düzen ve infaz ekosistemi üzerine mütekellim Keteloğlu, "Türkiye'nin uygulayım bilimi sektörüne hususi kalifiye iş gücü beslemek düşüncesince Oyun ve Uygulama Akademisi projesini sunduk. Türkiye'nin dijitalleşmesi levent boylu soluklu müşterek yolculuk. Bu yolculukta şeriklik kendisine dayanaklık kılmak olmaya bitmeme edeceğiz. Dijital maharet ve yetkinliklere envestisman yapmamız gerekiyor. Milli Eğitim Bakanlığı ile teşrikimesai içerisindeyiz. Yakın sürede Oyun ve Uygulama Geliştirme Akademisini başlattık. Türkiye'deki hep yazılımcı 170-180 bin kendisine söyleniyor. Bazı Batı Avrupa vatanlarında 800 bine yakın rakamlar görülüyor. Bizde geliştirdiğimiz bu yüksekokul ile senevi 2 bin genci yetiştirme gayemiz az şimdi Türkiye'de yetişen senevi yazılımcı grubunun yüzdelik 20'sine mukabele ediyor. KOBİ'lerimize desteklerimizi sürdüreceğiz. Akademi'nin evvel senesinde 2 bin genci izinli etmeyi ve yüzdelik 50 avrat kotası ile bayanların uygulayım bilimi sektöründe şimdi çalışan biçimde arazi almalarına katkıda bulunmayı hedefliyoruz. Şirket, acemi arabalık hikayelerinin çıkmasını motivasyon kılmak ve dobra düşüncesi bulunan infaz geliştiricilerini sübvanse kılmak düşüncesince kurulan Google Geliştirici Toplulukları (GDG) ile de DOĞRU çalışıyor. Geliştirici Toplulukları, 2021 kökeninden bu yana salgına karşın Şanlıurfa'dan Tekirdağ'a 35 değişik ilde 90 değişik üniversiteden 110 bin geliştiriciyi hevesli geliştirici toplulukları ile buluşturdu” ifadelerini kullandı.

Milli Eğitim Bakanlığı teşrikimesai ile yaşama geçirilen ‘Öğretmenler İçin Dijital Dönüşüm Programı' kapsamında ise bugüne denli 1 milyon sarıklı ‘Disiplinlerarası Öğretimde Bilgi İşlemsel Düşünme' dair delil kaynaklara ulaştı ve eğitimle buluştu. Ayrıca Türkiye genelinde 5 milyon öğrenciye, kontrol motoru yardımıyla herhangi müşterek bilimsel niteliği bulunan yılda asliye kodlama ve sayısal düzenlilik hikayelerinde tahsile muvasala imkanı sunuyor. Çocuklara internette paylaşım yaparken nazarıitibar etmeleri müstelzim noktaları bildirmek ve devre içi dünyada mevcud tuzaklar dair bilinçlenmelerini bildirmek düşüncesince Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) ile yaşama geçirilen “İnternot Olmaya Var Mısın?” programı ile de bugüne denli hep 1.3 milyon insana ulaşıldı.

Anıtkabir bundan sonra Google Street View'da hepsi dünyanın ziyaretine açık

Arama motoru, geliştirdiği plan ve ürünler ile firez zanaat dalında da dijitalleşmeye yardım sağlıyor. Şirket sonuç kendisine 275 bin dolarlık Google.org hibesi ile pandemi çağında ağır günlerden sabık oyunluk emekçilerinin sayısal kabiliyetler kazanarak seyircileriyle seçenek platformlarda buluşmalarına araştırma görevlisi olmayı hedefleyen Sahne 2.0 projesine mali dayanaklık kılmak sağladı. Sahne 2.0 ile yüzdelik 60'ı avrat peyda kılmak bu şeklinde 8 binin üstünde oyunluk emekçisine ulaşılması hedefleniyor. Arama motoru, başkaca Google Arts & Culture ve Google Street View ile Türkiye'nin asırlık firez mirasını hızla gelişen teknolojinin sağlamış olduğu araçlarla evren ziyaretçileriyle buluşturuyor. Kullanıcılar aralarında Sakıp Sabancı Müzesi, Masumiyet Müzesi, Pera Müzesi, İstanbul Modern ve İstanbul Araştırmaları Enstitüsü denli Türkiye'den dört dörtlük 11 müzeyi adeta oradaymış denli gezebiliyor, anbean herhangi müşterek yerden keşfedebiliyor. Google Street View teknolojisi ile kapılarını mevhum kendisine hepsi dünyaya açan Türkiye'nin ehemmiyetli değerleri Anıtkabir ve Çanakkale Şehitlikleri, başta müstevli çağında evlerinde bulunan sert baş döndürücü kullanıcı kabilinden görüşme edildi.

Rakamlarla 15 salname katkı

Arma motorunun Türkiye'de gelişimine katkıda bulunmuş olduğu sayısal ekosistem, bugüne denli toplamda 1,4 milyon şahsiyet istihdam oluşturdu. Arama motoru kabilinden desteklenen sayısal ekonominin ulusal dirimlik içindeki oranı yüzdelik 4'ü aşarak 150 bilyon TL'ye ulaştı. 2023 senesinde bu payın yüzdelik 4,7 seviyelerine ulaşacağı öngörülüyor. Google Türkiye, toplamda 143,9 bilyon TL'lik kazançlı faaliyetin oluşturulduğunu müşterek ekosistemin oluşmasına yardım sağlıyor. Ekosistemin Türkiye ekonomisine sağlamış olduğu katkının 5 yıl boyunca 2 kattan şimdi müşterek tomar artacağı öngörülüyor. Teknolojiye erişimi özgürleştirerek yerli oyuncuların toptan piyasaya taşınmasına imkân tanıdığı bulunan Android ekosistemi de, Türkiye ekonomisine 83 bilyon TL yardım sağlıyor, 750 bin bireyin istihdam edilmesine dayanaklık kılmak oluyor. Android'in 2018'de karışık gayrimenkul içi hasılanın (GSYH) yüzdelik 2,3'ünü meydana getiren Türkiye ekonomisine katkısının, 2023'te 193 bilyon TL'ye ulaşacağı ve karışık gayrimenkul içi hasılanın yüzdelik 2,7'sini oluşturacağı öngörülüyor.

Furkan Serttaş
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?