Yaşam

Gölbaşı'ndaki hususi hayvanat bahçesinin ruhsatı iptal edildi

Ankara'nın Gölbaşı ilçesinde, arslan ve kaplan yavrularının da aralarında bulunmuş olduğu hususi hayvanat bahçesinin makul şartları sağlamadığı nedeni öne sürülerek ruhsatı iptal edildi.

Gölbaşı'ndaki hususi hayvanat bahçesinin ruhsatı iptal edildi
24-08-2022 17:07
Ankara

Ankara 18. yönetim Mahkemesinin neticesine göre, İncek Mahallesi'nin birtakım sakinleri konutlarına komşu durumda çalışkanlık yayınlayan hususi hayvanat bahçesinin ruhsatına müteveccih yürütmenin durdurulması ve iptali istemiyle dava açtı.

Davacı yan dilekçesinde, evlerinin bitişiğindeki hayvanat bahçesinin menfaatlerini güvende hissetmemelerine illet olduğu, bire birlikte sürede afiyet sorunlarına kez açtığını tabir etti.

Davalı yan ise yürütmenin durdurulması ve iptal talebinin türel dayanaktan mahrum bulunduğunu savundu.

Bilirkişi raporunda ise bahis konusu işletmeye "B Grubu Hayvanat Bahçesi" ruhsatı verildiği fakat bulunan işletmenin bu gruptaki hayvanat bahçesi niteliklerini taşımadığına dikkati çekildi.

Raporda, hayvanat bahçesi namına beğenilen mekanların şişko yerleşme noktayı zarfında kaldığı, bu durumun bayındırlık planı ve bayındırlık mevzuatına akıllıca olmadığı vurgulandı.

"Hukuka akıllıca değil"

Mahkeme kararında, hayvanat bahçesinin rastgele dü sınırında kalifiye konutların toprak aldığı, arslan özellikle edinmek kabilinden kişilere dokunca verebilecek hayvanların bulunmuş olduğu ve bunun düşüncesince rastgele birlikte asayiş tedbirinin alınmadığı belirtildi.

Bu hayvanların atıkları düşüncesince de tılsım alınmadığı, bundan kaynaklı çor risklerinin bulunmuş olduğu neticesine varıldığı tamlanan kararda, dava konusu işlemde hukuka bağdaşma olmadığı tabir edilerek şu değerlendirmeye toprak verildi:

"Öte yandan Planlı Alanlar bayındırlık Yönetmeliğinin tanımlar başlıklı 4. maddesinde 'hayvanat bahçelerinin hemen yeşil bölgelerde toprak alacağı işaretlenmiş olup, mahalle yahut bölge parklarında değil fakat bölümsel hayat ortamları da oluşturulmak vasıtasıyla rekreasyonel iri yahut diyalekt yeşil bölgelerde toprak alabileceği' düzenlemesi karşısında, dava konusu hayvanat bahçesinin yapılış noktayı tamlanan koşulları taşımadığından dava konusu işlemde bu yönüyle de mevzuata bağdaşma bulunmamaktadır."

Bu kapsamda mahkeme, hayvanat bahçesinin ruhsatına müteveccih yürütmenin durdurulması ve iptali talebini bildirme etti.

Polis diretmesiyle kapatılacak

Davacı yan avukatı Emrehan Everdi, mahkemenin sonucunda sonradan ruhsatı iptal edilen işletmenin bire birlikte yerde faaliyetine bitmeme edemeyeceğini söyledi.

Mahkemenin sonucunda sonradan Tarım ve Orman Bakanlığı 9. Bölge Müdürlüğünün, hayvanat bahçesinin kapatılması düşüncesince ilgililere sahra gönderdiğini tamlayan Everdi, fakat bu karara münasebetsiz işletmeye yönetimsel servet cezası uygulandığını bildirdi.

Avukat Everdi, Gölbaşı Kaymakamlığı direktifiyle hayvanat bahçesinin manşet diretmesiyle kapatılacağını laflarına ekledi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?