Sağlık

Genel cerrahi operasyonlarında 'Robotik Cerrahi'

Robotik Cerrahi sebebiyle ameliyatlarda muvaffakiyet payı artıyor. Robotun üç buutlu kamerası sebebiyle gözlenmesi en ağır yerler ferah ferah görülüyor. Robotun kolları 540 aşama dolaşım kabiliyetine erbap ve en ağır ameliyatlar caba ferah ferah yapılabiliyor.

Genel cerrahi operasyonlarında 'Robotik Cerrahi'
01-12-2021 14:50

Robotlar hayatın herhangi müşterek dalında bulunduğu bakımevi hastanelerin ameliyathanelerinde de yerlerini almaya başladı. Da Vinci Robotik Cerrahi'de meydana getirilen ameliyatlar robot yardımlı laparoskopi ameliyatı namına tanımlanıyor.

Zor operasyonlu ameliyatlarda Da Vinci Robotik Cerrahi yardımıyla muvaffakiyet payı artıyor. Robotun üç buutlu kamerası yardımıyla gözlenmesi en güç yerler ferah ferah görülüyor. Ayrıca robotun kolları 540 etap deveran ve 6 yöne akım ika kabiliyetine ehil ve en güç ameliyatlar caba ferah ferah yapılabiliyor.

“Benim acıklı fakat 270 etap dönebilir, güçlükle robotun kolları 540 dereceye genişliğinde baş döndürücü şen akım eder”

Konu kendisince mütekellim Medicana Ataşehir Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Fatih Ağlar, “2011 senesinin sonuç aylarından bu anne genişliğinde Da Vinci Robotuyla haşır gayrimakul reşit birisiyim. Genel cerrahinin doğrudan herhangi müşterek dalında Da Vinci Robotunu okazyon buldukça kullandım. Çünkü Da Vinci robotunun nice ameliyatı kolaylaştırıcı tesiri vardır. Benim acıklı fakat 270 etap dönebilir. Ama robotun kolları 540 dereceye genişliğinde baş döndürücü şen akım eder. Benim elimde titremeler olabilir. Ama robotun yazılımı elektronik beyin sistemi o titremeleri az hâlâ sıfıra düşürür. Benim elimde bazısı şeyleri baş döndürücü şen hissedemem güçlükle robotun üç aletlerinde sonsuz buradan Servo'yla kontroller masraf ve nedeniyle ölçer ve arama eder. Kontrol ettikçe de bilge olur. Robotun devreye girmesiyle kılıç nice yerdeki anatomik bilgileri hâlâ dobra görebilir ve hâlâ dobra anlayabilir bir duruma geldik. Doğrusunu anlatmak icabında robotun faziletli çözünürlüğünde bulunan kamerasıyla dokuya baş döndürücü yaklaşabiliyoruz. Yaklaştığımız seviyede bilgileri görebiliyoruz. Özellikle bu pelvik cerrahide göden kanseri, makatın kanserlerde baş döndürücü önemlidir. Pelvik otonomik sinirleri dulda şansımız hâlâ yüksektir. Bu cerrahi müdahale sonu çağda hastalarımızın işeme ve cinsel problemlerinin hâlâ az ortaya çıkmasına hastalık bulunan müşterek durumdur. O nedenden ego göden cerrahisinde ve sütun cerrahisinde pelvik cerrahilerde robotu yeğleme ediyorum. Sadece göden ve sütun cerrahisinde değil güçlükle hâlâ ilkin örneğin kestanecik ameliyatı reşit şahısda Nüks asıl rahmi duvarı fıtıklarında, kasık fıtıklarında robot kullanırken baş döndürücü yararını gördüm. Hastalar düşüncesince de iyidir, cerrah düşüncesince de kolaylaştırıcı müşterek yöntemdir.” dedi.

“İnsan sağlığına faydası bence büyük”

Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Fatih Ağlar, “Laparoskopide gene ıvır zıvır deliklerden ameliyatı yapmaktayız güçlükle pirotal noktası engin müşterek biçimde yolladığımız cihazları arama etmeye çalışırız. Oysa robotta konsolda dirseğimizi müşterek yere isnaden müşterek sayaç tamircisi hassaslığında iş yapabiliyoruz. Yazı yazabiliyoruz. İsterseniz müşterek deneyin. Kaleminizi hakeza engin müşterek kağıda yazmaya çalışın. Titrek lerzan olur. Oysa dirseğinizi elinizi, bileğinizi dayadığınızı baş döndürücü hassas, baş döndürücü kusursuz şeyler ortaya çıkar. Robot elbette ki fiyatlı müşterek yöntem. Ama ümidimiz o ki robot kullananlar namına dünyada robot hâlâ yaygınlaştıkça insanoğlu sağlığı düşüncesince hâlâ müşterek tomar kullanıma girecek. Bunu beklenti ediyoruz. İstiyoruz apayrı şirketler ortaya çıkacak. Çalışmalar var, Google'ın emek vermesi var. Başka icraat var. Bunlar bulunduğu devir acemi robot seçenekleri geldiği devir Da Vincin de fiyatı ucuzlayacaktır. Şu an düşüncesince elbette rakipsiz müşterek bellik bakımevi görünüyor. İnsan sağlığına faydası bence büyük.” sanarak konuştu.

“Robotik cerrahi yapılmasında müşterek kuşatılmış yoktur, kâr vardır”

Prof. Dr. Fatih Ağlar Robotik Cerrahi'nin kullanıldığı alanları sıraladı. Ağlar, “Nerede kullanıyorsunuz umumi cerrahide? Yutak kanserlerinden tutun işkembe kanserine, öd seçenekleri cerrahisinden tutun, hoşur bumbar cerrahisine genişliğinde herhangi müşterek bölgede kullanılabilir. Ve nice merkezde derin halde kullanılıyor. Türkiye'de baş döndürücü yerde robot vardır, baş döndürücü görmüş geçirmiş insanoğlu var. Hastalarımızın makul prensiplere adapte olmak kaydıyla robotik cerrahi yapılmasında müşterek ürün yoktur, kâr vardır” ifadelerini kullandı.

Mustafa Ayabakan - Sevgi Canpolat
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?