Ekonomi

Gelir, taşınmazlar ve mekân mertlik vergilerinde evvel taksit devri başladı

Geçen yıla bağlı salname dirimsel vergisi ile 2022 yılı yurt ve yer mertlik vergisinin önceki taksit ifa devri başladı.

Gelir, taşınmazlar ve mekân mertlik vergilerinde evvel taksit devri başladı
01-03-2022 12:24
Ankara

AA muhabirinin derlediği bilgiye göre, asıl eşhas kabilinden 2021 senesinde elde edilmiş ticari kazanç, tarımsal kazanç, ücret, başıboş manzume kazancı, taşınmazlar kapital iradı, menkul kapital iradı ile öbür menfaat ve iratlardan ötürü salname dirimsel vergisi beyannamesi 1-31 Mart zamanında verilecek.

Ticari, tarımsal ve mesleksel faaliyetinden ötürü asıl usulde vergilendirilen dirimsel vergisi mükellefleri, 2021 takvim yılına bağlı salname dirimsel vergisi beyanlarını elektronik ortamda yapacak.

Geliri çabucak kira, ücret, menkul kapital iradı yahut öbür menfaat ve iratların bir tanesi yahut birkaçından oluşan mükellefler, salname dirimsel vergisi beyannamelerini Gelir İdaresi Başkanlığının (GİB) elektronik uygulamalarından "Hazır Beyan Sistemi" üstünden algı dairesine gitmeden düzenleyebilecek.

Hazır Beyan Sistemi'ne, Başkanlığın genel ağ sayfasından (www.gib.gov.tr) üstünden 7 çağ 24 sayaç ulaşılabiliyor.

2021'de 1,4 milyon yükümlü Hazır Beyan Sistemi'ni yeğleme etti

GİB, Hazır Beyan Sistemi üstünden beyannameleri hazırlarken kira, ücret, menkul kapital iradı ile öbür menfaat ve iratları elde fail bireylere bağlı detayları Merkezi Nüfus İdaresi Sistemi, tapu, banka, PTT, yapım ve sigorta şirketleri, TOKİ, elektrik, su, tabii taş yağı lambası yağı şirketleri ve Sosyal Güvenlik Kurumu kadar kasıntı ve kuruluşlardan gerçekleştirme ediyor.

Söz konusu veriler GİB'in çözümleme araçlarıyla değişik kriterler dikkate alınarak değerlendirilip, yükümlü bazlı neticeler elde ediliyor.

Geçen sene 1 milyon 442 bin 786 yükümlü kira, ücret, menkul kapital iradı ile öbür menfaat ve iratlarını Hazır Beyan Sistemi üstünden bildirdi. Beyan edilen dirimsel 164 bilyon 185 milyon 129 bin 974 teklik oldu.

Hazır Beyan Sistemi ile mükelleflerin algı dairesine değişik yükümlülük kaydı açtırmalarına lazım kalmıyor. Mükellefler özlük kontrollerini yapıp, hususi durumlarına akla yatkın istisna, harcama ve iskonto kadar eklemeleri yahut düzeltmelerini düzenek üstünden gerçekleştirerek beyannamelerini onaylayabiliyor. Ayrıca, önceki yıllara ilişik kanuncu süresi ortamında verilmemiş beyannameler de düzenek üstünden "pişmanlık talepli" yahut "kanuni süresinden sonra" alternatifleriyle verilebiliyor.

Gelir vergisi mart ve temmuzda ödenecek

2021 yılı hasılatlarına bağlı 1-31 Mart zamanında verilecek salname dirimsel vergisi beyannamesi üstünden hesaplanan dirimsel vergisi, bu sene mart ve orak ayı aylarında dü denk taksitte ödenecek.

Tahakkuk fail dirimsel vergisi GİB'e ilişik İnteraktif Vergi Dairesi ve GİB Mobil Uygulaması üzerinden, anlaşmalı bankaların şubelerinden, itimat kartları, vezneci kartları yahut vezneci hesaplarından, PTT iş yerlerinden ve tamamı algı dairelerinde ödenebiliyor.

GİB, 2021'de elde edilmiş gelirin beyanına bağlı vergiye fahri uyumlarını artırmak, mükellefleri haberdar etmek ve yükümlülüklerini haydi haydi namına getirmelerini gelmek şartıyla bilgilendirme çalışmalarını beyan devri boyunca yürütecek.

Mükellefler, salname beyannamelerini doldururken gerekseme duydukları izah ve örnekler düşüncesince değme dirimsel unsuruna müteveccih GİB'in hazırladığı kanıt ve broşürlere "www.gib.gov.tr" adresinden ulaşabilecek.

Yıllık beyanname ita dair mükellefler GİB'in davet cihazı merkezi "Vergi İletişim Merkezi"ni (VİMER-189) arayarak değme çeşitli bilgiyi alabilecek.​​​​​​​

Beyannamenin süresinde verilmesi gerekiyor

Mükellefler tarafından, salname beyannamede bildirilen gelirden, sene ortamında meydana getirilen şahıs/hayat sigorta primleri, yetişek ve esenlik harcamaları, hediye ve yardımlar kadar harcamaların, legal koşulları sağlanması biçiminde indirimi belkili oluyor.

Konutlardan elde edilmiş kira gelirinin süresinde beyan edilmemesi yahut fire beyanı yerinde 2021 yılı düşüncesince belirlenen 7 bin müfret ev istisnasından yararlanılamıyor.

Mükelleflerin salname dirimsel vergisi beyannamesini kanuncu süresinden sonradan vermesi yerinde algı ziyaı cezası, rötar faizi kadar cezai müeyyideler bahis konusu olacağından, beyannamenin süresinde verilmesi dair mukteza hassasiyetin gösterilmesi gerekiyor.​​​​​​​

Emlak ve mekân doğruluk vergisi mart-mayıs zamanında ödenebilecek

2022 yılı taşınmazlar ve mekân doğruluk vergisinin karşı taksiti ise 1 Mart-31 Mayıs zamanında ödenecek.

Emlak vergisi, taşınmazın bulunmuş olduğu şehremaneti kabilinden salname namına gerçekleşme ettiriliyor.

Konutlara ilişik mekân doğruluk vergisi su faturalarıyla beraberce ödenirken iş noktayı ve öbür halde makbul binalara ilişik mekân doğruluk vergisinin ise değme sene taşınmazlar vergisinin taksit sürelerinde belediyeye ödenmesi gerekiyor.

Söz konusu vergilerin ikinci taksitleri ise 1-30 Kasım zamanında ödenecek.

Mükelleflerin gerçekleşme fail vergileri taksit süreleri ortamında ödemeleri, rötar zamlarıyla karşılaşmamaları açısından ehemmiyet taşıyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?