Yaşam

Gastronomi treni önceki seferine Afyonkarahisar'da başladı

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği'nin (TÜRSAB) turizme acemi ortak ivme vermek üzere yaşama geçirdiği Gastronomi Treni, 4. Uluslararası GastroAfyon Turizm ve Lezzet Festivali kapsamında geçmiş seferine Afyonkarahisar'da başladı.

Gastronomi treni önceki seferine Afyonkarahisar'da başladı
06-10-2022 17:02
Afyonkarahisar

TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya, Ali Çetinkaya Tren Garı'ndan cereyan evveliyat planlı programda, hars turizminin en ehemmiyetli unsurlarından birinin gastronomi bulunduğunu belirtti.

Gastronomi dalında öteki bölgelerde bulunduğu kabilinden Türkiye'nin rakipsiz alana akıllıcasına ilerlediğini özetleyen Bağlıkaya, şunları kaydetti:

"Türkiye'nin değme köşesinde, bölgesinde, civarında o bölgeye, o yöreye özel, o bölgeden ayrıksı birlikte yerde bulunmayacak lezzetler, tatlar keşfediyoruz. Biz de TÜRSAB kendisine elimizden geldiği derece değme alana yetişerek oralardaki ürünleri tanıtmaya çalışıyoruz. Gastronomi diyince akla elden yiyecek, meşrubat geliyor, meşime amonyaklamak geliyor. Gastronomi aşırı geniş, aşırı koyu birlikte alan. Bizim de keşfedecek aşırı şeyimiz var. Türkiye kendisine Osmanlı topraklarının genişliğinden mevrut birlikte saray mutfağımız var. Türkiye'de birlikte araştırmaya göre, vatanımızda 2 bin 200'ün üstünde evcil ezgi ve yiyecek, meşrubat bulunduğu söyleniyor. Dolayısıyla bunları beklenir bulunduğu derece birlikte tomar değerlendirmemiz gerekiyor."

Vali Kübra Güran Yiğitbaşı da trenin gelenekte, edebiyatta ve türkülerde ayrılıkların, kavuşmanın, özlemlerin, birlikte arada olmanın, hasretin birlikte ifadesi kabilinden bulunduğunu söyledi.

Gastronomi Treni fikrinin, bu ülkede yaşayanların kişi kültürünün, kişi değerlerinin gastronomi ve aş damı vesilesiyle hatırlanmasına punt bulunduğunu tabir fail Yiğitbaşı, "Gastronomi treni fikrini ortaya atanlardan ve uygulanmasında da punt olanlara teşekkürname ederim." dedi.

Belediye Başkanı Mehmet Zeybek de gastronomi şehri unvanını aldıktan sonradan nice lansman faaliyetine imza attıklarını bildirdi.

Son kendisine şehir lezzetlerinden oluşan birlikte paketi milletvekillerine gönderdiklerini dile getiren Zeybek, "Afyonkarahisar 600'e benzeyen mevzii ürünüyle ihtimal de en aşırı mevzii ürüne ehil biricik iliz." niteleyerek konuştu.

Konuşmaların arkası sıra Gastronomi Treni, sonuç durağı bulunan Dinar'a uğurlandı.

Tınaztepe-Sandıklı güzergahı üstünden yolculuğunu zaman 16.23'te Dinar İstasyonu'nda tamamlayacak trende, seyahat süresince davetlilere mevzii ezgi sunumları ve mevzii dilde verim tanıtımları yapılacak.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?