Yaşam

Gagauz Türkü akademisyenin yaşamı Türkiye Bursları sebebiyle değişti

Gagauz Özerk Yeri'nde akordeon dersi verdiği devirde burs alarak Hacettepe Üniversitesi'nde kâtiplik eğitimi gören, kariyerini Türkiye'de sürdüren Doç. Dr. Çelak, Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi'nde akademisyen kendisine fariza yapıyor.

Gagauz Türkü akademisyenin yaşamı Türkiye Bursları sebebiyle değişti
12-01-2023 12:07
Ankara

Moldova'ya dair Gagauz Özerk Yeri'nde akordeon derslerimizi verdiği devirde Türkiye Bursları sebebiyle Hacettepe Üniversitesi'nde lisans eğitimi alan, bilimsel niteliği bulunan kariyerine Türkiye'de bitmeme fail Gagauz Türkü Doç. Dr. İvan Çelak, Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi Müzik Teorisi Bölümü'nde akademisyen şekilde fariza yapıyor.

Gagauz Özerk Yeri'nde 1968 senesinde dünyaya mevrut Çelak, Moldova'nın emektar Sovyetler Birliği'nin süresince toprak almış olduğu zamanlarda dizge lisesinin akordeon bölümünden izinli oldu.

Çelak, Sovyet ordusunda dü sene mecburi askeriye görevini tamamlayarak yaşamış olduğu kasabadaki okulda akordeon eğitimi vermeye başladı.

Hayatı Türkiye Bursları ile değişti

Öğretmenlik meydana getirdiği devirde arkadaşından duyarak Türkiye'nin burs programlarına başvuran Çelak, Aralık 1992'de lisans eğitimi düşüncesince Ankara'ya geldi.

Yaklaşık 9 maaş Türkçe eğitiminin peşi sıra Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuvarı Kompozisyon (Bestecilik) Bölümü'ne giren Çelak, hayatında ehemmiyetli yere erbap bulunan aksakal kompozitör ve pedagog Muammer Sun ile tanıştı.

Lisansın peşi sıra faziletli lisans eğitimini de bitiren Çelak, 2001'de Ankara Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’na solfej, düzen ve şekil bilgisi sahalarında bilirkişi ecnebi tedris görevlisi şekilde atandı.

2012'de Türk yurttaşı olan, bilimsel niteliği bulunan kariyerini Türkiye'de sürdüren Çolak, Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde akademisyen şekilde fariza yapıyor.

Besteleri nice müsabakada rütbe ele geçiren Çelak'ın kaleme almış olduğu 6 kitabı da basıldı.

Çelak, Türkiye'de almış olduğu terbiye sürecine dair AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

Moldova'dan Türkiye Bursları'nı meydan önce ekip ortada bulunduğunu tamlayan Çelak, 70 öğrenciyle 1992'de Türkiye'ye geldiklerini tabir etti.

Türkiye Bursları ile tanışıklık periyodunu özetleyen Çelak, "Askerden döndükten sonraları akordeon öğretmeni şekilde çalışıyordum. Türkiye Bursları'ndan haberim yoktu. Sonra müşterek çağ bana 'Türkiye'de kıraat etmek istiyor musun?' dediler. Ben de 'İstiyorum.' dedim. kent dalavere binasında başvurumu yaptım. Hiç aklımın ucundan geçmezken bu bursa başvurmuş oldum. Yaz periyodunun başlangıcında başvurmuştum. Aralık ayına genişliğinde bekledim ve bundan sonraları ümidimi kaybetmiştim. Tam o tam 'Yarın Türkiye Bursları düşüncesince sınava gidiyorsunuz.' denildi. Bu, benim düşüncesince şaşırtı oldu." niteleyerek konuştu.

"Türk insanı, özlük kanından bulunan halkları sahip çıkıyor ve onlara bedel veriyor"

Çelak, Ankara'da eğitimine başladıktan sonraları yabancılık çekmediğini dile getirerek, "Türk insanı özlük kanından bulunan halkları sahip çıkıyor ve onlara bedel veriyor. Bu, baş döndürücü da iyi müşterek şey." niteleyerek konuştu.

Türkiye Bursları'nın dünyasına katkısına yer veren Çelak, "Türkiye Bursları, hayatımı 180 adım değiştirdi. Orada da (Moldova) hayatıma bitmeme ederdim, akordeon bölümünde bitmeme ederdim. Akordiyon kısmı mezunuyum lakin burada da kitabet kısaca bestekârlık okudum. Bu, müziğin en fevk etabı bulunan yaratıcılık aşaması, musiki dalında en fevk nokta." değerlendirmesinde bulundu.

Çelak, öğretmeni Muammer Sun'un namına arkadaş ve ata neredeyse davrandığını, eğitiminde iri katkılarının bulunduğunu, ondan terbiye alması ve Türkiye Bursları'nın hayatındaki iri kader bulunduğunu söyledi.

Gagauz Türklerinin Moldova'da ekalliyet bulunduğunu ve azınlıkların seslerini sanatla, bilimle duyurabildiklerini vurgulayan Çelak, bu yüzden Türkiye Bursları'nın kendileri düşüncesince iyice ehemmiyetli bulunduğunu kaydetti.

Çelak, "Gagauz Süiti", "Akordeon Metodu" kazanmak neredeyse 6 kitabının yayımlandığına ayraç ederek, "Gagauz Süiti, Gagauz tarihinde iri senfoni düşüncesince basılan önce partisyon oldu. Bu, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) bursları sebebiyle oldu. YTB bursu müşterek alev verdi. Daha sonraları benim çalışmalarım, Muammer Sun'un emeği. Bu im müsabakada rütbe aldı. Bu eserle Gagauzların tarihte izi kalık oluyor. YTB bursu olmasa bu çıkmazdı. Buraya gelmezdim, kitabet okumazdım." biçiminde konuştu.

Eğitimini tamamladıktan sonraları Türkiye'de kalmaya değişmeyen verdiğini özetleyen Çelak, "Benim burada kalmam (Türkiye) Gagauzlar düşüncesince hâlâ hayır oldu. Oraya (Moldova) dönsem bestekârlık yönünde kendime müşterek nesne katmazdım. Burada kalmam hem Türkiye aynı zamanda bizim Gagauzlar düşüncesince hayır oldu. Orada olsaydım ne Türkiye'ye ne de Gagauzlara dayanıklı faydam dokunmazdı. O sebeple burada (Türkiye) eğlenmek hâlâ mantıklıydı." ifadelerini kullandı.

Çelak, eğitimini tamamladıktan sonraları Türkiye'de kalma sürecinin kendinden geliştiğini dile getirerek, "Lisans eğitimini tamamladıktan sonraları ülkemize döneceğiz zannediyordum. Muammer Sun, faziletli lisans eğitimi edinmeyi öneri etti. Ben de 'Olabilir.' dedim. Kapı açıktı, mademki okazyon sunuluyor, ego de bitmeme ettim. Türkiye, anlaşılan fırsatları sunmaya bitmeme etti. İyi ki de kalmışım ve nadim değilim." görüşünü paylaştı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?