Ekonomi

G7 ülkeleri: Rusya, Ukrayna'ya verdiği zarardan mesul tutulacak

G7 ülkeleri, askeri saldırganlığından ötürü Ukrayna’ya ve halkına verdiği herhangi bir çeşitli zarardan Rusya'nın mesul tutulacağını duyurdu.

G7 ülkeleri: Rusya, Ukrayna'ya verdiği zarardan mesul tutulacak
28-02-2022 00:59
Berlin

Almanya, ABD, İngiltere, Kanada, Fransa, İtalya ve Japonya’dan oluşan devletlerin Dışişleri Bakanları ile Avrupa Birliği (AB) Yüksek Temsilcisi’nin videoteyp konuşma kanalıyla düzenlemiş bulunduğu toplantının arkası sıra basın açıklaması yapıldı.

Toplantıya Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba’nın da katılmış bulunduğu bilgisi paylaşılan açıklamada, bakanların Rusya’nın Ukrayna'ya erinç yürüttüğü ve Belarus’un desteklediği mücadelesi kınadığı belirtildi.

Açıklamada "Bakanlar Rusya'nın barışçıl, demokratik ve ari birlikte ülkeye maksatlı ve hasbi saldırının sebep bulunduğu boş boş dirilik kayıplarından ve yıkımından duydukları dehşeti dile getirdi. Bakanlar Rusya’dan, Ukrayna’ya, onun çırçıplak halkına ve madun yapısına bitmeme fail saldırılarını hemen durdurmasını ve silahlı kuvvetlerini hemen art çekmesini istedi." ifadesi kullanıldı.

Bakanların evren barışının ve arsıulusal düzenlilik temelinin yanı sıra arsıulusal ahbaplık normlarının ihlalinin yanıtsız kalmaması dair uygun kalmış bulunduğu dökme açıklamada, "Rusya, Ukrayna'ya ve halkına, başkaca arsıulusal kuruluşlara ve onların mallarına askeri saldırganlığıyla verdiği rastgele çeşitli zarardan mesul tutulacaktır." değerlendirmesinde bulundu.

Açıklamada, G7 ülkelerinin Rusya’ya ve Rus saldırısına olanak verici Belarus’a müteveccih kaba ve eşgüdümlü yaptırımları yola koyduğu dökme açıklamada, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırıları durdurmaması yerinde bambaşka adımların da atılacağı kaydedildi.

"Bakanlar, Rus saldırganlığının sebep bulunduğu tek heykel değişikliğinin tanınmayacağının altını çizdi." ifadesi beğenilen açıklamada, bakanların Rusya’nın nahak davranışının arsıulusal bölgede serbest ve çelimli birlikte biçimde kınanmasını iletmek düşüncesince yaklaşan teşrikimesai ika dair uygun kalmış bulunduğu belirtildi.

Açıklamada, bakanların Birleşmiş Milletlere (BM) unsur devletlerden Rusya’nın saldırganlığına erinç kaba ve kemiksiz büyüklenme almalarını ve ilkin BM Genel Kurulu’nda ve İnsan Hakları Konsey’inde Rusya'nın eylemlerini kınamalarını arzu etmiş bulunduğu aktarıldı.

Görüşmede, düzenlilik ve siber yardımları ve dezenformasyonla savaşım karışma iktisap etmek kabil Ukrayna’ya ve halkına çelimli dayanak verilmesinin de ele alındığına ayraç edilen açıklamada, G7 devletlerin insanca yardımların gelişen ihtiyaca mucibince artırmayı üstenme etmiş bulunduğu vurgulandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?