Dünya

Fransız amme neşriyat kuruluşu, Türkiye ülkelerini "Kürdistan" yerine gösterdi

Fransız neşriyat kuruluşu France 24, Türkiye topraklarının müşterek yönünü Kürdistan kendisine gösterdiği haberinde, AB terör örgütleri sıralamasında mevcut PKK düşüncesince "terör örgütü" nitelemesini kullanmaktan kaçındı.

Fransız amme neşriyat kuruluşu, Türkiye ülkelerini
05-01-2023 22:09
Ankara

France 24'te esbak piyasaya çıkan "Devletsiz budun Kürtler: Özerklik ve hakları düşüncesince beniz salname kavga" başlıklı haberde PKK, sadece Türkiye kabilinden terör örgütü benimseme ediliyormuş neredeyse yansıtıldı.

Kürtlerin öz devleti sıfır en iri budunsal ekip adına anlatım edilmiş bulunduğu haberde, Kürtlerin Osmanlı'nın yıkılışından buyana öz devletlerini ihdas arayışında bulunduğu ve Türkiye, Irak, Suriye ve İran'ın baskılarına sunulan kalmış bulunduğu kanıt edildi.

Teröristbaşı Abdullah Öcalan'ın resimlerini haiz PKK yandaşlarına ilişik görüntülerin kullanıldığı haberde, Türkiye topraklarının müşterek kısmın Kürdistan adına gösterildi.

Türkiye'nin Kürt kimliğini reddettiği kanıt edilen haberde AB kabilinden da terör örgütü benimseme edilen PKK'dan terör örgütü adına uydurma edilmemesi dikkati çekti.

Haberde FETÖ iltisaklı kolluk ve kaza personellerinin gerçekleştirdiği 17-25 Aralık operasyonlarından 1,5 ay sonraları sergerde Fetullah Gülen'le musahabe karşıcı Güney Yıldız'ın yorumlarına da toprak verildi.

Yıldız, hür müşterek Kürdistan kurulması biçiminde bu devletin denize kıyısı sıfır müşterek diyar adına "düşman" ülkelerce çevreleneceğini savundu.

"Haberle aksi kaynak meşrulaştırılmak isteniyor"

SETA Brüksel Koordinatörü Talha Köse, Fransa'da meydana getirilen protestolar düşüncesince "Fransa'nın kendisinin müsaade verdiği ve desteklediği birleştirme müşterek çatı var. Ortaya çıkan protestoyu müşterek seviyede örgütün beden gösterisi ve yıldırma adına algılamamız gerekiyor." ifadelerini kullandı.

Yapılan eylemlerin kullanıcılarını huzursuz etmesi ve amme güvenliğine yıldırma oluşturması zımnında benimseme edilebilmektedir olmadığını kaydeden Köse, bunların halkoyu gözetiminde aksi imge oluşturduğunu belirtti.

Köse, France 24 kabilinden meydana getirilen sav kendince ise mevzunun gündemde bulunduğunu belirterek "Fransa'da akıbet eylemle baş başa gayrikanuni örgütün icra ettiği işler şimdi görünür bir duruma geldi. Bu protestolar, Fransız halkoyu düşüncesince aksi müşterek kaynak ortaya çıkardı. Söz konusu haberle aksi görüntünün meşrulaştırılmak istendiği ve müspet müşterek imge tekvin çabasının bulunduğu söylenebilir. Haberi, bunların müşterek yansıması adına idrak etmek gerek." sanarak konuştu.

Haberle "örgütün gerçekte o denli da çirkin olmadığını" göstermeye çalıştıklarını aktaran Köse, Fransız kamuoyunca protestoların açıklanmaya ve meşrulaştırılmaya çalışıldığına dikkati çekti.

Köse, mutluluk politikası adına bu yapıların desteklendiğini anlatım ederek "Sol kesimler bu yapılanmalara dayanaklık etmek veriyor fakat gayrı kesimler bundan yorgunluk duyabiliyor. Rahatsızlığın üstünü gizlemek ve grubun propagandasını gerçekleştirmek düşüncesince (bu haberin) yapıldığı kanaatindeyim." dedi.

Emperyalist devletlerin ekalliyet yapıları kullandığına ve diyar içindeki dengeleri darmadağın etmek istediğine yer veren Köse, azınlıklar üstünden muteber politikaların o toplumlarda mihman hasarlara bozukluk bulunduğunu vurguladı.

Köse, emperyalizmin umumi yaklaşım adına Kürtler üstünden Türkiye'ye ve Avrupa'daki Türk toplumuna edisyon oluşturduğunu belirtti.

"Bölgede bitmeme fail sorunlarda Fransa'nın da aşırı ağırbaşlı müşterek mesuliyeti uydurma konusu"

Ortadoğu Araştırmaları Merkezi (ORSAM) Levant Çalışmaları Koordinatörü Oytun Orhan da France 24'ün haberindeki iddialara yönelik, "Birinci Dünya Savaşı esnasında ve hemen sonra yayılımcı devletlerin alanı paylaşım planları ve sentetik adına çizdikleri sınırlar, alanda yaşanmış olan nice probleminin aslını oluşturuyor. (Bu bağlamda) şu anda alanda bitmeme fail sorunlarda Fransa'nın da aşırı ağırbaşlı müşterek mesuliyeti uydurma konusu." ifadelerini kullandı.

Orhan, Osmanlı Devleti'nde müesses müşterek budun düzeni bulunduğunu ve herkesi sulh süresince barındıran müşterek çatı bulunduğunu belirterek Osmanlı'nın yıkılışıyla alanda dingildeklik başladığını vurguladı.

Osmanlı Devleti'nden artma Osmanlı'yı hurdahaş etmek düşüncesince alana giren gayrı devletlerin politikalarına yer veren Orhan, "Böl ve yönet politikası, etnik, mezhepsel ve dinî ayrıma mebni çizgiler, şu anda yaşanmış olan hastalıkların temeli. Fransa, alana girdiğinde camız yönetimi oluşturarak Suriye'de budunsal ve mezhepsel kazanmak neredeyse yerli özerk yerler oluşturmuştu." dedi.

Orhan, bulunan hastalıkların temelinde Birinci Dünya Savaşı dönemindeki yayılımcı devletlerin politikaları bulunduğunu kaydederek "Osmanlı dönemi, iri seviyede istikrarın bilgili olduğu, yerlerin direkt değil yerli unsurlar üstünde yönetildiği müşterek yapıya sahipti. Dolayısıyla (France 24'ün iddiaları) o itham aşırı lojik değil." sanarak konuştu.

Fransa'da yaşanmış olan gıcırtı gösterilerinden ve terör örgütü ile Fransa'nın ilişkilerinden bahseden Orhan, "Fransa, PKK'nın Avrupa'da en şen çalışkanlık gösterdiği devletlerin başlangıcında geliyor. Fransa, derinliğine zamandır bu örgütün faaliyetlerine ülkesinde olanak sağlıyor. Suriye'de de terör örgütü YPG'ye destekleri uydurma konusu. Bu cins örgütler devir bünyesinde onları destekleyen devletlere huzur da yıldırma unsuruna dönüşebiliyor. Fransa'nın şu anda yaşamış bulunduğu bu." değerlendirmesini yaptı.

PKK yanlılarının protestoları

Fransa’nın başkenti Paris’te 23 Aralık 2022 tarihinde 69 yaşlarında müşterek saldırgan, müşterek firez merkezine acı açarak 3 bireyin ölümüne faktör olmuştu. Ülke basınında toprak meydan haberlerde saldırganın, William M. isminde tabanca meraklısı ve sicilli mütekait müşterek makinist bulunduğu belirtilmişti.

Fransa İçişleri Bakanı Gerald Darmain’in görüngü yerini ziyaretinden endamsız müddet sonraları PKK destekçileri, saldırının bulunduğu yerde toplanmaya başlamıştı.

Toplantı endamsız müddette gıcırtı gösterisine dönüşürken, PKK yanlıları şiddete başvurarak polisle çatışmış, vakalarda 20’nin üstünde kolluk yaralanmıştı.

Saldırıdan müşterek çağ sonraları PKK destekçileri kuvvet eylemlerini Avrupa’nın gayrı ülkelerine yayarken İngiltere’nin başkenti Londra’da da terör örgütü yanlıları, polisle çatışmıştı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?