Sağlık

'Fizyoterapistler rehabilitasyon döneminde önemli rol oynayacaklar'

Türkiye'de meydana mevrut alevli depremlerin arkası sıra afetzedelerin multidisipliner yardıma gerekseme duyacaklarını tamlayan Uzman Fizyoterapist Ümran Kömür, “Fizyoterapistler, psikologlar, toplumsal misyon uzmanları ve sağlam aşırı bilirkişi rehabilitasyon döneminde önemli ro

'Fizyoterapistler rehabilitasyon döneminde önemli rol oynayacaklar'
20-02-2023 11:10

Türkiye'de meydana mevrut ve 11 ilde sansasyonel bulunan hararetli depremler 40 binden birlikte tomar dirilik kaybına, 21 binden birlikte tomar yaralanmaya etmen oldu. Depremlerin, yıkıma yakalanmış alanlarda canlı insanoğlu üstünde etraflıca vadeli tesirleri bulunduğunu kail Uzman Fizyoterapist Ümran Kömür, “Depremzedenin tıbbi ve ruh bilimsel sorunlarını halletmek düşüncesince ayrımlı branşların eş akım etmeleri ve marazlı odaklı rehabilitasyon hizmeti verebilmeleri baş döndürücü önemli. Depremzedeler ilerleyici günlerde multidisipliner yardıma gerekseme duyacaklar. Bu kapsamda; fizyoterapistler, psikologlar, ergoterapistler, toplumsal işlev uzmanları özellikle kazanmak gibi katı baş döndürücü uzman, rehabilitasyon döneminde önemli rol oynayacak” dedi.

“Etkin soluk almaları sağlanabilir”
Enkaz altında artan insanlarda meydana gelebilecek fiziki travmaların sadece ekstremite yaralanmaları şekilde düşünülmemesi icap ettiğini tamlayan İzmir Kavram Meslek Yüksekokulu'ndan Öğr. Gör. Uzman Fizyoterapist Ümran Kömür, “Yıkım zımnında oluşan toz, kaya lifi özellikle kazanmak gibi birlikte kol ağılı maddelerin teneffüs kanalıyla vücuda alınmasına kere açar. Enkaz altında artan vatandaşlarımızda, bu duruna verilen kalma süresi artmaktadır. Hayati tehlikeyi atlatan depremzedelere uygulanabilecek teneffüs fizyoterapisi, teneffüs yollarının drenajının sağlanmasında önemli rol oynar. Bu sayede akciğer ve ilişik teneffüs elemanlarındaki mukus ve ecnebi maddeler temizlenerek, şahısların çalışan soluk alması sağlanır” halinde konuştu.

“Rehabilitasyon süreci yaralanmanın çeşidine mucibince ayrım gösterebilir”
Deprem esnasında oluşabilecek ezilme, kırık, parçalanmış vb. fiziki travmalara verilen artan kişilerde, hayati tehlikenin atlatılmasının ardından, ivedilikle fizik tedavisi ve rehabilitasyon uygulamalarına başlanması icap ettiğini tamlayan Ümran Kömür; “Günlük taayyüş dönüşte, asli faktörlerden bulunan ferdin fiziki bağımsızlığının sağlanmasında, fizik tedavisi ve rehabilitasyon desteği iri önem sunma ediyor. Rehabilitasyon süreci yaralanmanın türüne, boyutuna ve hastanın fizyolojik özelliklerine mucibince ayrım gösterebilir. Fizyoterapi ve rehabilitasyon hizmeti alabilen depremzedelerde, hastanede kalış süresinin kısalacağı, deva kullanımının azalacağı biliniyor. Protez veya ortez kullanması tavsiye edilen depremzedeler düşüncesince de fizyoterapist desteğine yetişebilmek önemli. Reçete edilen cihazların akla yatkın kullanımının öğrenilmesi, bu cihazların günce yaşantıya uyarlanmış edilebilmesi ve aygıt kullanımına ilişkin şekilde ortaya çıkabilecek problemlerin önlenebilmesi yerine depremzedelere, fizik tedavisi ve rehabilitasyon uygulamalarına erişebilecekleri olanakları getirmek gerekmektedir” halinde konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?