Sağlık

Filyasyon ekipleri 'molnupiravir' etken maddeli Kovid-19 ilacı düşüncesince sahada

Sağlık Bakanlığı filyasyon ekipleri, ev ev gezerek molnupiravir etken maddeli antiviral Kovid-19 ilacını izolasyondaki hastalara veriyor.

Filyasyon ekipleri 'molnupiravir' etken maddeli Kovid-19 ilacı düşüncesince sahada
17-02-2022 11:42
Ankara

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın açıklamalarının peşi sıra molnupiravir etken maddeli antiviral Kovid-19 ilacının 65 gözyaşı üstü hastalar ve 18 gözyaşı üstü faziletkâr riskli kişide kullanması başladı.

Salgının gene itibaren en ön safta savaş fail Sağlık Bakanlığı filyasyon ekipleri, dünkü ilacın Türkiye'nin ciharıyek tarafındaki hastalara ulaştırılmasında da ehemmiyetli fariza üstleniyor.

AA ekibi, Ankara İl Sağlık Müdürlüğü bünyesindeki ekiplerin hastalar düşüncesince bap kapı gezerek yürüttüğü emek harcamaları görüntüledi.

Hastalar ilkin telefonla bilgilendiriliyor

Kovid-19 hastaları ilkin il esenlik müdürlüğündeki çalışanlar çeşidinden telefonla aranıyor. Genel esenlik vaziyetleri öğrenilen hastalara ilacın kendileri düşüncesince tanımlandığı ve istemeleri yerinde ulaştırılacağı bilgisi iletiliyor.

Filyasyon ekipleri, bildirme etmeleri biçiminde hastalara ilaçlarını götürüyor. Ekipler, ilacı doğrulama ederken, kullanması üzerine da ayrıntılı bilgelik veriyor.

"Allah bana da hepsi hastalara da felah versin"

Filyasyon ekiplerinin evde ilacını doğrulama etmiş olduğu 77 yaşındaki Gülzade Şen, ekiplere teşekkürname ederek hizmetten duyduğu mutluluğu dile getirdi.

Şen, "Allah bana da hepsi hastalara da felah versin." temennisinde bulundu.

"İlaç hastalığın önceki 5 gününde öneriliyor"

Çankaya İlçe Sağlık Müdürlüğü Sorumlu Hekimi Neşe Canoler de icraat üzerine bilgelik verdi.

"Molnupiravir, PCR testi pozitif, hafif-orta seyirli semptomları mevcut hastalara, hastalığın önceki 5 gününde öneriliyor." diyen Canoler, ilacın 65 gözyaşı üstü hepsi Kovid-19 hastaları ile riskli gruptaki 18 gözyaşı üstü bireylere tanımlandığını anımsattı.

Dr. Canoler, laflarını şu şekilde sürdürdü:

"18 gözyaşı üzerinde muafiyet sistemi, primer immün yetmezlikleri bulunan kişiler, akıbet 1 yılda dokunmabana tedavisi gören hastalar, akıbet 6 ayda ışın tedavisi meydan hastalar, örgen yahut mızrap iliği nakli işlenmiş şahıslar ile AIDS hastalarına da bu otama öneriliyor. Biz de bireyleri bilgilendirerek ilaçlarını ulaştırıyoruz. Molnupiravir'in gebeler ve çocuklarda kullanılması ise önerilmemekte."

Canoler, emziren hastalara da ilacı kullandığı devre ve akıbet dozdan sonraları dört gündüz içinde emzirmeye ara verilmesi tavsiyesinde bulunulduğunu belirtti.

İlacın 5 gündüz içinde sabahleyin ve akşam olduğunda kullanıldığını özetleyen Canoler, hepsi vatandaşlara Kovid-19 aşılarını olma ve fire dozlarını bitirme çağrısında bulundu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?