Sağlık

Fil Hastalığı yaşayanlara önemli uyarılar

Eskişehir Fizyomer Terapia Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Tıp Merkezi, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Nurhan Barutçu, el ortada fil rahatsızlığı adına bilinen, tababet dilinde ise lenfödem bulunan hastalıkla ait önemli bilgiler verdi.

Fil Hastalığı yaşayanlara önemli uyarılar
07-03-2022 09:56

Fil hastalığının tanımıyla bilgilendirmesine süregelen Uzm. Dr. Nurhan Barutçu, rahatsızlığı lenfatik sistemin bozulması kendisine tanımladı. Santral asap sistemi, mızrap iliği, menfez küresi, saç el ve kadem tırnakları dış kâffesi aza ve dokularda ak kan damarları olduğunu tabir fail Barutçu, Lenfatik sistemin göze ve dokulardan nakit ve atılmış maddeleri topladığını, hücreleri temizleyerek vücudu hastalıklardan koruduğunu ve bünyenin nakit dengesinde fariza aldığını tabir etti. Barutçu, “Lenfatik sıvının lenfatik sistemin kapasitesini aşması yerinde yahut lenfatiklerin nakil kapasitesinin bozulması kararında lenfödem tablosu oluşur” dedi.

Barutçu ayrıca, “ Lenfödem hastalığından dünyada 140- 250 milyon ferdin etkilendiği kestirim edilmektedir. En kesif lenfödem sebebi Filariazistir. Gelişmiş devletlerde ise en kesif illet emcek kanserli hastalarda cerrahi müdahale sonrası tanıdık lenfödemdir. Memede, gövdede, kolda, elde, yüzde, ayakta yahut bacakta izlenebilir” açıklamasında bulundu.

“Tedaviye er çağda başlanılması enine boyuna önemlidir”

Kolda sıkışma, hacim hissi, ağrı, karıncalanma, şişkinlik ve kızarıklık, kol, el ve el bileğinde akıntı zorluğu, saat, yüzük oyunu oyunu yahut bileziğin sıkması, deride gerilim hissi kabilinden durumların hastalığın belirtilerini oluşturduğunu tabir fail Barutçu, “Lenfödem hastalığında vücutta saf yahut bacaklarda nakit birikimi kararı şişmeler meydana gelir. Tedaviye geç başlanması, ehliyetsiz yahut kusur otama uygulanması kararı hastaların saf ve oğlan şişmeleri değişik artar. Bu sebeple tedaviye er çağda başlanılması enine boyuna önemlidir. Herhangi birlikte enfeksiyon göstergesi var ise (ateş, üşüme, ciltte kızarıklık yahut ısı artışı), rastgele birlikte kaşınma, kızarıklık, mantar rahatsızlığı hastalığı enfeksiyonu yahut ciltte rastgele birlikte düzgün olmayan fark gözlemlerseniz, şişliklerde çoğalma olursa, dert hissediyorsanız doktora başvurulmalıdır” dedi.

“Dünyaca bildirme görmüş otama karambol dekonjestif tedavidir”

Hastalığın tedavisine de yer veren Barutçu, şunları söyledi:

“Tedavide hastalanmış eğitimi, ten bakımı, yalnız başına masaj, eğitilmiş kişilerce meydana getirilen elle ak kan drenajı masajı, edisyon kıyafeti yahut bandajlama, tazyik pompaları ve egzersizler uygulanır. Kişinin özelliğine gereğince Fizik Tedavi hekimi kabilinden belirlenerek bu tedavilerin birisi yahut birkaçı uygulanabilir. Lenfödem tedavisi düşüncesince dünyaca bildirme görmüş kıymetli ölçün otama karambol dekonjestif tedavidir. Kompleks Dekonjestif Tedavi; Manuel Lenf Drenajı , Kompresyon tedavisi, egzersizler, ten ve keski bakımını içerir.”

“6 ayda birlikte kontrolü düşüncesince doktora başvurmalıdır”

Fil rahatsızlığı mevcut eşhas düşüncesince de kimi önerilerde mevcut Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Nurhan Barutçu hastaları titiz olmaya çağırma etti. Barutçu boşlama edilmemesi gerekilenleri şu laflarla özetledi:
“Cilt yaralanmalarından kaçınılmalı, sivrisineklerin bulunmuş olduğu ortamdan ırak durmalı, şişkin kolundan enjeksiyon yapılmasına müsaade vermemeli, sigara içmemeli, müteessir koldan kan basıncı ölçtürmemeli, ısıdam banyo ve duştan sakınmalı, şems yanıklarından korunmalı, baş döndürücü elverişsiz kıyafetlerden kaçınmalıdır. Bası kıyafeti çağ boyu giyilmeli, 6 ayda birlikte kontrolü düşüncesince doktora başvurmalıdır. Uygun etkinlik ve egzersizler doktora danışılmalıdır. Yüzme, zatî el kitabı lenfatik drenaj, yoga, su egzersizleri lenfödem düşüncesince faydalı aktivitelerdir. Obezite şişliğe negatif hasiyet edebilir. İdeal kilogram korunmalıdır. Az yağlı, az tuzlu, gani lifli perhiz lenfödem hastaları düşüncesince önerilmektedir.”

Güvenç Açaroğlu
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?