Yaşam

Faslı serüvenci Türkiye belgeseli döşemek düşüncesince ayaklık çeviriyor

"Afrika ve Ben" belgeseliyle 2018 Fas Macera Film Festivali'nde "yılın maceracısı" seçilen 27 yaşındaki Osman Zolati, bisikletiyle gittiği şehirleri kaykayıyla dolaşarak belgesel çekiyor.

Faslı serüvenci Türkiye belgeseli döşemek düşüncesince ayaklık çeviriyor
17-11-2021 13:06
Ağrı

Fas'tan yola çıkarak çiftteker ve kaykayıyla 4 yılda 24 abuhava gezen Osman Zolati, internetten edinmiş olduğu bilgilerden sonradan alçalma etmiş olduğu Türkiye ile ilgilendiren belgesel tefriş etmek düşüncesince ayakçak çeviriyor.

Fas'ın Kazablanka kentinde dünyaya mevrut 27 yaşındaki Zolati, 2015'te Afrika'yı gezmeye başladı.

Bisiklet ve kaykayıyla 4 yılda 30 bin kilometre kere büküm fail Zolati, müşterek tane başına çıkmış olduğu bu kavi seyahatinde çekmiş olduğu "Afrika ve Ben" belgeseliyle 2018 Fas Macera Film Festivali'nde "yılın maceracısı" seçildi.

Yaklaşık 4 yılda bisikletiyle gittiği kentlerde kaykayıyla dolaşan gezmen ve belgesel yönetmeni Zolati, arada müşterek otel arada müşterek de çadırda konaklayarak belgesel çekmeye bitmeme ediyor.

Türkiye'ye 1 Eylül'de gelmiş olarak gezisine İstanbul'dan başlayan, peşi sıra Karadeniz sahilinden Doğu Anadolu'ya mevrut Zolati, Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesine ulaştı.

Ağrı'nın tabii güzelliklerini görüntüledi

İlçede 3 devir nâkil natür tutkunu, Osmanlı'nın Anadolu'daki en elit eserlerinden zamanı İshak Paşa Sarayı'nı görüntüledi.

Zolati, 5137 rakımıyla Türkiye'nin en yükseği Ağrı Dağı'nın eteklerinde de temaşa yapmış olup çobanlarla sayaç geçirdi, bölgenin tabii güzelliklerini yük dibine aldı.

İki ay elan Türkiye'deki gezisine bitmeme etmeyi planlayan Zolati, AA muhabirine, gailesiz yaşlarda abuhava dışına gitmediğini ve Afrika kıtası ile dünyayı seyran merakıyla yola çıktığını söyledi.

Afrika'nın 24 ülkesini dolanmak düşüncesince çiftteker ve kaykay kullandığını, devir zamane da yürüdüğünü anlatım fail Zolati, şöyleki konuştu:

"Afrika'da 4 salname seyahatim böylecene belgesel çektim. Sosyal medyada Türkiye'deki tabii güzellikleri ve zamanı eserleri gördüm. Türkiye baş döndürücü afsunlu müşterek abuhava ve ego de bu ülkenin güzelliklerini öz gözlerimle görüp bu afsunlu anları çekerek Türkiye ile ilgilendiren müşterek belgesel alıştırmak istiyorum. Bu geziyi kaykay üstünde yapmayı planlıyordum ancak Amasra'da dizimden sakatlandım ve yolculuğuma bitmeme etmem gerektiğinden yolumu bisiklete çevirdim."

Zolati, Türk kültürünü de bellemek istediğini anlatarak, bu turun peşi sıra İstanbul'a dönüp evren gezisine bitmeme edeceğini dile getirdi.

Belgeseli muhtelif platformlarda yayınlayacak

Türkiye'de çekmiş olduğu belgeseli muhtelif platformlarda yayınlamayı düşündüğünü aktaran Zolati, şunları kaydetti:

"İshak Paşa Sarayı'nın yapımına ve öteki kısımlarına bayıldım. İnsanların birbirine erinç saygısı ve saraya bulunan merakı beni baş döndürücü etkiledi. Özellikle Ağrı Dağı ve öteki dağlardaki tabii güzellikler beni kendine fanatik bıraktı. Böyle dobra müşterek ülkenin en şişman dağını değerlendirmek benim düşüncesince şerefti. Dünyanın uğur boncuğu durumunda yepyeni tabii güzellikler Türkiye'de ve kişilerin buna bedel vermesi gerekiyor. İnternette başta İshak Paşa Sarayı ve Ağrı Dağı'nı baş döndürücü gördüm. Gözlerimle görüp bu hatıra ölümsüzleştirip tasrif gerçekleştirmek istedim."

Gittiği herhangi müşterek yerde görmüş olduğu ilgiden baş döndürücü bahtiyar olduğunu, kişilerin namına ısıdam davrandığını kaydeden Zolati, "Önümüzdeki günlerde güneye geçip Hakkari, Şırnak, Şanlıurfa, Diyarbakır ve öteki illerdeki dini önemi bulunan zamanı bölgeleri değerlendirmek istiyorum." diyerek konuştu.

Zolati, Türkiye'den sonradan yelkenliyle müşterek tane başına ana deniz ve denizlerde dünyayı dolaşmayı hedeflediğini laflarına ekledi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?