Dünya

Facebook, Myanmar ordusuyla irtibatlı hesaplara müteveccih yasağı genişletiyor

Facebook, Myanmar ordusuyla irtibatlı hesaplara müteveccih yasağı genişletiyor
08-12-2021 14:14
Istanbul

Facebook'un güncek firması Meta'nın, Myanmar ordusuyla irtibatlı paylaşım ve hesaplara müteveccih uyguladığı yasağı tevsi neticesinde almış olduğu bildirildi.

Meta şirketinden meydana getirilen açıklamada, Myanmar ordusunun yönetimi ele geçirdiği şubattan beri geçerli orduyla irtibatlı paylaşımlara müteveccih yasağın, kalaba kontrolündeki işletmeleri anabolizma fail kâffesi sayfa, kol ve hesapları kapsayacak halde genişletildiği belirtildi.

Sosyal iletişim araçları platformları Facebook ve Instagram, askeri darbeyle Myanmar yönetimine el koyan ordunun bu platformlardaki eksiksiz hesaplarını şubatta yasaklamıştı.

Şirketin yasağı tevsi kararı, İngiltere ve ABD'de canlı baş döndürücü sayıda Arakanlı mültecinin, Myanmar'da kendilerine dirlik tiksinme söyleminin yayılmasına müsaade vermekle suçlamış olduğu içtimai iletişim araçları devi Facebook'a 150 bilyon dolar sorun açmasından müşterek çağ sonraları alındı.

Facebook 2018'de itiraf etmişti

Myanmar'da 20 milyondan müşterek tomar kullanıcısı mevcut Facebook, 2018'de Arakanlılara dirlik hız ve tiksinme söyleminin kışkırtılmasını mâni temdit etmek düşüncesince ehliyetli çabayı göstermediğini itiraf etmişti.

Birleşmiş Milletler (BM) de 2018'de Facebook'u mevhum nefretin yayılması dair "yavaş ve etkisiz" olmakla suçlamıştı.

Arakanlı Müslümanlara budunsal temizlik

Myanmar'ın Arakan eyaletinde 2012'de Budistler ile Müslümanlar ortada çatışmalar çıkmış, vakalarda bir aşırı Müslüman binlerce erkek katledilmiş, yüzlerce ev ve iş noktayı ateşe verilmişti.

Arakan'daki son karakollarına 25 Ağustos 2017'de planlı eş anlı saldırıları esbabımucibe yayınlayan Myanmar ordusu ve Budist milliyetçiler, kitlesel hız eylemleri başlatmıştı.

BM'ye göre, Ağustos 2017'den sonraları Arakan'daki bası ve zulümden kaçıp Bangladeş'e sığınanların sayısı 900 bini geçti.

Uluslararası insanoğlu hakları kuruluşları, yayımladıkları peyk görüntüleriyle yüzlerce köyün namevcut edildiğini kanıtlamıştı.

BM ve arsıulusal insanoğlu hakları örgütleri, Arakanlı Müslümanlara müteveccih sertliği "etnik temizlik" yada "soykırım" yerine adlandırıyor.

Myanmar'daki askeri darbe

Myanmar ordusu, 2020'deki umumi seçimlerde alavere dalavere yapıldığı iddialarının ortaya atılması ve ülkede politik yüklülük yaşanmasının peşi sıra 1 Şubat'ta yönetime el koymuştu.

Ordu, ülkenin fiili önderi ve Dışişleri Bakanı Aung San Suu Çii özellikle edinmek neredeyse sert baş döndürücü izinli ve kuvvet partisi yöneticisini gözaltına almış ve 1 yıllığına yılgı çözüm anons etmişti.

Myanmar ordusunun vuruş karşıtı protestocu ve asi gruplara silahlı müdahalesi neticesinde bugüne derece tahminî 1000 erkek yaşamını kaybetti, binlerce foto gözaltına alındı.

Ülkede degaje katılımlı gösteriler sürerken, fevk düzem hükümet yetkililerinin askeri mahkemede yargılanmalarına bitmeme ediliyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?