Teknoloji

Facebook algoritması 'öfke ve dezenformasyonu destekledi' iddiası

ABD'de 17 iletişim araçları kuruluşunun ele geçirdiği Facebook belgelerinde, müşareket algoritmalarının, gayz üzere tepki emoji gönderileri öne çıkarttığı, Kovid-19 aşısına için dezenformasyon işleyen gönderiler karşısında ise edilgen fiil kalmış olduğu bilgisi toprak

Facebook algoritması 'öfke ve dezenformasyonu destekledi' iddiası
26-10-2021 21:04
New York

Washington Post, Facebook belgelerine dayandırdığı haberinde, firmanın mühendislerinin 2017'den itibaren, kullananların beğenisini çekmiş olduğu düşüncesince "daha aşırı reaksiyon toplayan hissî veya provokatif gönderilerin elan aşırı görüntülenmesini sağladıklarını" bildirdi. Buna mucibince gayz emojisi, zevk emojisinden iptidai büküm elan bir tomar bedel kazandı.

Belgelere mucibince firmanın araştırmacıları, bu kararın "istenmeyen, dezenformasyon yayan, tık tuzağı" gönderilerin yayılmasıyla sonuçlanacağı dair firması uyardı.

2019 senesinde firmanın data uzmanları da, gayz emojisi sunulan gönderilerin iri miktarda dezenformasyon ve tiksinme içerdiğini doğruladı.

Süreç süresince çalışanların bu vaziyeti düzelti önerilerinin kulak ardı edilmiş olduğu ve güzeşte sene, kullananların gönderilerinin aşırı bir tomar gayz emojisi almasından hoşnut olmadıklarının ortaya çıkmasıyla bu emojilerin değerinin düşürülmüş olduğu anlatım edildi.

Associated Press (AP) ise yıl başlangıcında aşıların nötr ve sakıncalı bulunduğunu tez fail gönderilerin yayılmasını kapatmak düşüncesince iştirak personellerinin icra ettikleri önerilerin umursanılmadığını ve mevcut çözümlerin tehirli halde uygulamaya koyulduğunu yazdı.

Haberde, firmanın bu mevzuda harekete geçmekte istemeyerek davranmasının, dirimsel kaybı endişesinden kaynaklandığı tez edildi.

AP'ye mütekellim toplumsal iletişim araçları ağları ve dezenformasyon dair tetkikat karşıcı Cyabra şirketinin CEO'su Dan Brahmy, "Zorunda kalmadıkları düşüncesince yapmadılar. Yapmadılar zira gelirleri etkilenirdi." niteleyerek konuştu.

Brahmy, Facebook'u etap atmaya sadece Amerika yönetiminin zorlayabileceğini vurguladı.

ABD Senatosunda dü partiden senatörlerin öneri etmiş olduğu kanun, toplumsal iletişim araçları platformlarının kullanıcılara algoritmaları metres hakkı vermesini öngörüyor.

Associated Press-NORC Kamuoyu Araştırma Merkezinin ay başlangıcında yayımladığı ankete mucibince ABD'lilerin yüzdelik 95'i toplumsal medyada dezenformasyonu mesele adına nitelendirirken kestirmece ½ si bu problemden Amerika yönetimini mesul gördüğünü bildirmişti. ​​​​​​​

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?