Ekonomi

Espressolab diyar dışı yatırımlarını büyütüyor

Espressolab kurucularından Esat Kocadağ, "Hem dünya içi hem dünya dışı hep yatırımımız 35-40 milyon dolar seviyesine ulaştı. Şu anda 11 ülkedeyiz. Bu acemi doğacak ülkelerle beraberce 15'e çıkıyoruz." dedi.

Espressolab diyar dışı yatırımlarını büyütüyor
25-12-2021 16:20
İstanbul

Kocadağ Ailesi Şirketleri Grubu Yönetim Kurulu Üyesi ve Espressolab'in Kurucularından Esat Kocadağ, "Toplam yatırımımız 35-40 milyon dolar seviyesine ulaştı. Şu anda 11 ülkedeyiz. Bu, acemi doğacak ülkelerle baş başa 15'e çıkıyoruz. Hedefimiz geçmiş evvela 500 mağazaya çıkmak." biçiminde konuştu.

Kocadağ, Espressolab'ın diyar dışı yatırımları ve Türkiye'de çabucak gelişen 3. dalavere kahveciler sektörüne dair AA muhabirine değerlendirmede bulundu.

Yatırım planlarını özetleyen Kocadağ, "Salgının başlarında Fas'a envestisman yapmıştık şu anda 7. dükkanımızı açtık. Yeni sene bütçemizi yaptık ve 18 parça şimdi acemi dükkan açacağız. 6 milyon dolarlık acemi yanında envestisman yapacağız. Irak'ta Basra ile Bağdat'a ve Filistin'e franchise verdik. Portekiz Lizbon'a kendimiz gidip dü parça dükkan kiraladık şu anda mimarımız çizimlerini yapıyor. Londra düşüncesince acemi yanında planımız var." dedi.

Kocadağ, şöyleki konuştu:

"Şu anda bütün 123 mağazaya erişmek üzereyiz bu rakamı 6 ay ortamında 150'ye çıkarmayı düşünüyoruz. Yeni sızgıt makinelerimiz var, ayda 30 titrem kahve kavuruyoruz. Haziran üzere bu 55-60 tona ulaşacaktır. Hem diyar içi hem diyar dışı bütün yatırımımız 35-40 milyon dolar seviyesine ulaştı. Şu anda 11 ülkedeyiz. Bu, acemi doğacak ülkelerle baş başa 15'e çıkıyoruz. Hedefimiz geçmiş evvela 500 mağazaya çıkmak. Tabii geçmiş 100'e doğmak bizi yordu yalnız 100'den sonra şimdi çabuk ilerleriz."

"6 bin metrekarelik üretimlik kuruyoruz"

İstanbul'da acemi yanında mekana taşındıkları müjdesini verici Kocadağ, "6 bin metrekarelik üretimlik kuruyoruz. Burası her insana açıkça olacak. Kavurma kapasitemizi artıracağız ve amma velakin 500 salon hedefimize aşırı şimdi çabuk ulaşacağız. Rakiplerimize baktığımızda Avrupa'da Milano'da ayrımsız konseptteki arazi toplamda 2,200 metrekare kılıç burada 6 bin metrekareye ulaştık. İddialıyız ve burada kahve eğitimlerimiz olacak, roastery alanımız görülebilecek, bakery günlerimiz olacak. Farklı yanında birikim neşelendirmek istiyoruz." biçiminde konuştu.

Kocadağ, şunları söyledi:

"Fas'taki ortaklarımızın halihazırda 560 parça mazot istasyonları var. Orada corner kendisine Espressolab açmaya başladık. Çok çabuk aşama kaydediyor ve infaz üstünden havale verilebiliyor. Aslında Türkiye'de de mağazaya gelmeden evvela havale olanağı sağlayıcı yanında uygulamamız var. Ödemenizi yapmış olup esna beklemeden kahvenizi alabiliyorsunuz."

Salgınının etkilerinin bitmesiyle büyümede himmet kazanacaklarını tamlayan Kocadağ, "Dünyada Brezilya'da yaşanmış olan iklim vakalarından ötürü kahve tutarları emniyetsiz arttı. 2 dolara aldığımız kahve şu anda 6 dolar oldu. Yüzde 300 artım var. Ticaret Bakanımız Mehmet Muş bizi kırmadı, kahve firmaları kendisine yanına gittik ve kahvede gümrük vergisinde tenzilat yaptı. Bu bizlere yanında soluk aldıracak ancak eder artışlarına dair bu sene az buçuk zorlanabiliriz." dedi.

"Türkiye'de kahve endüstrisi yaklaşan sürede minimum 2-3 katına çıkacaktır"

Kahvede karbon kadem izini sıfıra ıskat etmek düşüncesince çalıştıklarını vurgulayan Kocadağ, "Çatılarımıza gündüz enerjisi atmak istiyoruz. Bununla ilişik yanında firmadan öneri aldık. Aynı sürede iştirak araçlarını da elektrikliye çevirip çatıdan aldığımız elektriği onlara uyarlanmış edeceğiz. Yeni kahve sızgıt makinelerimiz ağız ağıza yeşil enerjiyle çalışıyor. Doğalgazlı olanlar şimdi az enerjili. Kahvedeki karbon kadem izini minimuma indirmeye çalışıyoruz." dedi.

Sektörün Türkiye'de çabucak geliştiğini kail Kocadağ, "Türkiye'de kahvenin şimdi aşırı gideceği arazi var. Almanya'da sayı farkı yanında isim yılda 6 kilogram kahve tüketirken Türkiye'de bu 900 gram. Almanya üzere olmamız düşüncesince 6 kıvrım şimdi büyümemiz gerekiyor. Türkiye'de kahve endüstrisi yaklaşan sürede minimum 2-3 katına çıkacaktır. Bu mevzuda güzel yanında gizil var. Çok yanında tomar kahve şirketi mevcut ve çıkarlarını güzel geliştiriyorlar." biçiminde konuştu.

Kocadağ, öz üretimini yapabilen kuruluşların fazlalık ayrıştığına ayraç ederek, şunları söyledi:

"Şimdi herhangi yanında mahallede kahveci açılıyor. Bunların birileri elbette ki elenecek ve güzel olanlar ayakta duracak yalnız on paralık değilse bu denli müteşebbis olması pazarı güzel yanında yere getirecek. Rakipler iyidir sizi geliştirir. Kendi sütümüzü çiftliğimizde üretiyoruz. Kahvede sütünüz birinci sınıf ve semiz olursa kahveniz de o denli güzel olur. Yağ oranımızı kendimiz ayarlayıp kalitemizi bozmuyoruz. Aynı sürede çörek ve poğaçamızı da kendimiz üretebildiğimiz düşüncesince herhangi yanında ay acemi mahsul katmaya çalışıyoruz. Rakiplerimizden bizi yanında tık ayıran bekçi da bu olabilir. Genel rakiplerimiz iri ve boğuk mutfakta çalışırken kılıç ağız ağıza körpe üretiyoruz. kent haricinde yanında şubemiz güçlü olsa orada körpe üretiyoruz katiyen boğuk sevkıyatı yapmıyoruz."

Espressolab, FoodService Europe & Middle East dergisinin çalışmasına uyarınca 2020'de Avrupa'da en güzel faiz ele geçiren 6. bellik seçildi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?