Yaşam

Erzurum'un yaylaları, şark ve güneydoğudan göçer aileleri ağırlıyor

Erzurum'un 3 bin rakımdaki otlak ile yaylaları, şarki ve güneydoğu illerinden mevrut göçer ailelere ev sahipliği yapıyor.

Erzurum'un yaylaları, şark ve güneydoğudan göçer aileleri ağırlıyor
23-08-2022 21:08
Erzurum

Erzurum Valisi Okay Memiş, Tarım ve Orman İl Müdürü Osman Akar ve berberindekilerle 300 çadırın kurulduğu tahminî 3 bin rakımda mevcut Dumlu Dağı bölgesindeki göçerleri ziyaret etti.

Doğu ve güneydoğu illerinden mevrut ve 10 bin küçükbaş hayvanın bulunmuş olduğu merada göçerlerle lakırtı fail Memiş, küçüklere da oyuncak dağıttı.

Vali Memiş, burada gazetecilere meydana getirdiği açıklamada, Erzurum'un otlak itibarıyla Türkiye'de ehemmiyetli birlikte potansiyele ehil bulunduğunu ve bu yüzden göçerlerin kenti yeğleme ettiğini aktardı.

Türkiye'nin maruf gayda peynirlerinin Erzurum'daki göçerlerin ürettiği sütten yapıldığını anlatım fail Memiş, "Yaklaşık 100 senedir burada göçerlik karşılayıcı kardeşlerimiz var. Oba sistemi mevcut ve burada 300 bölük bulunuyor. Güneş panelleriyle elektriklerini üretiyorlar, televizyonları var. Burada imal edilen motorin mamüllerinden meydana getirilen gayda peynirini topu topu Türkiye tanıyor ve hakeza de birlikte ilişik kıymeti var." dedi.

"Türkiye'de merası en birlikte tomar bulunan il burası"

Memiş, Erzurum'un efsanevi sayısı itibarıyla şişman birlikte potansiyeli bulunduğunu belirterek, bulundukları bölgenin Fırat, Çoruh ve Aras havzalarına dirilik verdiğini dile getirdi.

Bölgede sınırsız bucaksız meraların bulunduğunu özetleyen Memiş, "Uzmanların, 'Meralarda sönümsüz hayvanların etinden, sütünden beslenin.' niteleyerek bahsetmiş olduğu toprak Erzurum zira Türkiye'de merası en birlikte tomar bulunan il burası." ifadesini kullandı.

Tarım ve Orman İl Müdürü Akar da Türkiye'nin otlak varlığının yüzdelik 11'ine ehil Erzurum'da, tahminî 52 değişik yerde göçerlerin ağırlandığından bahsederek, bunlardan 36'sını site dışından mevrut göçerlerin oluşturduğunu söyledi.

Göçerlerin fevk ölçüde istihsal yaptığına ayraç fail Akar, "Buradaki göçerler, Türkiye ekonomisine ağır koşullarda yardım sunuyor. Elde ettikleri motorin ürünleri gayrimuntazam namına işletmelere götürülüyor. Diyarbakır, Şanlıurfa, Batman Siirt, Elazığ, Mardin, Erzincan az daha vilayetler özellikle kazanmak az daha aşırı sayıda değişik şehirden mevrut göçerleri kentimizde konuk ediyoruz." niteleyerek konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?