Yaşam

Erzurum'da mevcut Afrika boz papağanı koruma dibine alındı

Erzurum'da polisin operasyonuyla mevcut Afrika boz papağanı, Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Şubesince koruma dibine alındı.

Erzurum'da mevcut Afrika boz papağanı koruma dibine alındı
20-01-2023 14:11
Erzurum

İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, müşterek müddet evvela kentteki müşterek adrese meydana getirdiği operasyonda, "Jako" niteleyerek bildik Afrika boz papağanı buldu.

Papağanın iş ve tagaddi şartlarının biçimsiz bulunduğunu ve Nesli Tehlike Altında Olan Yabani Hayvan ve Bitki Türlerinin Uluslararası Ticaretine İlişkin Sözleşme (CITES) Belgesi'nin de bulunmadığını belirleme fail ekipler, DKMP Erzurum Şube Müdürlüğüne bilgelik verdi.

DKMP’de işyar baytar doktor Selçuk Albayrak ve dirim bilimci Burak Çiftçi kabilinden papağan koruma dibine alındı.

Veteriner doktor Albayrak, AA muhabirine, özenle baktıkları Jako'nun geçmiş muayenesinde afiyet sorunu ile karşılaşmadıklarını söyledi.

Kuru yemiş, atom çekirdeği ve elmayla sönümsüz papağanı en endamsız müddette akıllıca hayvanlar bahçesine konfirmasyon edeceklerini tamlayan Albayrak, "Jako, Uluslararası Doğayı Koruma Birliğince (IUCN) gözdağı altındaki al listede arazi alıyor. Bu cins hayvanlara tabii ortamı haricinde bakımı, nesillerini hâlâ da ziyan dibine sokmakta ve ihtimal ilerleyici senelerde tabii bulunan bu türleri hayat sahalarında görmemizi olanaksız bir duruma getirecektir. Öncelikle bu türlerin esasen tabii hayatlarında kalması bilinciyle akıntı etmeliyiz. Onların evlerimizde değil, doğalarında yaşamaları hâlâ iyi."

Albayrak, bu türdeki papağanın CİTES kapsamında müsaade vesikası ve lazım döküman olmaksızın bakımının haram bulunduğunu hatırlattı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?