Ekonomi

Elektrik enerjisinde 'üreterek tüketme' yaygınlaşıyor

Güneş Enerjisiyle Üreten Tüketiciler Platformu, domestik ve ecnebi mekân dostu enerji üreticilerini birlikte araya sağlamak düşüncesince Prosumer 2022: Üreten Tüketiciler Kongresi ve Fuarı'nı Ankara'da da düzenlemeye değişmeyen verdi.

Elektrik enerjisinde 'üreterek tüketme' yaygınlaşıyor
30-04-2022 13:08
Antalya

Çatılara ve binalara yerleştirilen güneş panellerinin, gereksiz arazilerde açılan güneş tarlalarının, bembeyaz enerji modelinde popülerliği tedricen artıyor.

Merkezi Hollanda'da mevcut Güneş Enerjisiyle Üreten Tüketiciler Platformu (Solar Prosumer) Kurucusu Ateş Uğurel, AA muhabirine, güneş enerjisi kullanımının yaygınlaşmasının "üreten tüketici" konseptini doğurduğunu söyledi.

Doğru bilgilendirme ve serbest kitlelere erişebilme hesabına Hollanda'da düzenledikleri "Prosumer 2022: Üreten Tüketiciler Kongresi ve Fuarı"nı, Türkiye'deki son kullanıcıların güneşten ve rüzgardan enerji üretimine ilgilerinin artarak çoğalması zımnında bu sene Ankara'da da düzenli etmeye değişmeyen verdiklerini dile getiren Uğurel, "Etkinlikte, hem güneş ve yel enerjisi sektöründeki oyuncular bununla beraber yel ve güneşten bilistifade öz çatısına ve arazisine santralci kurarak enerji maliyetlerini düşürmeyi amaçlayan sanayiciler birlikte araya gelecek. Türkiye'de önce olacak." dedi.

İzmir rüzgarın, Antalya güneşin başkenti

Etkinliğin 31 Mayıs-1 Haziran tarihlerinde Ankara ATO Congresium​​​​​​​'da düzenleneceğini tamlayan Uğurel, programın, enerji santrallerine bağlı bilgilerin verildiği, stantlar ile uygulamaların gösterildiği birlikte aktiflik olacağını anlatım etti.

Kongrede "Güneşten, rüzgardan bilistifade cazibe maliyetini kesinlikle düşürebilirim?" sorusuna karşılık aranacağını kail Uğurel, şöyleki bitmeme etti:

"Şu anda en baş döndürücü yakınma ettiğimiz şey, cazibe ve natürel saf kavara yağı lambası faturaları. Bunları dökmek düşüncesince hükümet de baş döndürücü efor harcıyor. Bu küresel birlikte durum, çabucak Türkiye'ye hususi değil. Almanya'da, Hollanda'da, ABD'de, Avustralya'da enerji tutarları emniyetsiz arttı. Bundan kurtulmanın en dobra yolu, güneş ve yel enerjisine envestisman yapmak. Yatırıma birlikte hacim dünyalık harcıyorsunuz lakin pınar bedava. Türkiye'de yel ve güneş baş döndürücü bol. Avrupa'da İspanya'dan sonradan ikinci potansiyele sahibiz. İzmir rüzgarın, Antalya güneşin başkenti."

Uğurel, baş döndürücü sayıda iş insanının da bu bölgede baş döndürücü akıllıcasına adımlar atmaya başladığını anlatım etti. Otellerin güneş enerjisine dip nazarıitibar gösterdiğini dile getiren Uğurel, bu işletmelerin hem otelin çatısına bununla beraber arazilere santraller kurup cazibe imal ederek tükettikleri cazibe düşüncesince mahsuplaşma istediklerini belirtti.

Topyekun bembeyaz enerji seferberliği başlatılması icap ettiğini vurgulayan Uğurel, "Dünya ölçeğinde Türkiye çirkin halde değil lakin henüz iyisi olabilir. Türkiye'nin tahminî 8 bin megavat yerleşmiş gücü var, bunun çabucak yüzdelik 8'i güneş, henüz erdemli sayılara ulaşmasını istiyoruz. Ayrıca güneş panellerini üretmeye, yazılımlarını domestik hazırlamaya başladık. Çok iri avantaj. Kaynak bedava, teknolojiyi de domestik ve ulusal duruma getirmeye başladık, Türkiye düşüncesince sunturlu birlikte nimet." diyerek konuştu.

Antalya OSB'deki GES sayısı artıyor

Önemli birlikte güneş potansiyeline ehil Antalya'da, Organize Sanayi Bölgesi'ndeki (OSB) bazısı şirketler ve otel yöneticileri, binalarını panellerle kaplayarak tükettikleri enerjiyi üretmeye çalışıyor.

Antalya OSB Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bahar da "Çatılara özgürlük" projesiyle bölgede GES atılımı yaptıklarını anlatım etti. Şu anda 17 firmanın, kurmuş oldukları GES'lerle, tükettikleri enerjinin iri kısmı ürettiklerine dikkati çekici Bahar, "Bölgede 35 şirket henüz GES projesi düşüncesince harekete geçti. Projeler tamamlandığı takdirde bölgedeki GES sayısı 52'ye, mecmu yerleşmiş kuvvet ise 34 bin 814 kilovata ulaşacak." dedi.


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?