Yaşam

El işi çeyizlik üreten girişimci, ürünlerini 10'dan çok ülkede alıcıyla buluşturuyor

Dikiş Sanat firmasının kurucusu Duygu Tekin Elbi, "9 dikici ve evlerde bizim düşüncesince nakış ören, kanaviçe işleyen, enjeksiyon oyası hazırlayan tahminî 150 yabanlık dayanaklık etmek kadromuz var." dedi.

El işi çeyizlik üreten girişimci, ürünlerini 10'dan çok ülkede alıcıyla buluşturuyor
28-02-2022 16:37
Ankara

Uluslararası müşterek firmadan ayrılarak zat işini kuran Duygu Tekin Elbi, 150'yi müşterek tomar kadın çalışanıyla ürettiği işleme çeyizlik ürünlerini e-ticaretle 10'dan müşterek tomar ülkeye ulaştırıyor.

Elbi, AA muhabirine, işletmesinin hikayesini, ürettikleri ürünleri ve hedeflerini anlattı.

33 yaşında, evli ve 2 döl anası bulunduğunu tamlayan Elbi, Boğaziçi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği bölümünü Türkiye derecesiyle kazanarak izinli olduktan sonra, ayrımlı kurumsal firmalarda çalıştığını, 5 sene ilkin "Dikiş Sanat" adıyla zat işini kurduğunu söyledi.

"Çocukluğumdan buyana 'Hayalin nedir?' sanarak sorduklarında daim zat işimi kurmaktan bahsederdim." diyen Elbi, üreteceği, hanımları ekonomiye katabileceği ve dünyanın gelişigüzel noktasına ulaşabileceği müşterek iş modelini etraflıca devir düşündüğünü tabir etti.

Elbi, "Çocukken annemin terzilik makinesi üstünde sıkıntısız fotoğraflarım vardır. Eskiden buyana dikiş, ince iş ve işlemeye dikkat duyarım. Aldığım yetişek sonra bu anadan görme sanatlara bulunan sevgimi e-ticaretle birleştiren müşterek iş modeline dönüştürmeye değişmeyen verdim." sanarak konuştu.

İşe başladığı devirde İstanbul'daki işinden istifa yazar memlekete döndüğünü duyanların, almış bulunduğu eğitimi bu işle bağdaştıramadığını tamlayan Elbi, "Zaman içre iş kurmanın, büyütmenin ve hanımları ekonomiye katmanın ne denli müfit ve ehemmiyetli müşterek düzlük bulunduğu ayırt edildi. Şimdi iş talip bayanların geçmiş geldiği toprak bizim mağazamız oluyor. Benzer halde iş ihdas etmek isteyenlere ve gençlere de seminerlerle dayanaklık etmek olmaya çalışıyorum." değerlendirmesinde bulundu.

Elbi, memleketi Çanakkale'nin Biga ilçesinde hususi tasarım, genellikle tekil ve devamı olmayan, farklı, işleme ev tekstili ürünleri ürettikleri bilgisini vererek, şunları kaydetti:

"Hem fiziki mağazalardan hem de toplumsal iletişim araçları kaynakları üstünden adanmış gerçekleştiriyoruz. Yatak grubu, anüs ve mağaza koleksiyonları, namazlık ve bohça grubu, döl ürünleri kendisine bel kemiği 6 kategoride mahsulat hazırlıyoruz. 2 eğik mağazamızın fevk katında üretimimiz var. İlk katımız ise sergileme ve fotoğrafları müşterilerimize sunduğumuz alanımız."

"KOSGEB desteği geçmiş makinelerimi alırken ve istihdamda şişman yarar sağladı"

İş ihdas sürecinde KOSGEB'in girişimci hibesi ve faizsiz kredisinden faydalandığını aktaran Elbi, "Destekler geçmiş makinelerimi alırken ve istihdamda bana şişman yarar sağladı. Maddi yönü denli ehemmiyetli bulunan müşterek bambaşka nesne de o müddette hazırlanmakta bulunan projenin bana kazandırdığı şümullü açılım ve derslerimizi verici eğitmenin yönlendirilmeleriydi. Adım atarken cesaretlenmem, rakiplik ve piyasa analizleri yapmam ve bütçemi akıllıca yönetmem dair aşırı dayanaklık etmek oldu." dedi.

Elbi, ürünleri tasarlarken ev tekstili trendlerini yakından izlem ettiklerini belirterek, senenin renklerini, eğilimlerini ve tarzları incelediklerini, alıcıların isteğine mucibince de tasarımları değiştirebildiklerini anlattı.

"Çalışanlarımın topu topu kadın"

Çalışanlarının tamamının kadın bulunduğunu vurgulayan Elbi, dikici kadrosunun ayrımlı memleketleri ve geçmişleri olan, ayrımlı kültürlerden mevrut ve müşterek arada ahenk içre etkin bayanlardan oluştuğunu dile getirdi.

Elbi, "9 dikici ve evlerde bizim düşüncesince ince iş ören, kanaviçe işleyen, enjeksiyon oyası hazırlayan tahminî 150 yabanlık dayanaklık etmek kadromuz var. Neredeyse topu topu henüz ilkin nazar boncuğu aha çalışmamış kadınlar. Hem dikici hem evlerdeki çalışanlarımız yalnızca iş üretmiyor, bire müşterek vakitte menfaatlerini de geliştiriyorlar. Hepsi ile yegâne hiç alım çalım duyuyorum." sanarak konuştu.

"Satışımızın yarısından çoğunu Avrupa'ya yapıyoruz"

Türkiye'de bütün illere ve doğrudan hoppadak gelişigüzel ilçeye adanmış yaptıklarını tamlayan Elbi, "Ancak asal satışımız dünya dışına oluyor. Satışımızın yarısından çoğunu Avrupa'ya yapıyoruz. Almanya, Hollanda, İsviçre, Fransa, Belçika, İngiltere, ABD, Kuveyt, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Türk cumhuriyetleri en aşırı adanmış yaptığımız yerler." ifadelerini kullandı.

Gelecekteki yazı ve hedeflerini de özetleyen Elbi, hanımlar düşüncesince henüz müşterek tomar istihdam sağlayarak ürünlerini dünyanın e-ticaret bulunan gelişigüzel noktasıyla buluşturmak istediğini kaydetti.

Elbi, kadın girişimcilere, "İş kurarken bütçe ve kadro planlaması aşırı önemli. Bunu yaparken sabırla aşırı emek harcamaları gerekiyor." tavsiyesinde bulundu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?