Sağlık

Eksik dişler, ağız ve dil kanserine neden olabiliyor

Diş eksikliğinin ve kusur takılan protezlerin ağız ve dil kanserine neden olabileceğini tamlayan hususi Denizli Cerrahi Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları ve Odyoloji Uzmanı Op. Dr. Tuna Kenar, “2 haftayı güzeşte ağız yaralarında tümöral hisse senedi riski açısından hast

Eksik dişler, ağız ve dil kanserine neden olabiliyor
05-03-2022 12:40

Son yıllarda kalan derinlemesine kesiksiz ağız ve dil yaraları kendince bilgilendirmelerde bulunarak, bu yaraların yineleme ve ağızdaki diş özelliğine layıkıyla kanseri tetiklediğini tamlayan hususi Denizli Cerrahi Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları ve Odyoloji Uzmanı Op. Dr. Tuna Kenar, “Ağız yaraları arada ortak sıkkın neticelere faktör olabilir. Burada bizim düşüncesince ehemmiyetli bulunan konu, 2 haftayı güzeşte ağız yaralarında tümöral eylem açısından hastaların tetik olması. Bizim ağızda en kesif gördüğümüz tekrarlayan ağızcıl aft dediğimiz, kısaca ağızda ıvır zıvır yaralar tarzı ile gelişen lezyonlardır. Bu lezyonlar bir çok devir dil, damak, diş eti, yanak içi mukozası kabilinden değişik bölgelerde seyyar tarzda olur. Biri iyileşirken ötekisi ortaya çıkmaya başlar. Benzer halde ağız yaraları, birtakımı mineral (demir, tutya gibi) ve vitamin (B vitaminleri gibi) eksikliklerinde, Behçet hastalığı, romatoid artrit kabilinden birtakımı romatizmal rahatsızlıkların görüntüsü namına da ortaya çıkabilir. Ek olarak, bir çok devir travmatik lezyonlara ilişkin da ağızda çıban ve kitleler meydana gelebilir. Ağız yaraları genel anlamda mukozayı tutar, arada ortak yüzeyden şişkin mümkün arada ortak de yüzeyden dun akıllıcasına yanardağ ağzı tarzı ile da olabilir” dedi.

“2 haftayı güzeşte ağız yaralarında hekime başvurmalarını öneriyorum”

Tekrarlayan yaralarda hekime başvurulması icap ettiğinin altını çizen Dr. Kenar, “Ağız yaralarında ehemmiyetli bulunan bunların tekrarlayıcı olup olmadığı, ne derece müddette iyileşip iyileşmediği yahut değişik büyüdüğü. Özellikle üstünde nitelik değişikliği olması, nezif meydana gelmesi, yara, kabuklanma ahval bizim düşüncesince ortak uyaran özelliği taşıyor. İleri yaşlarda fire dişler, fire ve ya aklık oturmayan diş protezleri dile, damağa, diş etlerine ve yanak içi mukozalarına sürterek vurarak oralarda vakayiname iltihaplara, ayrıca ağız ve dil kanserlerine defa açmakta. O sebeple bu çeşit sıkkın ahval olmaması düşüncesince ağızda dü haftayı güzeşte çıban bulunduğu devir hastalarımızın ortak kulak koku alma organı geçit hekimine başvurmalarını öneriyorum” dedi.

Eren Elyesa Polat - Semih Can Yılmaz
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?