Ekonomi

Ekonomiye bağlı "torba" kanun Resmi Gazete'de

Ekonomiye bağlı tensikat içeren Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Ekonomiye bağlı
09-11-2022 04:09
Ankara

Kanunla, yenilenebilir enerjide ihsan muafiyeti 25 kW'den 50 kW'ye çıkarıldı. Elektrik Piyasası Kanunu gereğince lisanssız yürütülebilecek ameliyat kapsamında yenilenebilir erke kaynaklarına mebni cazibe enerjisi üretimi amacıyla, sahibi oldukları yahut kiraladıkları konutların bina yahut cephelerinde, yerleşmiş gücü maksimum 50 kilovata denli cazibe enerjisinden gerekseme fazlasını akıbet pınar hazırlık şirketine satanlar, dirimsel vergisinden affedilmiş olacak.

İşverenlerce, iş muhik yahut müştemilatında kemirmek verilmemiş hallerde çalışılmış bulunan günlere mebni tek günce kemirmek ederinin 51 lirayı aşmayan kısmı, dirimsel vergisinden ayrıklık tutulacak. Ödeme bu ücreti aşarsa, aşan fasıl ile bu amaçla sağlanan öteki menfaatler, sevap adına vergilendirilecek.

Yurt haricinde meydana getirilen inşaat, onarım, kurup takma işleri ile uran hizmetlerde etkin ihtimam erbabına, çalışarak taşınmazlar dışındaki emek harcamaları karşılığı işverenin taşınmazlar dışı hasılatlarıntan karşılanarak meydana getirilen sevap ödemeleri, dirimsel vergisinden ayrıklık olacak.

Bireysel şeriklik yatırımcısı dört dörtlük mükellef adalet kişilerin, kazanma ettikleri dört dörtlük mükellef çok ortaklı şirketlere mebni inzimam hisselerini, minimum 2 sene elde tutmaları şartıyla Vergi Usul Kanunu'nun değerlemeye mebni hükümlerine gereğince hesapladıkları hisselerin tutarlarının yüzdelik 75'ini, salname beyannamelerine özdek kâr ve iratlarından hisselerin kazanma edilmiş yer aldığı devirde indirebileceklerine müteveccih düzenleme, 31 Aralık 2027'ye uzatılacak.

Yıllık tenzilat ücreti ise 1 milyon liradan 2,5 milyon liraya yükseltilecek. Bu hüküm, 1 Ocak 2023 tarihinden itibaren elde edilmiş dirimsel yahut hasılatlara uygulanmak az daha yayımı tarihinde yürürlüğe girecek.

Öğrenim kredisi borcu faizsiz ödenecek

Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurt Hizmetleri Kanunu'nda meydana getirilen değişiklikle, öğrenim kredisi alanlar borçlarını, aldıkları hacim denli ödeyecek.

Öğrenim kurumundan izinli bulunan yahut rastgele tek sebeple tedris kurumuyla ilişiği kesilenler, 2 sene sonraları neşet geçirmek üzere, emniyet almış yer aldığı denli müddette ve maaş dönemler şeklinde borcunu ödeyecek.

Borçlu borcunu tehir talebinde bulunduğunda, borçlunun çalışmadığının SGK'den konfirmasyon edilmesi halinde, ön sene rastgele tek arttırma olmadan, ahir zamanlarda ise gelişigüzel sene düşüncesince sunulan miktara yüzdelik 10 ilave edildikten sonra emniyet borcu hesaplanacak. Ancak mebni yılda TÜFE'nin yüzdelik 10'dan az olması şeklinde TÜFE uygulanacak. Erteleme işlemi en aşkın üç kez yapılabilecek.

Ödemenin askeriye zamanına denktaş gelmesi halinde, borçlunun talebi üstünde rastgele tek arttırma olmaksızın askeriye periyodunun sonuna denli emniyet borcu ertelenecek.

Maddi yahut türel nedenlerle takibinde avantaj yok ve yılları bütçe kanunlarında yayınlanan miktarları aşmayan emniyet borçları terkin edilecek. Katkı kredisi borcu ödemelerinde de bu esaslar uygulanacak.

Süresinde ödenmeyen taksitlere, vadesinden itibaren teehhür zammı hesaplanacak. Taksitlerin, akıbet taksitin önel evveliyatına denli ödenmemesi yahut az ödenmesi halinde, ödenmeyen taksit fiyatları kovuşturulma yapılmak az daha mebni ihsan dairesine bildirilecek. Taksitler düşüncesince hin aşımı süresinin belirlenmesinde, akıbet taksitin önel vakti esasi alınacak. Vergi dairelerince bu alacaklarla mebni adına meydana getirilen tahsilatlar, kovuşturulma fail ayın sonuna denli Gençlik ve Spor Bakanlığına aktarılacak.

Öğrenimi esnasında yahut tahsilden sonraları ölenlerin yahut yüzdelik 90 ve boyun bariyer sahibi oldukları dört dörtlük teşekküllü tek hastanenin afiyet kurulunca saptama edilenlerin, küsurat borçları silinecek.

Kredi düzlük yahut emniyet borcunun ifa vakti daha başlamamış kişilere, öğrenim ve yardım kredisi adına sunulan tutarlara indeks hesaplanmayacak. Kredi art ödemesi devam eden yahut borçları ihsan dairesine kovuşturulma düşüncesince deklare bulunan kişilere, öğrenim ve yardım kredisi adına sunulan tutarlara arttırma edilmiş indeks fiyatları terkin edilecek.

Yasanın yürürlüğe girmiş yer aldığı tarihten ilkin öğrenim edilen tutarlar iadeli edilmeyecek ve ihsan dairesine kovuşturulma düşüncesince bildirildiği biçimde daha öğrenim edilmemiş emniyet taksitleri içindeki indeks fiyatları terkin edildikten sonraları işaret taksitler vadesinde ödenmediği takdirde kovuşturulma edilmeye bitmeme olunacak.

-Yersiz meydana getirilen muhtaç, evde bakım katkısı ödemeleri art alınmayacak

65 Yaşını Doldurmuş Muhtaç, Güçsüz ve Kimsesiz Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında Kanun'da meydana getirilen değişiklikle, gerçeğe akla yatkın sıfır afiyet yerleşmiş tutanağı kullanması hasebiyle meydana getirilen ödemeler hariç, bu kanun kapsamındaki insanlara bu maddenin yürürlüğe girmiş yer aldığı tarihe denli gıcırı bükme ödenen ve art katılması müstelzim aylıklar ile bunlardan doğan ukubet ve faizler silinecek.

İlgililer karşı rastgele adli, yönetimsel ve icrai kovuşturma yapılmayacak. Yersiz ödemeler kapsamında maddenin yürürlüğe girmiş yer aldığı tarihten ilkin hile çeşidinden meydana getirilen tahsilatlar, ilgililerine iadeli edilmeyecek.

Tıp fakültelerinin 5. yılını tamamlayıp 6. yılına güzeşte öğrencileri ile dişçilik fakültelerinin 4. yılını tamamlayıp 5. yılına güzeşte öğrencilerine intörn eğitimi devrinde akademisyen rehberliğinde icra ettikleri yürütüm emek harcamaları karşılığında mebni kurumların bütçesinden 12 kocaoğlan geçmemek üzere; büyüklük üniversitelerinde ödemenin yapıldığı tarihteki açık minimal sevap tutarında, vakıf üniversitelerinde ise 4 bin 702 belirtke rakamının görevli maaş katsayısı ile çarpımı neticesinde bulunacak tutarda maaş sevap ödenecek. Bu ödemeden rastgele tek ihsan kesilmeyecek.

Vakıf üniversitelerinde bu tutarın üstünde ifa hazırlamaya ve yapılacak ödemenin tutarını belirlemeye mütevelli heyeti salahiyetli olacak.

Turizmi Teşvik Kanunu'nda meydana getirilen değişiklikle, Kültür ve Turizm Bakanlığı çeşidinden meydana getirilen parasız girişli gayrimuntazam tesisler, yalnız Bakanlık Döner Sermaye İşletmesi Merkez Müdürlüğü yahut iştiraki firmalar çeşidinden işletilebilecek, üçüncü insanlara devredilemeyecek ve işlettirilemeyecek.

Sosyal Hizmetler Kanunu'na katılan muvakkat maddeyle, gerçeğe akla yatkın sıfır doküman ve afiyet yerleşmiş tutanağı kullanması hasebiyle meydana getirilen ödemeler aut fazla, gıcırı bükme ödenen ve art katılması müstelzim evde bakım katkısı ödemeleri ile bunlardan doğan faizler terkin olunacak. Yürürlük tarihinden ilkin bu kapsamda öğrenim edilen tutarlar bakımından mebni şahıslar lehine tek biçimde takanak hakkı doğmayacak ve meydana getirilen tahsilatlar iadeli edilmeyecek.

Kısa çalışmaya ilişikli işlemlere düzenleme

İşsizlik Sigortası Kanunu'nda meydana getirilen düzenlemeyle Kovid-19 yardımıyla işverenlerin icra ettikleri zorba faktör gerekçeli çelimsiz emek özgülemek başvurularının alınması, değerlendirilmesi ve ödenmesine ilişikli işlemler ile nakdi sevap desteği işlemleri karşı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile İş ve İşçi Bulma Kurumu personeline rastgele tek yazık yüklenemeyecek.

Bu kapsamda Kovid-19 yardımıyla ödenen çelimsiz emek özgülemek ödeneği ile nakdi sevap desteği ödemelerinde kavisli işlemlerden meydana gelen aşkın ve gıcırı bükme ödemeler ile nakdi sevap desteğinden yararlanan işçinin, müracaatta bulunmuş yer aldığı çalıştıran çeşidinden çalışarak çalıştırıldığının tespiti şeklinde işverene geçerli yönetimsel mangır cezalarından, bu maddenin meriyet vakti bakımından öğrenim edilmemiş olanlar terkin edilecek. Tahsil edilenler iadeli yahut mahsup edilemeyecek.

Bu alacaklarla mebni başlatılmış kovuşturulma ve öğrenim işlemlerine bitmeme edilmeyecek, kaza mercilerine geçiş etmiş bulunan dosyalarda büyüklenme ve nezaret aleyhine muhakeme giderine hükmedilmeyecek. Kısa emek özgülemek geçerli devirde çalıştıran çeşidinden iştirakçi çıkarılmasına güvenerek oluşan aşkın ve gıcırı bükme ödemeler ile ukubet soruşturmasına yahut izlemesine özdek reşit çelimsiz emek özgülemek ödeneği ile nakdi sevap desteği ödemeleri bu özdek kapsamı haricinde olacak. Ceza soruşturması yahut kovuşturması neticesinde kovuşturmaya toprak olmadığına ilişikli değişmeyen yahut aklanma neticesinde verilenler karşı bu özdek gereğince terkin hükümleri uygulanacak.

Gümrük Kanunu'nda meydana getirilen düzenlemeyle muvakkat dış albeni diyeti kapsamında ferdî kullanıma muhtemelen ecnebi plakalı taşıtları Türkiye Gümrük Bölgesi'ne getiren adalet malikleri çeşidinden gümrük idaresine bilgelik verilmeden taşıtsız taşınmazlar dışına çıkılması muhik yöntemsizlik cezası uygulanacak.

Yapılan bu değişiklikle taşıtın marka, manken ve yaşına gereğince değişmekle birlikte, orantısız biçimde faziletli yer aldığı değerlendirilen cezalarda indirime gidilecek.

BDDK ve SGK'ye ilişikli düzenlemeler

Kanuna göre, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK), tek vezneci yahut vezneci grubu düşüncesince çalışkanlık mevzuları bazında sınırlama yahut engellemeler iletmek şekli ile çalışkanlık izni vermeye salahiyetli olacak.

Bankaların müşterilerine sundukları hizmetlerin tehlikesiz ve akıcı tek biçimde sürdürülmesinde ehemmiyetli noktayı bulunan ihtimam sağlayıcıların uymaları müstelzim kökler ve esasları saptama yetkisi BDDK'ye veriliyor.

Mevduat bankalarının şeriklik fonu kabulü, mali isticar işlemleri; şeriklik bankalarının tevdiat kabulü; kalkınma ve envestisman bankalarının ise tevdiat kabulü ve şeriklik fonu kabulü kabil faaliyetlerde bulunmaları ve çalışkanlık sınırlamaları yahut kısıtlamalarına uymamaları halinde, 1 milyon liradan ve çıkar sağlanmış olması şeklinde sağlanan menfaatin dü katından az olmamak üzere, bunama ve sınırlamalara muhalefet teşekkül fail tutarın yüzdelik 100'üne denli yönetimsel ukubet verilecek.

BDDK, Finansal Kiralama, Faktoring, Finansman ve Tasarruf Finansman Şirketleri Kanunu'na yayıncı şirketlerce yapılış izni düşüncesince aranan yahut ortaklık ortaklarınca kurucularda aranan şartların kaybedilmesi muhik bunların çalışkanlık iznini kaldırabilecek ve tasfiyesine değişmeyen verebilecek.

SGK'nin taşınmazlarının elektronik ortamda satışı da engelleme edinmek az daha gelişigüzel ayrışık satışı ve öteki iş ve işlemlerin yürütülmesine ilişikli kökler ve esaslar, Kurumca çıkarılan yönetmelikle belirlenecek.

2022 senesinde kabala değer üstünden ihtimam alıntı sözleşmesi mamul amme darülfünun afiyet hizmeti sunucularının SGK'ye 31 Aralık 2022'ye denli verdikleri otama hizmetlerine ilişikli bütün gerçekleşme ücretinin kabala değer kontrat tutarından az olması durumunda, aradaki ayırt terkin edilecek.

Sermaye azaltımında vergileme

Sermayeye pınar aktarımından itibaren 5 sene süresince kapital azaltımı yapmayan kurumlarda, bu sürenin böylelikle kapital azaltılmışsa, işletmeye konulmuş bulunan nakdi yahut ayni kapital ile ana paraya katılan öteki unsurların bütün ana paraya oranlanması şekli ile azaltıma özdek edilen meblağ içindeki unsurlar saptama edilerek vergilendirme yapılacak.

5 yıldan ilkin kapital azaltımı önleyen kurumlarda ise azaltılan sermayenin en herşeyden ilk olarak ana paraya arttırma haricinde ayrıksı tek adisyona nakledilmesi, işletmeden çekilmesi yahut kapital hesabından ayrıksı hesaplara aktarımı kurumlar vergisine ve kar dağıtımına ilişikli ihsan kesintisine yayıncı tutulacak hesaplardan, hâlâ sonraları elden kar dağıtımına ilişikli tevkifata yayıncı hesaplardan, vergiye yayıncı sıfır nakdi ve ayni ana paradan oluştuğu bildirme edilerek vergilendirme yapılacak.

Yapılan kapital azaltımında ana paraya katılan kaynakların bazılarının 5 salname süreyi aşması, bazılarının ise aşmaması muhik ise laf konusu kaynaklardan rüçhan adına ana paraya arttırma edilme vakti 5 yılı geçmemiş olanların çekilmiş yer aldığı bildirme edilecek. Böylelikle ana paraya arttırma olunan kaynakların minimum 5 sene süresince sermayede kalması özendirilerek, işletmelerin öz kaynaklarının çelimli kalması heveslendirme edilecek.

Geçmiş sene hasarlarının mahsubu şekli ile kapital azaltılması durumunda, azaltıma özdek edilen kapital unsurları da kapital azaltımında vergilemeyi düzenleyen bu ahkâm kapsamında saptama edilecek. Ancak bu tutarlar üstünden kar dağıtımı yahut anne merkeze dökme meblağ kapsamında ihsan kesintisi yapılmayacak.

Kur Korumalı Mevduat uygulamasına uzatma

2022 yılı sonuna denli ecnebi paraların ve giranbaha hesabı bakiyelerinin Türk lirası tevdiat ve iltihak hesaplarına dönüşümün desteklenmesi kapsamında tahavvül fiyatı üstünden Türk lirasına çevrilmesi müstelzim akıbet gün 31 Aralık 2023 olacak. Türk lirasına çeviren mükelleflerin bu kapsamda açılacak mevduata gerçekleşme ettirilecek getiri ve kar payları ile öteki hasılatları ayrıklık kapsamında tutulacak.

Cumhurbaşkanına, istisnayı, 31 Aralık 2023 evveliyatına denli gelişigüzel tek muvakkat ihsan yahut salname matematik dönemleri sonu bakımından kurumların bilançolarında toprak düzlük ecnebi nukut düşüncesince muaddel yahut baş başa uygulatma ilişkin salahiyet veriliyor.

Kaçak akaryakıtın tasfiyesi

Kaçak akaryakıtın tasfiyesine ilişikli iş ve işlemler, Hazine ve Maliye Bakanlığının dışarılık teşkilatı bulunan defterdarlıklar adına envestisman izlem ve eş güdüm başkanlıkları çeşidinden adına getirilecek.

Satışı yapılarak likidasyon edilen gümrüksüz akaryakıtın bedeli, mebni il hususi idaresinin yahut envestisman izlem ve eş güdüm başkanlığının ekonomik durumuna dirimsel kaydedilecek.

Numune çözümleme neticeleri uran düzenlemelere akla yatkın sıfır ve en DOĞRU rafinericiye satılan gümrüksüz akaryakıtın adanmış bedeli de mebni il hususi idaresinin yahut envestisman izlem ve eş güdüm başkanlığının ekonomik durumuna dirimsel adına kaydedilecek.

Karşılıksız çek ve gıcırtı edilmiş borçlar

Karşılıksız çıkan tartı gıcırtı edilmiş, senet, emniyet kartı ve öteki emniyet borçlarını eskiden ödeyemedikleri düşüncesince Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezine bildirilen şahısların ve emniyet müşterilerinin, borçlarının ödenmesi geciken kısmının 1 Temmuz 2023'e denli tamamının ödenmesi yahut baştan yapılandırılması halinde, eski ifa performanslarına ilişikli menfi kayıtları dikkate alınmayacak. Bu borçların resülmal yahut taksit ifa vakti 1 Ekim 2022'den ilkin olacak.

Kredi kuruluşları ve mali şirketlerin bulunan kredileri baştan yapılandırması yahut toy emniyet kullandırması, bu kuruluşlara türel ve cezai yazık doğurmayacak.

İçme sularının Sağlık Bakanlığınca meydana getirilen yahut yaptırılan gelişigüzel ayrışık tetkik ve çözümleme bedellerinden il hususi idarelerince 30 Eylül 2022'ye denli ödenmemiş bulunan takanak tutarları, ferileriyle baş başa terkin edilecek. Bu alacakların tahsili düşüncesince küşade davalarda değişmeyen verilmesine toprak olmadığına, yürütme takiplerinin ise iptaline değişmeyen verilecek.

Anayasa Mahkemesi reis ve üyelerinin fariza süreleri

Anayasa Mahkemesinin, mecburi tekaütlük yaşından ilkin fariza süresi dolan başkanı ve Yargıtay, Danıştay, Sayıştay Başkan ve üyeleri arasından seçilen üyeleri, rastgele tek el işi lüzum olmaksızın ve gereksiz takım şartı aranmaksızın, küsurat fariza sürelerini tümlemek az daha geldikleri üyelik görevine art dönecekler, boşalan ön uzuv ekibi kendilerine tahsis olacak.

Yükseköğretim kurumlarından seçilenler, talepleri üstünde ayrıldıkları yükseköğretim kurumuna yahut eksperlik sahalarına gereğince arzu ettikleri 3 yükseköğretim kurumundan birine atanacaklar.

Üst derece yöneticileri, başıboş avukatlar, tek numara dershane bilgili ve savcılar ile raportörler arasından seçilenlerle, yükseköğretim ekibinden seçilip tedris üyeliğine değiştirmek istemediğini fariza süresi bitmeden tek ay ortamında bildirenler, Sayıştay üyeliği ekibine atanacak.

Yaş haddine denli görevlerine bitmeme etmeleri öngörülen üyelerden gözyaşı sınırını doldurmadan öz talebiyle üyelikten çekilenler de düzenlemeye yayıncı olacak. Bu hükümler, 1 Ekim 2022'den itibaren uygulanmak az daha yayımı tarihinde yürürlüğe girecek.

Finansman şirketlerinin, kredilendirecekleri dünyalık yahut hizmetleri realizasyon fail satıcılarla ilkin bağlanmış biçimde yapmaları mecburi bulunan sözleşmeleri, açıktan enformasyon araçlarının kullanılması şekli ile mesafeli adına da yapılabilecek.

Hizmet sağlayıcılarına müteveccih düzenlemeler

Hizmet sağlayıcılarınca kurumlar vergisi beyannameleri ekindeki dirimsel tablosunun açık satışlar kısmında tamlanan tutardan firmanın kere hizmetlerinden elde etmiş yer aldığı açık adanmış kazancına zedelenmek fail miktarın yüzdelik 2'si, kurumlar vergisi beyannamesinin verildiği kocaoğlan kovuşturulma fail ayın sonuna denli Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığına bildirilecek.

Hizmet sağlayıcıları çeşidinden belirlenen yardım payının tahakkukuna esasi bildirimlerin süresinde yapılmaması yahut eksik/yanlış yapılması yahut tamlanan müddet ortamında yardım payının ödenmemesi/eksik ödenmesi şeklinde Bakanlık çeşidinden ihtimam sağlayıcısına yapılacak tebliğle bildirimin yahut ödemenin, bildiri tarihinden itibaren 1 ay ortamında yapılması istenecek. Bu müddet ortamında yardım payının tahakkukuna esasi bildirimin kusursuz ve akla yatkın yapılmaması, yardım payının ödenmemesi yahut az ödenmesi hallerinde Bakanlığın bildirimi üstünde Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunca ihtimam sağlayıcısının yetkilendirmesi bozma edilecek.

Hizmet sağlayıcılarınca, 2022 yılı Ekim-Kasım-Aralık devri kere hizmetlerinden elde edilmiş açık adanmış kazancına zedelenmek fail miktarın yüzdelik 2'si, doğacak sene mart sonuna denli Bakanlığa bildirilecek.

Hizmet sağlayıcılarına müteveccih tensikat 1 Ocak 2023'ten itibaren yürürlüğe girecek.

Turizm oranı alınan işletmelerin hisse oranları azaltılıyor

Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun'da meydana getirilen değişiklikle yönetimsel mangır cezası madun ve fevk sınırları güncelleniyor. Alt ve fevk sınırları tamlanan yönetimsel mangır cezalarının uygulanmasında Ticaret Bakanlığınca ukubet ücreti saptanırken işlenen kabahatin kıygı içeriği, tekrarı ve sayısı, töhmet hasebiyle elde edilmiş menfaatin ve bozukluk olunan zararın büyüklüğü ile failin kusuru ve hesaplı hali kabil hususlar dikkate alınacak.

Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansının değişmeyen bildirme etme organı bulunan Yönetim Kurulu Başkanı, Tanıtma Genel Müdürlüğünden mesul Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı olacak. Kamu-özel kol ortaklaşa iş ile yönetilen ve ağırlıklı adına seçimle iş başına mevrut hususi kol mümessillerinden oluşan Yönetim Kurulunun Bakanlık gezim işletmesi belgeli birleşmiş tesisler ve konaklama tesislerinin bulundukları bölgelerdeki rakamları dikkate alınarak Marmara, Akdeniz ve Ege bölgelerinin casus rakamları artırılıyor. Turizm pres belgeli yiyecek içmece ve cümbüş tesisleri ile çokluk turizmi tesisleri de dünya çapında seçimle 3 sene süreyle belirlenecek tek üyeyle anabolizma edilecek.

Turizm oranı alınan işletmelerin gezim oranı oranları azaltılıyor. Buna göre, gezim payı, birleşmiş tesisler ile konaklama tesislerinden, Bakanlıktan belgeli yeme-içme ve cümbüş tesislerinden ve çokluk turizmi tesislerinden binde 7,5 adına binde 5; yolculuk acenteleri ve iklim yolu işletmelerinden on binde 7,5 adına on binde 5 oranında alınacak. Bu düzenleme, 1 Ocak 2024 tarihinde yürürlüğe girecek.

Kültür ve Turizm Bakanlığından gezim pres belgeli çokluk turizmi araçlarından gezim oranı alınmasına ilişikli aranjman yürürlükten kaldırılıyor. Ancak bu araçlardan 31 Aralık 2022 evveliyatına denli gezim oranı alınacak.

Şans oyunlarına müteveccih düzenlemeler

Milli Piyango Hakkında Kanun Hükmünde Kararname'de meydana getirilen değişiklikle, pırtı piyangosu ve keşide ayarlamak talip müracaat sahiplerince alınan müsaade bedelleri düzenleniyor.

Buna göre, karşılığı akçe sıfır piyango aranjman izni düşüncesince 2 bin liralık müracaat bedeli alınacak. Yapılan tetkik kararında müsaade verilmesi kararlaştırılan piyangolarda üstlenme edilen ikramiye, ihsanıhümayun yahut benzer menfaatlerin bütün rayiç ederinin yüzdelik 15'i düşüncesince hassaten müsaade bedeli alınacak. Yurt dışından ithal edilen yahut ayrıksı adalet ve hukuksal şahıslar çeşidinden üretilen, realizasyon edilen yahut ticaretine özdek edilen dünyalık ve hizmetlerin ikramiye adına konulması şeklinde bu ilinti dü sert adına uygulanacak. Kamu büyüklenme ve kuruluşları ile ihsan muafiyeti maruf evkaf ve amme yararına etkin cemiyetler çeşidinden düzenlenecek piyangolardan ise müracaat yahut müsaade bedeli alınmayacak. Başvuru bedeli, baştan valüasyon oranında takvim yılı kökeninden muteber edinmek az daha artırılarak uygulanacak.

Düzenlemeyle yasa dışı nasip oyunlarının önüne geçilmesi amaçlanıyor.

Bu bağlamda gelişigüzel ayrışık pırtı piyangosu, nasip oyunları ve ortak laf yahut benzer oyunları oynatanlar yahut oynanmasına toprak yahut olanak sağlayanlar, 3 yıldan 5 yıla denli hapishane ve 10 bin güne; taşınmazlar haricinde oynatılan gelişigüzel ayrışık pırtı piyangosu, nasip oyunu, ortak laf ve benzer oyunlara genel ağ kanalıyla ve başka suretle ulaşım sağlayarak Türkiye'den oynanmasına olanak sağlayanlar 4 yıldan 6 yıla denli hapishane ve 5 bin güne; gelişigüzel ayrışık pırtı piyangosu, nasip oyunları ve ortak laf yahut benzer oyunlarla irtibatlı adına mangır nakline vasıtalık edenler, 3 yıldan 5 yıla denli hapishane ve 5 bin güne; bireyleri reklam özgülemek ve başka surette gelişigüzel ayrışık pırtı piyangosu, nasip oyunları ve ortak laf yahut benzer oyunları oynamaya heveslendirme edenler, 1 yıldan 3 yıla denli hapishane ve 3 bin güne denli adli mangır cezasıyla cezalandırılacak.

Fiziki yahut elektronik ortamlar üstünden üçüncü kişilerce planlı gelişigüzel ayrışık pırtı piyangosu, nasip oyunları ve ortak laf yahut benzer oyunları oynayanlara, mahallin en iri mülki hile amiri çeşidinden 5 bin liradan 20 bin liraya denli yönetimsel mangır cezası verilecek.

Gerekli izni düzlük fakat çekilişleri yapmayanlar, keşide neticelerini anons etmeyenler, taahhütlerini adına getirmeyenler 2 aydan 2 yıla denli hapishane ve 3 bin güne denli adli mangır cezasıyla cezalandırılacak.

Belirlenen suçların işlendiği iş bölgeleri mahallin en iri mülki hile amiri çeşidinden ihtarda bulunulmaksızın 3 taban denli süreyle mühürlenerek kapatılacak. İş noktayı açım ve emek özgülemek ruhsatına erbap iş yerlerinin ruhsatları, mahallin en iri mülki hile amirinin bildirimi üstünde ruhsatname vermeye salahiyetli hile çeşidinden 5 himmet haset ortamında bozma edilecek.

Bu suçlarla irtibatlı adına nasip oyunları, gelişigüzel ayrışık pırtı piyangosu, ortak laf yahut benzer oyunların oynanmasına tahsis edilen yahut oynanmasında geçer not yahut suçun konusunu gerçekleştiren pırtı ile bu oyunların oynanması düşüncesince ortaya konulmuş bulunan yahut oynanması şekli ile elde edilmiş gelişigüzel ayrışık dünyalık varlığı değeri, Türk Ceza Kanunu hükümlerine gereğince zor alım edilecek.

KGK'nin fariza ve yetkilerine ilişikli düzenlemeler

Kanunla, Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurulunun (KGK) fariza ve yetkileri de düzenlendi.

Buna gereğince Kurul, mevzuata aykırılıkları saptama edilen azade denetleme kuruluşları, azade denetçiler, bilgelik sistemleri ve sürdürülebilirlik denetimi yapanlar karşı yönetimsel müeyyide neticesinde verebilecek, azade denetime yayıncı işletmelerin mali tablolarının ölçün ve düzenlemelere uyumunun nezaretini yapabilecek.

Kurul, arsıulusal standartlarla ahenkli olacak biçimde Türkiye Sürdürülebilirlik Standartlarını belirleyecek, yayımlayacak, gerektiğinde muaddel pres büyüklükleri ve sektörler bakımından muaddel tensikat yapacak, bu mevzularda denetleme yapacakları yetkilendirecek ve gözetime yayıncı tutacak.

Bağımsız denetleme kapsamındaki işletmelerden bilgelik sistemleri denetimine yayıncı olacakları belirleyecek bulunan Kurul, bu denetimin arsıulusal standartlara akla yatkın adına yürütülmesini teminen düzenleme, yetkilendirme ve nezaret yapabilecek.

Kanunla, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumunca tetkik yapılacak denetleme kurumlarının belirlenmesinde dikkate alınacak sürenin hesaplanmasında pratikte karşılaşılan karışıklıkların giderilmesi de amaçlanıyor. Buna gereğince izleyen araştırmalarda süre, eskiden incelemeye ilişikli Kurul kararını kovuşturulma fail takvim yılından itibaren baştan başlayacak.

KGK çeşidinden meydana getirilen tetkikat kararında azade denetleme kuruluşları, azade denetçiler, bilgelik sistemleri ve sürdürülebilirlik denetimi yapanlar karşı ikaz, uyarı, faaliyetin kısıtlanması, çalışkanlık izninin askıya katılması ve iptali engelleme edinmek az daha akla yatkın yaptırımlar uygulanabilecek. Faaliyet izninin iptali ıssız aut edinmek üzere, yönetimsel müeyyide uygulanmasına değişmeyen sunulan hallerde aykırılığı gerçekleştirenlere sonsuz yetişek yükümlülüğüne arttırma yetişek yükümlülüğü getirilebilecek.

Takip ücreti 2 bin liralık ve dibine sakıt alacaklar

İşverenler çeşidinden çalışanlara elektrik, saf patırtı yağı lambası lambası ve öteki istinas giderlerine cevap edinmek az daha 30 Haziran 2023 evveliyatına denli arttırma adına meydana getirilen maaş 1000 lirayı aşmayan ödemeler, prime esasi hasılata engelleme edilmeyecek ve bu meblağ üstünden dirimsel vergisi hesaplanmayacak.

Yasayla işaret kovuşturulma ücreti 2 bin liralık ve dibine sakıt yürütme takibindeki alacakların likidasyon edilmesi amaçlanıyor.

İcra takip edeni başlatılmış bulunan, borçlusu adalet insan bulunan ve gelişigüzel tek yürütme dosyası bakımından adalet takanak ve ferileri engelleme yürütme takip edeni başlatılmış yer aldığı tarihteki kovuşturulma tarihinde toprak düzlük kovuşturulma ücreti 2 bin lirayı aşmayan alacaklar ile bu tutarın üstünde kovuşturulma başlamış olmakla baş başa 15 Ağustos 2022 vakti bakımından dosyada mamul tahsilatlar hasebiyle işaret kovuşturulma ücreti 2 bin liralık ve dibine sakıt alacaklar; alacaklıların feragat ettiklerini belirtir dilekçeyle vazgeçerek yürütme takiplerini sonlandırmaları koşuluyla ıvır zıvır takanak kapsamına alınacak.

Böylece ıvır zıvır takanak adına tanımlanan alacaklarından feragat fail mükelleflere, bu alacaklarını Vergi Usul Kanunu hükümlerine gereğince önemsiz takanak bildirme ederek kayıtlarından sürüm olanağı sağlanacak.

Telgraf ve Telefon Kanunu'na gereğince Hazine oranı ödemekle mükellef GSM operatörleri ve yetkilendirilmiş öteki işletmecilerin, takibinden vazgeçtikleri meblağ ortamında Hazine oranı hesaplanmasını gerektirir takanak bulunması halinde, yürütme dosyasındaki kovuşturulma ücretinin yüzdelik 18'i, ödemeleri müstelzim Hazine paylarından mahsup yapılmak şekli ile iadeli edilecek.

İcra takiplerinin sonlandırılmasını heveslendirme geçirmek amacıyla yürütme takibinden sonuç çekilme hasebiyle katılması müstelzim harçlar alınmayacak.

Bankacılık Kanunu kapsamında çalışkanlık yayınlayan servet yetinme şirketlerince, bankalardan 15 Ağustos 2022 vakti bakımından hin ve temlik alınan ve bu kanunun yürürlüğe girmiş yer aldığı gün bakımından resülmal kovuşturulma bakiyesi 2 bin 500 liralık ve altında bulunan ferdî kalifiye gelişigüzel ayrışık emniyet sözleşmesinden kaynaklı alacakların resülmal kovuşturulma bakiyesinin yarısı; küsurat anapara, faiz, masraf, vekalet ücretleri ve benzer alacaklarının takibinden feragat edilmesi şartıyla, Hazine ve Maliye Bakanlığı bütçesinden TMSF'ye dökme tutardan Fonun iştiraki bulunan servet yetinme firması vasıtasıyla ödenecek. Bu kapsamda likidasyon edilecek meblağ tek adalet ferdin topu topu servet yetinme şirketlerine bulunan namus borcu toplamı dikkate alınarak saptama edilecek.

Tasfiye edilen alacaklar hasebiyle verecekli tarafından, servet yetinme şirketlerinden yahut Hazine ve Maliye Bakanlığından vekalet ücreti, muhakeme gideri ve benzer hassaten tek adalet ve takanak talebinde bulunulamayacak. Kapsama giren alacaklara cevap maddenin yürürlüğe girmiş yer aldığı tarihten sonraları servet yetinme şirketlerince mamul tahsilatlar, bu şirketlerce borçlusuna iadeli edilecek.

Kovid-19 salgınında doğranan yönetimsel mangır cezaları

Kovid-19 salgınının yayılmasını güçlük sürdürmek amacıyla 11 Mart 2020 tarihinden itibaren sunulan ve ilgilisine bildiri edilmemiş bulunan yönetimsel mangır cezaları bildiri edilmeyecek. Tebliğ edilmiş bulunan cezaların tahsilinden vazgeçilecek. Bu maddenin meriyet tarihinden ilkin işlenen laf konusu kabahatler düşüncesince yönetimsel mangır cezası verilmeyecek, öğrenim edilmiş bulunan yönetimsel mangır cezaları ise iadeli edilmeyecek.

Türkiye İhracatçılar Meclisi ile İhracatçı Birliklerinin Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanunu'nda meydana getirilen düzenlemeyle, dış satımcı birliklerinin redif akçelerine dökme tutarın yüzdelik 50'si ile yüzdelik 90'ı ortada Ticaret Bakanlığınca belirlenen miktar, İhracatı Geliştirme Anonim Şirketinin sermayesine katılmak az daha kapital taahhüdü ödemesi adına aktarılacak.


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?