Ekonomi

EİT'nin 15. Zirvesi'nde tahsil edilen kararlar Aşkabat Deklarasyonu kendisine açıklandı

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da katılmış olduğu Türkmenistan’ın başkenti Aşkabat’ta meydana getirilen Ekonomik İşbirliği Teşkilatının 15. Zirvesi'nde enerji, ulaşım, lojistik, tecim üzere uzuv devletler düşüncesince ehemmiyetli mevzuları içeren Aşkabat Deklarasyonu imza

EİT'nin 15. Zirvesi'nde tahsil edilen kararlar Aşkabat Deklarasyonu kendisine açıklandı
30-11-2021 11:31
Aşkabat

Türkmenistan Dışişleri Bakanlığı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katılmış bulunduğu Türkmenistan’ın başkenti Aşkabat’ta hafta sonu meydana getirilen Ekonomik İşbirliği Teşkilatının (EİT) 15. Zirvesi'nde imzalanan Aşkabat Deklarasyonun detaylarını açıkladı.

Deklarasyon kapsamında "EİT’nin 2025 vizyonu" ismi altında unsur devletlerin ticaret, ulaşım, enerji, turizm, iktisadi kalkınma ve gelişim, toplumsal asayiş ve mekân dulda sahalarında ilişkilerin sıklaştırılması ve konkre adımların atılması gerektiği vurgulandı.

Liderler, lehçe ulaşımı ihya dair İslamabad-Tahran-İstanbul yağız yolunun kullanıma başlamasını takdirle karşıladı.

Bölgede turizmi yükseltmek amacıyla unsur devletlerin gezim bakanlarına, toy sima koronavirüs (Kovid-19) sonrası devirde öbür lehçe ve global girişimlere makul namına EİT gezim sektöründeki Kovid-19 salgınıyla ilişik asliye sorunları ele kabul eylemek düşüncesince çabuk adımlar atmaları emri verildi.

EİT bölgesindeki erke kaynaklarının ticaretini ve ulaşımını genişletmek, erke ihracatını ve ithalatını kolaylaştırmak ve iktisadi büyümeyi hızlandırmak, bölgenin erke güvenliğini sübvanse eylemek düşüncesince lehçe eş erke pazarının oluşturulmasının önemine değinildi.

"Halkların kalkınma haklarını" ihlal eden, alanda istikrarın oluşturulmasına ve kalkınma düşüncesince bariyer bulunan eş tane cepheli yaptırımlar ve iktisadi baskılar az daha önlemlerden dokunca gören unsur devletlere dayanaklık eylemek konusu ele alındı.

Azerbaycan Cumhuriyeti’nin kurtarılmış toprakları süresince baştan teşkil ve yapım projelerini yaşama yapmak düşüncesince kapital yatırımını iletmek amacıyla EİT üyelerine çağrıda bulunuldu.

Deklarasyonda, unsur devletleri ve arsıulusal camiası Afganistan'da kalkınma ve iane alanındaki projeleri uygulamaya çağırma eylemek mevzusunun altı çizildi.

Uyuşturucu, tabanca kaçakçılığı, terörizmi akçalanmış ika ve yağız mal ibra az daha bulunan ve bitmeme fail suçlarla savaşım dair EİT araçlarının ve programlarının çalışan halde çalışmaya bitmeme etmesini iletmek düşüncesince kuma görüşler tabir edildi.

Ulaştırma ve erke zirvenin rüçhan mevzuları ortada toprak aldı

Türkmenistan Dışişleri Bakanı Raşid Meredov, unsur devletlerin Aşkabat büyükelçileriyle zirveyi değerlendirdi.

Meredov, üyelerin teşrikimesai temposunun dinamiğinin tamamı bölgelerde geliştirilmesi dair muvafık kaldıklarını belirterek, "Alınan kararların derinliğine vadeli el bırakacağına inanıyorum." dedi.

EİT’nin çalışan lehçe eş güce dönüştürülmesi amacıyla liderlerin, tamamı imkanların kullanılmasında fikir donanmasında bulunduğunu aktaran Meredov, öbür lehçe ve arsıulusal örgütlerle iş birliğinin de liderlerin gündemindeki ehemmiyetli konulardan olduğuna dikkati çekti.

Meredov, global ısınma, çevre, ak pak erke hikayelerinde atılacak adımlar düşüncesince liderlerin değişmez inisiyatiflerini belirttiğini söyledi.

Zirvede, eriştirme ve yazışma ast yapısının geliştirilmesi düşüncesince müsait şartların oluşturulması dair muvafık kalındığını dile getiren Meredov, EİT bölgesinin erke kaynaklarının henüz can alıcı halde kullanılması, henüz yoğun düzen iş birliklerinin kurulması, semt içi ticaretin henüz da geliştirilmesi, global ticarete bölgenin henüz aşkın alınması düşüncesince anlaşmaların yaşama geçirilmesi, üyeler ortada başıboş tecim bölgesinin kurulması az daha mevzularda da kararların alındığını söyledi.

Ulaştırma ve enerjinin zirvenin rüçhan mevzuları ortada toprak aldığını aktaran Meredov, unsur ülkelerdeki enerjinin tamamı olanaklar kullanılarak evren pazarına çıkartılması, kuzey-güney, doğu-batı münakale koridorlarının desteklenmesi hikayelerinde fikir donanması bulunduğunu vurguladı.

Meredov, zirve kapsamında meydana getirilen iş forumunda ve düet görüşmelerde 42 anlaşmanın imzalandığını dile getirdi.

"EİT dünyanın en mühim konumdaki örgütlerinden biridir”

Türkiye'nin Aşkabat Büyükelçisi Togan Oral, EİT Dönem Başkanlığını Türkmenistan’a devreden Türkiye’nin, Türkmen kardeşlerine başlatacakları inisiyatiflerin yaşama geçirilmesi dair gelişigüzel muhtelif desteği vermeye anık bulunduğunu söyledi.

Türkiye’yi Türk Cumhuriyetleri ve Güney Asya ülkeleriyle eş araya getiren EİT’nin 8 milyon kilometrekarelik eş endüstrisi ve 500 milyona DOĞRU nüfusu içerisinde barındırdığına dikkati çekici Oral, şunları kaydetti:

"Üye ülkeler katıksız kaynaklar açısından ensesi kalın olmakla birlikte, iktisadi ve toplumsal kalkınmaya mebni eş geleceğe medet sağlayacak iktisadi pınar çeşitliliğine de sahiptir. Bu da Türkiye’nin müessis üyesi bulunduğu bu teşkilatı en çalışan arsıulusal lehçe örgütlerden birisi yapmaktadır.

EİT, üyesi ülkeler yoluyla Basra körfezi, Hazar Denizi ve Kafkasya edinmek az daha Balkanlara derece muvasala olanağı ile mühim namına da dünyanın en mühim konumdaki örgütlerinden biridir."

Büyükelçi Oral, tahsil edilen kararların yaşama geçirilmesi biçiminde üyeler arasındaki semt ticaretinin 100 bilyon doları çıkmasının belkili bulunduğunu da belirtti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?