Yaşam

Düzceli müteşebbis devlet yardımıyla açmış olduğu mantar istihsal tesisinde 35 insana istihdam sağladı

Düzce'de tavuk yetiştirdiği kümesi mantar istihsal tesisine çeviren ve devlet desteği ile üretimini genişleten 47 yaşındaki müteşebbis onur Ali Veli, bir çok avrat 35 insana istihdam sağladı.

Düzceli müteşebbis devlet yardımıyla açmış olduğu mantar istihsal tesisinde 35 insana istihdam sağladı
12-12-2021 11:38
Düzce

Ortaokul mezunu bulunan ve yaşamı süresince girişimcilik ruhuyla nice bölgede icraat işleyen Şeref Ali Veli, 1999'da Düzce'de yaşanmış bulunan depremin peşi sıra tavuk yetiştiriciliğini bırakarak değişik birlikte bölgeye yönelmeye değişmeyen verdi.

Mantar üreticiliği gerçekleştirmek düşüncesince harekete güzeşte Veli, muayeneleri kararı tavuk kümesini mantar istihsal tesisine dönüştürdü.

Küçük kabiliyetli başladığı ahacık repertuvar ele geçiren Veli, yakınlarının da yardımı ile işini büyüttü.

Taleplerin çoğalması hesabına müracaatta bulunmuş olduğu KOSGEB ile Tarım ve Orman Bakanlığından dayanak almaya adalet ele geçiren Veli, üretimini uzun uzadıya günce 1,5-2 titrem istihsal kapasitesine ulaştı.

Eleman gereksinimi küsurat Veli, işi öğrettiği bir çok avrat 35 kişiyi istihdam ederek fasile bütçelerine katkıda bulunmalarını sağladı.

"Piyasanın mantar ihtiyacını görüp işletmemizi büyütüp bugünlere geldik"

Şeref Ali Veli, AA muhabirine, 1999 depreminin peşi sıra babasının "herkesin meydana getirdiği değil, yapamadığı işlere yönelin" tavsiyesi hesabına mantar üretimine başladığını söyledi.

İlk evrede nice yere gidip mantar yetiştiriciliğiyle tetkikat yaptığını aktaran Veli, bu piyasanın mantar ihtiyacını görüp işletmeyi büyüterek bugünlere geldiğini anlattı.

Veli, önceki evrede ıvır zıvır üretimlerle işe başladığını tabir ederek, şunları kaydetti:

"Daha sonradan deneyimlerimiz bizi buraya getirdi. Tecrübelerle hesabına koyarak kişi arazimde 28 istihsal odasına ulaştım. Şu anda Batı Karadeniz Bölgesi'ndeki vilayetlerde yüzdelik 70 piyasa payına sahibiz. Sakarya, Bolu, Zonguldak illerine 2 günde birlikte sevkiyatlarımız var. Çok şükür yaptığımız ahacık şu anda elleme birlikte yerdeyiz.

Devletimizin nice alanındaki desteğinden yaralanmayı başardım. Bu, kazançlı kuvvet talip birlikte iş. Maliyetler ince yüksek, planlarımızı yaptık ve o halde yola çıktık. KOSGEB ve İl Tarım ve Orman Müdürlüğü destekleriyle önümüzü açmayı başardık. Bu işin en dobra yanı, niteliksiz elemana bu işi öğretmeyi ve işe taşıyan duruma getirebilmeyi başarabilmek." sanarak konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?