Yaşam

Düzce'de otizmli çocuklar serada mahsul yetiştirerek becerilerini geliştiriyor

Hacı Hidayet Türkseven hususi Eğitim Uygulama Okulu Öğretmeni İlke Yeşilbaş, "Burada çocuklar birlikte tohumun ekilmesinden, çimlenmesinden gelişmesine denli herhangi birlikte şeyine tanık oluyorlar. Bunlar evlatlarımızın tamamı aksiyon sahalarına yardım sağlıyor." dedi.

Düzce'de otizmli çocuklar serada mahsul yetiştirerek becerilerini geliştiriyor
18-02-2022 10:49
Düzce

Düzce'de öğretmenler kabilinden ekol bahçesinde açılan serada göveri ve meyve yetiştirmeyi öğrenen otizmli öğrenciler, hem doğa sevgisi kazanıyor bununla birlikte değişik bölgelerde becerilerini ihya fırsatı buluyor.

Kentte iyicil iş kadını kabilinden yaptırılan ve otizmli öğrencilerin terbiye gördüğü, Milli Eğitim Bakanlığına ilişkin Hacı Hidayet Türkseven hususi Eğitim Uygulama Okulunda işyar 54'ü kadın, 18'i koca 72 öğretmen, Kovid-19 dönemini kullanmak düşüncesince kısaca 2 sene evvela sera kurdu.

Okulun art kısmında açılan bölgede domates, biber, salatalık, soğan, çilek, marul ve ıspanak yetiştiren öğretmenler, otizmli öğrencilerine doğa sevgisi kazandırmak, türlü becerilerini imar etmek üzere göveri ve meyve yetiştirmeyi öğretiyor.

Yetiştirdikleri ürünleri öğretmenleriyle toplayan öğrenciler, infaz evinde bunlardan turşu, reçel, salata ve sos yapıyor.

"Algıları elan da açılmaya başladı"

Özel terbiye öğretmeni İlke Yeşilbaş, AA muhabirine, serada ufaklıklara yaparak ve yaşayarak öğrenme fırsatı sunduklarını belirterek, "Burada çocuklar birlikte tohumun ekilmesinden, çimlenmesinden gelişmesine denli rastgele şeyine tanık oluyorlar. Daha sonraları bu arada hasat ediyoruz. Bunlar evlatlarımızın hepsi hareket sahalarına ulama sağlıyor." dedi.

Çalışmaların çocuklar üstünde iri bulaşık gösterdiğine dikkati çekici Yeşilbaş, "Çocuklarımızın tohumları ekerken, toplarken motosiklet becerilerini, elan sonraları tohumun ekilmesinden gelişmesine denli bulunan süreci gözlemleyerek kognitif düzlük becerilerini, gine burada dostlarıyla bu arada düzentileme fırsatı bularak toplumsal birey bölgesini geliştirmiş oluyoruz." niteleyerek konuştu.

Yeşilbaş, topladıkları ürünler ile infaz evinde reçel, turşu, sos ve salata yaptıklarını dile getirerek, şunları kaydetti:

"Çocuklarımız bunları evvela aracısız yaparak ve yaşayarak öğür oluyorlar. Bu da eğitimin ufaklıklara kazandırdığı en ehemmiyetli şeydir. Toprak filhakika alelacayip birlikte nimet. Çocuklarımız buna dokunarak, bunu hissederek baş döndürücü değişik şeyler geliştirebiliyor. Mesela algıları elan da açılmaya başladı. Burada yapmış olduğumuz ameliyat onları bahtiyar ediyor. Hem öğreniyoruz hem eğleniyoruz bununla birlikte baş döndürücü iyi şeyler meydana çıkarıyoruz. Çocuklarının burada yaşamla iç içe bulunduğunu görmeleri, ailelerini de baş döndürücü bahtiyar ediyor."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?