Yaşam

Düzce'de öğrenime kazandırılan dü kız ahi ayrımsız sürede dizge öğreniyor

Düzce'de ortaöğretimden sonraları okula bitmeme edemeyen dü kız kardeş, mesleksel terbiye merkezinde aldıkları eğitimle hem icazetname bununla birlikte iş sahibi olma olanağına kavuştu.

Düzce'de öğrenime kazandırılan dü kız ahi ayrımsız sürede dizge öğreniyor
30-01-2023 21:09
Düzce

İl Milli Eğitim Müdürü Tamer Kırbaç, Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü Seyhan Ökmen ile Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ekipleri, Milli Eğitim Bakanlığının "Eğitime Yeniden Kazandırma Projesi" kapsamındaki meydan taramalarında okula gitmedikleri belirlenen 15 yaşındaki Hülya ve 18 yaşındaki Gülbahar Parmaksız'ın ailesini görüşme etti.

Arapçiftliği Mahallesi'ndeki evlerinde 5 bebek sahibi Hacer ve Yılmaz Parmaksız çiftiyle mülaki yetkililer, anne-babayı, maddesel olanaksızlıklar dolayısıyla okula gönderemediklerini anlatım ettikleri kızlarının yetişek yaşamını sürdürmesi dair inandırma etti.

Moda Tasarım Bölümü Kadın Terziliği bölgesine kaydı yaptırılan Hülya ve Gülbahar kardeşler, merkezde aldıkları eğitimle hem liseden izinli olma olanağı buluyor aynı zamanda moda dizayn atölyesinde icra ettikleri pratikle iş dünyasına hazırlanıyor.

Zor koşullarda canlı karı fertleri düşüncesince de girişimlerde mevcut yetkililer, okumayan müşterek hususi bebek ve 2 ablanın da eğitimlerine bitmeme edebilmesi düşüncesince çalışmalarını yürütüyor.

"İnşallah bundan sonrası çocuklarım düşüncesince dobra olacak"

Baba Yılmaz Parmaksız, AA muhabirine, maddesel müşkülat dolayısıyla çocuklarını okula gönderemediğini belirterek, "En ilkin ego sevindim, dizge sahibi olmalarını isterim. Allah devletimizden razı olsun. İnşallah bu çeşit olanaklar öteki ailelerin çocuklarına da imge olur." dedi.

Anne Hacer Parmaksız da çocuklarını okula gönderilmiş olduğu düşüncesince baş döndürücü bahtiyar bulunduğunu dile getirdi.

Çocuklarının eğitimi bırakmalarına baş döndürücü üzüldüğünü, kapılarının çalınmasının muştulu bulunduğunu anlatım fail ana Parmaksız, "İnşallah bundan sonrası çocuklarım düşüncesince dobra olacak. Moda evimizin sahibi Esma Hanım da çabalıyor. Çocuklarım da efor gösteriyor. Devletimiz olanak vermiş, evladını okutamayan ailelerimiz evlatları okullarına göndersin." diyerek konuştu.

"Beyaz sahife gibiler"

Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü Seyhan Ökmen de bugüne denli bin 183 çocuğun öğrenime kazandırıldığını aktardı.

Kurumlarında halihazırdaki 800 öğrencinin elden elden hepsinin işletmelerde çalıştığına yer veren Ökmen, "Haftada 1 çağ okula gidiyor, 5 çağ işletmelerde fiilen maaşlarını alıyorlar. 4 senenin böylecene beceriklilik vesikası alarak dizge lisesi diplomasına ehil olacaklar. Öğrencilerden arzu edenler akıbet sınıfta darülfünun imtihanlarına girebiliyor. İşletmelere rastgele müşterek yükü yok. Sigorta ve maaşlarını da kılıç yapıyoruz." diyerek konuştu.

Ökmen, öğrenime kazandırılan evlatları ağırlayan işletmelerin de bu halden baş döndürücü mesut kaldığını laflarına ekledi.

Proje gönüllüsü moda gelinlik dizayn merkezi sahibi Esma Atay ise mektep çeşidinden arandığında baş döndürücü bahtiyar bulunduğunu anlattı.

Atay, gençlerin burada hem işi aynı zamanda yaşamı öğreneceklerini kaydederek, "Beyaz sahife gibiler. Arkadaşlarımız henüz ilk tek dirsek tutmamışlar, gene de ince becerikliler. Verdiğim işi elden kavrıyorlar. Keşke tamamı gerekseme sahibi öğrenciler bu okullarda okusa. Ben halden ince memnunum." ifadesini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?