Teknoloji

Dünyanın gözü insansız kükremek aracı ULAQ-SİDA’da

Türkiye'nin önceki savaşçı insansız kükremek aracı ULAQ-SİDA, arkadaş ve bağlaşık kükremek kuvvetlerinin de beğenisini çekiyor.

Dünyanın gözü insansız kükremek aracı ULAQ-SİDA’da
22-10-2021 09:56

İspanya, İtalya ve Yunanistan'dan Belçika, Romanya ve Pakistan, Almanya, Azerbaycan, Bangladeş, Irak, Kore Cumhuriyeti, Libya, Tanzanya, Umman, Bulgaristan ve Pakistan'dan subaylar, Nara Kalesi'nde Nusret 2021 Davet Tatbikatı içerisinde hazırlanmakta bulunan tabanca ve defans sistemleri sergisine katıldı.

Hazırlanan sergide domestik ve ulusal olanaklar ile Ares Shipyard ve Meteksan Savunma kabilinden kolektif geliştirilen Türkiye'nin geçmiş savaşçı insansız kükremek aracı ULAQ SİDA iri uyanıklık gördü. 400 kilometre menzile ehil savaşçı silahlı insansız kükremek aracı, kükremek üstünde 65 kilometre hıza çıkabiliyor. Ayrıca bu silahlı insansız kükremek Aracı (SİDA) domestik ve ulusal cephaneleri da güzel müşterek halde kullanabiliyor.

Deniz Kuvvetleri içerisinde nice rolü yapabilecek donanıma ehil ULAQ SİDA kendisince bilgelik verici Meteksan Savunma İş Geliştirme Yöneticisi Aykut Kertmen, “Bugün burada Nusret Davet Tatbikatı kapsamında ULAQ sistemimizi tanıtıyoruz. ULAQ sistemimizi Ares Tersanesi ile Meteksan Savunmanın iş ortaklığı kapsamında gerçekleştirdik. Ülkemizin geçmiş silahsız insansız kükremek aracıdır. Hem sahilden, hem anne müşterek sefine üstünden buradan kullanılabiliyor. 27 Mayıs 2021 tarihinde geçmiş el Deniz Kurdu Tatbikatında geçmiş atışımızı yaptık. Roketsan'ın domestik kendisine geliştirmiş bulunduğu lazer güdülebilen L-Umtas mermisini attık ve dört dörtlük darp kendisine darbe gerçekleştirdik. Akabinde gene Roketsan'ın domestik kendisine geliştirdiği Atmaca güdülebilen mermisi atışında da hem ortalık arama vazifesini insansız kendisine yürütme etti, bununla birlikte benzeyen mesafeden atışları enerjik kendisine üstünde bulundurdu. Bizim firmamız kabilinden geliştirilmiş bulunan C-Bant Veri Bağ sistemi ile gerçekleştirmiş oldu” dedi.
ULAQ SİDA'nın elan ümranlı versiyonlarının da çalışmalarının bitmeme ettiğini anlatım fail Meteksan Savunma İş Geliştirme Yöneticisi Kertmen, “Savunma Sanayi Başkanlığı ile ULAQ'ın kükremek kuvvetlerimize az miktardaki dizi üretimine başlıyoruz. Bu kapsamda Kasım kocaoğlan içre anlaşma görüşmelerimizi tamamlamayı düş ediyoruz. Akabinde de 1 sene içre Deniz Kuvvetlerimize bu sistemimizi doğrulama etmiş olacağız. Savunma Başkanlığı ile yapılacak bu anlaşma kapsamında Deniz Kuvvetlerimize geçmiş prototipin elan ümranlı versiyonunu doğrulama etmeyi hedefliyoruz. Bu sistemimiz şu anki bulunan karşı örnek ULAQ'a uyarınca dü büküm elan yararlı ağırlık taşıyor olacak. Yine 2 büküm elan tempo alanına yetik olacağız. Sistemimiz müşterek taraftan Türk Deniz Kuvvetlerinin gereksinimlerini karşılayacak halde geliştirilirken, müşterek taraftan da ecnebi nice bahriyelilerin görüşmelerimiz dip halde bitmeme ediyor. Bu cümle evren üstünde de silahlı kendisine geçmiş el geliştirdiği düşüncesince aşırı değişik evren bahriyelilerinden de istekler, değişik talepler geliyor” dedi.

SİDA'nın su üstü, iklim savunma, mayın gönül rahatlığı tedbirleri ve kükremek altı operasyonlarında kullanılabileceğini anlatım fail Aykut Kertmen, “ULAQ kükremek kuvvetlerimizin ıpıssız el altında insanlı ve aşırı kıymetli su üstü platformlarının da gerçekleştireceği nice göreve isteyen durumda. Bunlardan birkaçını addetmek icabında su üstü harbi, iklim defans harbi, mayın gönül rahatlığı tedbirleri, kükremek altı harbe kapsamında da nice rolü gerçekleştirecek halde tasarlanmaktadır” diyerek konuştu.

ULAQ SİDA düşüncesince ihya çalışmalarının gece gündüz bitmeme ettiğini anlatım fail Kertmen, “ULAQ'ın şu anki versiyonu 400 kilometre kükremek sığasına sahip. Ama toy versiyonda bunu 2 katına çıkarmayı hedefliyoruz. Mevcut tempo sığası ile de göreve uyarınca değişmiş değişik konfigürasyonlarda ancak aşırı derinliğine müddet fariza meydana getirecek halde tasarlandı” biçiminde konuştu.

Emrah Elmas - Samet Doğru - Hakan Gönül
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?