Teknoloji

Dünyanın gözü insansız bahir aracı ULAQ-SİDA’da

Türkiye'nin önceki savaşçı insansız bahir aracı ULAQ-SİDA, arkadaş ve bağlaşık bahir kuvvetlerinin de beğenisini çekiyor.

Dünyanın gözü insansız bahir aracı ULAQ-SİDA’da
22-10-2021 09:56

İspanya, İtalya ve Yunanistan'dan Belçika, Romanya ve Pakistan, Almanya, Azerbaycan, Bangladeş, Irak, Kore Cumhuriyeti, Libya, Tanzanya, Umman, Bulgaristan ve Pakistan'dan subaylar, Nara Kalesi'nde Nusret 2021 Davet Tatbikatı içerisinde hazırlanmakta bulunan tabanca ve defans sistemleri sergisine katıldı.

Hazırlanan sergide domestik ve ulusal olanaklar ile Ares Shipyard ve Meteksan Savunma kabilinden kolektif geliştirilen Türkiye'nin önce savaşçı insansız bahir aracı ULAQ SİDA şişman uyanıklık gördü. 400 kilometre menzile erbap savaşçı silahlı insansız bahir aracı, bahir üstünde 65 kilometre hıza çıkabiliyor. Ayrıca bu silahlı insansız bahir Aracı (SİDA) domestik ve ulusal cephaneleri da bulunmaz birlikte biçimde kullanabiliyor.

Deniz Kuvvetleri içerisinde nice rolü yapabilecek donanıma erbap ULAQ SİDA kendisince bilgelik verici Meteksan Savunma İş Geliştirme Yöneticisi Aykut Kertmen, “Bugün burada Nusret Davet Tatbikatı kapsamında ULAQ sistemimizi tanıtıyoruz. ULAQ sistemimizi Ares Tersanesi ile Meteksan Savunmanın iş ortaklığı kapsamında gerçekleştirdik. Ülkemizin önce silahsız insansız bahir aracıdır. Hem sahilden, hem anne birlikte sefine üstünden buradan kullanılabiliyor. 27 Mayıs 2021 tarihinde önce el Deniz Kurdu Tatbikatında önce atışımızı yaptık. Roketsan'ın domestik kendisine geliştirmiş bulunduğu lazer güdülebilen L-Umtas mermisini attık ve mükemmel vurma kendisine darbe gerçekleştirdik. Akabinde gene Roketsan'ın domestik kendisine geliştirdiği Atmaca güdülebilen mermisi atışında da hem ortalık arama vazifesini insansız kendisine yürütme etti, bununla birlikte DOĞRU mesafeden atışları deli dolu kendisine üstünde bulundurdu. Bizim firmamız kabilinden geliştirilmiş bulunan C-Bant Veri Bağ sistemi ile gerçekleştirmiş oldu” dedi.
ULAQ SİDA'nın hâlâ ümranlı versiyonlarının da çalışmalarının bitmeme ettiğini tabir fail Meteksan Savunma İş Geliştirme Yöneticisi Kertmen, “Savunma Sanayi Başkanlığı ile ULAQ'ın bahir kuvvetlerimize ceninisakıt miktardaki hızlı üretimine başlıyoruz. Bu kapsamda Kasım kocaoğlan içre söz görüşmelerimizi tamamlamayı imge ediyoruz. Akabinde de 1 sene içre Deniz Kuvvetlerimize bu sistemimizi tasdik etmiş olacağız. Savunma Başkanlığı ile yapılacak bu söz kapsamında Deniz Kuvvetlerimize önce prototipin hâlâ ümranlı versiyonunu tasdik etmeyi hedefliyoruz. Bu sistemimiz şu anki bulunan civar örnek ULAQ'a gereğince dü büküm hâlâ yararlı ağırlık taşıyor olacak. Yine 2 büküm hâlâ tempo bölgesine nail olacağız. Sistemimiz birlikte taraftan Türk Deniz Kuvvetlerinin gereksinimlerini karşılayacak biçimde geliştirilirken, birlikte taraftan da ecnebi nice bahriyelilerin görüşmelerimiz koyu biçimde bitmeme ediyor. Bu manzume evren üstünde de silahlı kendisine önce el geliştirdiği düşüncesince aşırı değişik evren bahriyelilerinden de istekler, değişik talepler geliyor” dedi.

SİDA'nın su üstü, iklim savunma, mayın dirlik tedbirleri ve bahir altı operasyonlarında kullanılabileceğini tabir fail Aykut Kertmen, “ULAQ bahir kuvvetlerimizin ıpıssız el altında insanlı ve aşırı kalburüstü su üstü platformlarının da gerçekleştireceği nice göreve isteyen durumda. Bunlardan birkaçını addetmek icabında su üstü harbi, iklim defans harbi, mayın dirlik tedbirleri, bahir altı harbe kapsamında da nice rolü gerçekleştirecek biçimde tasarlanmaktadır” diyerek konuştu.

ULAQ SİDA düşüncesince ihya çalışmalarının kesintisiz bitmeme ettiğini tabir fail Kertmen, “ULAQ'ın şu anki versiyonu 400 kilometre bahir sığasına sahip. Ama dünkü versiyonda bunu 2 katına çıkarmayı hedefliyoruz. Mevcut tempo sığası ile de göreve gereğince değişmiş değişik konfigürasyonlarda lakin aşırı derinlemesine müddet fariza meydana getirecek biçimde tasarlandı” biçiminde konuştu.

Emrah Elmas - Samet Doğru - Hakan Gönül
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?