Gündem

Dünyada eşi benzeri yok, 27 bin dolar verdiler satmadı

Sivas'ta canlı tespih ustası, mikroskobik oyma yöntemiyle meydana getirdiği ve dünyada eşi benzeri sıfır tespihi 27 bin dolar verilmesine karşın satmadı.

Dünyada eşi benzeri yok, 27 bin dolar verdiler satmadı
11-11-2021 13:07

Sivas site merkezinde canlı Yasin Demir, kısaca 20 senedir tespih imalatı yapıyor. Bin müşterek himmet talip tespihleri iri müşterek aşkla özne Demir, adından yalan ettiriyor. Demir'in 2015 senesinde icra ettiği devasa tespih ise görenleri epey şaşırtıyor.

Mikroskobik oyma sanatıyla adeta enjeksiyon ile kuyu kazar kabil kısaca 46 günde icra ettiği tespihin dünyada eşi benzeri bulunmuyor. Her tanesi değişik bulunan tespihte gül motifleri toprak alıyor. Demir, Pelesenk ağacından icra ettiği ve eşi benzeri sıfır tespihi 27 bin dolar verilmesine karşın satmadı. Kültür Bakanlığı kabilinden da pırtı dibine tahsil edilen tespihi iri müşterek itinayla hafız Demir, tespihin kendisi düşüncesince müşterek esin deposu bulunduğunu söyledi.

“Bu tespih Kültür Bakanlığı'nda incelendi”

Yasin Demir, tespihin Kültür Bakanlığı'nda incelendiğini söyleyerek, “Bu tespihi 2015 senesinde Adana'daki tespih sergisine yapmıştım. Oraya mevrut Kültür Bakanlığı Danışmanları, orada vazifeli büyüklerimiz bu tespihi gördüler aşırı beğendiler. İletişim bilgilerimizi aldılar. Bu tespih Kültür Bakanlığı'nda incelendi. 2015 yılından beridir bu tespihi satmıyorum” dedi.

“Satmıyorum, evladıma kalıt adına kalmasını istiyorum”

Tespihi satmadığını, evladına kalıt artırmak istediğini kaydeden Demir, “Bu tespih el yapımı, mikroskobik oyma sanatı. Kültür Bakanlığında kaydı tutuldu. Bu tespihi satmıyorum, evladıma kalıt adına kalmasını istiyorum. Bu persenk ağacı. Bir dokümanter izlemiştim. Gemi imalinde ve güreşçi köprüsü ayaklarında kullanıldığı ve nem, rutubetin bu ağacı çürütmediğini seneler geçse bile bu ağacın çürümediği, kurtlanmadığını ve deformasyona uğramış olmadığını açıklıyorlardı. Gelecek nesillere müşterek hatıra müşterek kalıt kalsın, bu aşkla bu şevkle yaptım. Çok dayanak talip müşterek işçilik, mikroskobik oyma sanatı. Adeta enjeksiyon ile kuyu delmek desek yeri” diyerek konuştu.

Dünyada rastgele habbesi birbirinden farklı

Demir, tespihin rastgele habbesinin değişik olduğuna değinerek, “O çağ yaptık lakin bugünkü koşullarda o sabrı gösterir miyim bilmiyoruz. İkincisini yapmadım daha. Çok talip büyüklerimiz oldu. Bu tespihe de eskiden 27 bin dolar verilmişti. Tabi o devir dolar mobilyasız şu anki kabil değildi. O an da maddesel müşterek sıkıntımız bulunmadığı düşüncesince müşterek gerekseme bulunmadığı düşüncesince satmadım. Çocuğuma bırakacağım en iyi kalıt olabileceğini düşündüğüm düşüncesince hakeza müşterek yapıtı ben çocuğuma ayırdım. Talep oldu, talip oldu. ‘Bunu satmıyorsan uygun aynısını yap' diyen oldu. Küçüğünü yap diyen oldu. O tespih tek. Tek olmasını istiyorum. İkincisini yapmayı düşünmüyorum. Konsantrasyonumu bozmamak düşüncesince çabucak ve çabucak 46 çağ bu tespihle ilgilendim. Şu an yaptığım yukarı dozaj eserlerinde esin deposu bu tespih. Bu üstündekiler gül motifi. Biliyorsunuz Peygamber efendimizi simgeleyen iyi şeylerden müşterek tanesi de gül. Gül de çizilmesi çetince müşterek çiçek. Zor olanı gerçekleştirmek istedim. orijinal müşterek çalışmadır. Doğaçlamadır. 33 habbesi de farklıdır” biçiminde konuştu.

Onur Erden - Demet Karakuş
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?