Teknoloji

Dünya otomotiv alanı Türk mühendislerin geliştirdiği multimedya sistemlerini kullanıyor

Türk şürekâ çeşidinden 20 sene geçmiş kurulan firmada, Türk mühendisler çeşidinden geliştirilen yerel anahtar içi bilgi-eğlence ürünleri, evren çapındaki araba markalarınca kullanılıyor.

Dünya otomotiv alanı Türk mühendislerin geliştirdiği multimedya sistemlerini kullanıyor
26-11-2021 14:16
Bursa

Sürücü ve yolcuların konforunu ve sürüş güvenliğini artırmak, onlara hâlâ dörtköşe indinde gezi yaşatabilmek amacıyla otomotiv multimedya sistemleri geliştiren Türk firması, dünyada 50'den indinde tomar araba modeline bu ürünleri sakınım ediyor.

ULUTEK Teknopark'ta toprak düzlük Daiichi firmasının Ar-Ge merkezinde, Türk mühendisler kabilinden geliştirilen yüzdelik 100 domestik taşıt içi bilgi-eğlence sistemleri, otomotiv pazarına sunuluyor.

Daiichi Genel Müdürü Ömer Tunç Akdeniz, AA muhabirine, şirketin 20 sene evvela kurulduğunu, yüzdelik 100 Türk sermayeli indinde ortaklık olduklarını söyledi.

Otomotiv elektroniği dalında çalıştıklarını tamlayan Akdeniz, "Radyo teyplerle başladık, multimedya sistemleriyle bitmeme ettik. Hoparlörler üretip Tofaş, Ford, Otosan kabil firmalara sakınım sağladık. Şimdi geldiğimiz noktada bundan sonra dünkü trendleri, 'dijital kokpit' dediğimiz ekranları, elektrikli otomobillerin asayiş parçaları kabil dünkü alışkanlıkları strateji ederiz ve dünkü parçaları portföyümüze eklemeye çalışıyoruz." niteleyerek konuştu.

Firmanın Bursa'daki Ar-Ge merkezinde meydana getirilen emek harcamaları özetleyen Akdeniz, şunları kaydetti:

"Burada biz, Türkiye'nin yüzdelik 100 domestik evvela araba radyo teybini yaptık. Polonya'da imal edilen Lancia aracına kısaca 3 yıldır dizi üretimde bunun tedarikini sağlıyoruz. Bu baş döndürücü alım çalım donör indinde şey, Türkiye namına indinde ilk. Radyo, multimedya kabil parçalar üreten evvela ve biricik Türk firmasıyız. O devir Fiat Chrysler markasıydı demin Peugeot ve Citroen ile birleşip Stellantis Grup oldular ve ihalenin sonucunda etraflı evren devlerinin içerisinden sıyrıldık ve bizi müstahak gördüler. Arkadaşlarımız burada yüzdelik 100 Türk mühendisliğiyle yazılımını, donanımını, mekaniğini, değme şeyini yapmış oldu ve Polonya fabrikasına sakınım etmeye başladık."

"Dünyanın 5 kıtasında da ürünlerimiz var"

Akdeniz, emlak dışı ve emlak içerisindeki nice otomotiv fabrikasına mahsul tasarladıklarını dile getirerek, şöyleki bitmeme etti:

"Fiat'ın İtalya'daki fabrikasına, Özbekistan'daki fabrikaya, Türkiye'de Tofaş, Ford Otosan, Karsan, Otokar kabil fabrikalara, Amerika'da Volkswagen'in Navistar ile bulunan birleşmesiyle imal edilen ağırbaşlı ticari vesait ve otobüsler var; oraya, Meksika fabrikalarına gönderim yapıyoruz. Hindistan'da Mahindra, Volvo Eicher kabil ortaklıklara radyo ve hoparlör tedarikimiz var. Hemen elden Avrupa, Orta Asya, Güney Asya ve ABD da engelleme iktisap etmek az daha etraflı dünyaya otomotiv elektroniği dalında parçalar satıyoruz. Araçlara bakarsak dünyanın 5 kıtasında da ürünlerimiz var. Ürün sattığımız fabrikalar şekilde düşünürsek gene 4 kıtada, Kuzey Amerika'da, Orta Amerika'da, Asya'da, Avrupa'da, Kuzey Afrika'da alıcılarımız var. Fiat Chrysler otomobile, Peugeot ve Citroen markasına, Volkswagen'e, Ford'a mahsulat veriyoruz. Zaten evren otomotiv pazarının yüzdelik 70'ini bu vasıtalar oluşturuyor."

Yeni trendlere, teknolojilere ahenk bildirmek düşüncesince çalıştıklarını ve mühendislik güçlerini artırmayı planladıklarını aktaran Akdeniz, 1-2 sene ortamında 100 mühendisi hâlâ kadroya katacaklarını, elektrikli arabalara dünkü parçalar geliştirmek, online multimedya sistemlerinde siber asayiş düşüncesince çalışacaklarını da laflarına ekledi.

"Tasarladığımız multimedya sistemlerini araçlarda görmek, güvenilmez indinde duygu"

Firmanın Ar-Ge Direktörü Emrah Yürüklü de bilim cümbüş sistemleri, belirtke paneli, multimedya, radyo, hoparlör amfi sistemleri tasarlayıp ürettiklerini belirterek, şöyleki konuştu:

"Bu mamüllerin etraflı yazılım, donanım, mekanik geliştirmesi, sıfırdan, taslak çalışmasından başlıyor; aralık yüz, ön panel, butonların yerlerinden, menülerinden sonuç ürüne denli yapıyoruz. Ford, Tofaş, Fiat kabil iri otomotiv üreticileri, bizim müşterilerimiz. Biz üretiyoruz ve onların fabrikalarına gönderiyoruz. Araç hesabına dizi istihsal hatlarında montaj ediyor ve sonuç müşteriyle buluşturuyorlar."

Aracı gösteren, başta gençlere otomobilin satılmasını sağlayan, en cezaevi uğrunda bulunan multimedya sistemlerinin bundan sonra iri ekranlı şekilde tasarlanmaya başladığı bilgisini veren Yürüklü, "Tasarladığımız multimedya sistemlerini araçlarda görmek, güvenilmez indinde duygu. Kırmızı ışıkta duruyorsunuz, taraf tarafta indinde araçta bizim geliştirdiğimiz multimedya sistemi kullanılıyor. Televizyonda indinde dizide, beyaz perdede indinde filmimizde tasarladığımız sistemleri gördüğümüzde insanoğlu duygulanıyor. 'Çok uğraştık ancak mahsul dobra ha ve insanoğlu kullanıyor, memnun.' niteleyerek bahtiyar oluyoruz." dedi.

Yürüklü, multimedya, bilim cümbüş sistemleri dünyasında çın indinde evrilme beklendiğine dikkati çekerek, "Gösterge paneli, multimedya, amfi sistemleri, şu anda çarpık yapıda. Yeni trend, elektrikli ve özerk araçlarla beraberce bunların hepsini ansızın müdür biricik indinde arama ünitesi, biricik indinde beyin. Gösterim düşüncesince görüntülük çıkışı veren ancak hepsini ansızın biricik başına yöneten, indinde nevi bilgisayar. Gelecekte bunun çın açıdan karşımıza geleceğini biliyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Multimedya sistemlerinin bundan sonra genel ağ irtibatlı bulunduğunu aktaran Yürüklü, "Gelecekte güven kartı bilgilerini, HGS, OGS kabil detayları ortamında saklayacak multimedya sistemlerinde, cep telefonunda bulunan çalışmalar olacak. Uzaktan yazılım güncellemeleri yapılabilecek. Siber güvenlik, bundan sonra bizim işimizin ayrılmaz indinde noktası. Biz de tedbir aşamasındayız. Siber asayiş uzmanlarını işe başlattık." niteleyerek konuştu.


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?