Dünya

Dünya Müslüman Alimler Birliğinden Libya'nın istikrarı düşüncesince uzlaşı vurgusu

Dünya Müslüman Alimler Birliği Genel Sekreterlik Üyesi Ali es-Salabi, siyasal ve içtimai uzlaşının Libya'da istikrarın sağlanmasında asliye baş noktası bulunduğunu belirtti.

Dünya Müslüman Alimler Birliğinden Libya'nın istikrarı düşüncesince uzlaşı vurgusu
29-12-2021 13:19
İstanbul

Dünya Müslüman Alimler Birliği Genel Sekreterlik Üyesi Ali es-Salabi, siyasi ve içtimai uzlaşının Libya'da istikrarın sağlanmasında asliye giriş noktası bulunduğunu belirtti.

Libyalı edip ve araştırman Salabi, "Araby 21" salık sitesine meydana getirdiği açıklamada, arsıulusal topluluğun Libyalı tarafların farklılıklarını anlaması ve bunları aşması düşüncesince manipülasyon mesuliyeti bulunduğunu ve burada önceliğin akil şahıslara ve maşer liderlerine düştüğünü tabir etti.

Bu şahısların sulh ve uzlaşının sağlanmasına yönelmesi gerektiğine dikkati çekici Salabi, Libya'da siyasal istikrarın sağlanması dair atılacak rastgele ortak etap düşüncesince giriş noktasının uzlaşı bulunduğunu vurguladı.

Salabi, meşruiyetini yitirmiş ve zat farklılıklarının üstesinden gelemeyen yapılara güvenmenin, Libya'daki istikrara akıllıcasına atılacak rastgele kalifiye ortak hamlenin uğrunda bariyer oluşum ettiğini aktardı.

Ülkede şu anne derece ayrımlı kesimden Libyalılar düşüncesince fark "en yasal ve ikrar gören aza bulunan yargıya müteveccih öldüren girişimlerin kurumsal ve lehçe ağız tatsızlığı oyununu" sürdürmeyi hedeflediğini kaydeden Salabi, bu anlaşmazlıkların hemen seçimlerin aksamasına değil, derinlemesine müddet bitmeme edecek askeri ortak çatışmaya bozukluk olabileceğine ayraç etti.

Salabi, Libya'da gelecekte becerikli pozisyonlarında toprak ilişki adları bahsetmek düşüncesince er olduğunu; önceliğin, şümullü ve içtimai siyasal uzlaşı, yargının anlaşmazlıklara yargıcı olması rolünün baştan organizasyon edilmesi bulunduğunu belirtti.

BM öncülüğündeki Libya Siyasi Diyalog Forumu'nun Kasım 2020'deki toplantılarında, ülkede büyüklük başkanlığı ve yasama kurulu seçimlerinin 24 Aralık 2021'de yapılmasına değişmeyen verilmişti.

Ancak Temsilciler Meclisi ve Devlet Yüksek Konseyinden oluşan taraflar, seçimlerin türel altyapısını belirleyecek kanunda uzlaşamadı.

Libya Temsilciler Meclisi, dün, reislik seçimlerinin 6 ay sonradan yapılması önerisinin değerlendirileceği oturumu doğacak haftaya erteledi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?