Dünya

DSÖ: Belçika'daki çikolata ürünlerine ilişkin dünyada 151 salmonella olayı var

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Belçika'da Kinder çikolata ürünlerinin fabrikasında salmonella bakterisi belirleme edilmesinin peşi sıra evren genelinde çikolata ürünleriyle irtibatlı 151 salmonella enfeksiyonu olduğunu açıkladı.

DSÖ: Belçika'daki çikolata ürünlerine ilişkin dünyada 151 salmonella olayı var
27-04-2022 19:59
Cenevre

Örgütten meydana getirilen kayıtlı açıklamada, salmonella olaylarına bağlı aktüel bilgiler ve DSÖ üyesi devletlere öneriler paylaşıldı.

Açıklamada, şimdiye denli insanoğlu vücuduna bulaşıcı salmonella ile ayrımsız kalıtım bilimi yapıya cemaat bakterilerin Belçika'nın Arlon kentindeki Kinder fabrikasında, Aralık 2021 ve Ocak 2022'de meydana getirilen teftişler esnasında hammadde içeren kimi tankerlerde belirleme edilmiş bulunduğu aktarıldı.

Fabrikada muktezi hıfzıssıhha tedbirleri alınıp ürünlerdeki salmonella testinin menfi çıkması kararı Arlon'daki fabrikada imal edilen Kinder ürünlerinin Avrupa'ya ve dünyaya dağıtıldığı kaydedildi.

25 Nisan bakımından evren genelinde, Kinder ürünleriyle bağlantısından şek edilen 151 salmonella olayı belirleme edildiği, bu vakaların 65'inin İngiltere, 26'sının Belçika, 25'inin Fransa, 10'unun Almanya, 15'inin İrlanda, 4'ünün İsveç ve 2'sinin Hollanda'da görüldüğü bilgisi paylaşıldı.

Lüksemburg, Norveç, İspanya ve ABD'de ise birer olay görüldüğü bildirildi.

Vakaların yüzdelik 89'u çocuk

Vakaların yüzdelik 89'unu 10 gözyaşı altı evlatların oluşturduğu ve 21 olayda kusma, işkembe bulantısı ve hunriz cır cır üzere ciddi belirtilerin görüldüğü açıklandı.

Salmonella enfeksiyonu kaynaklı dirilik kaybının yaşanmadığı belirtildi.

Türkiye'den Kinder ürünlerine salmonella analizi zorunluluğu

Türkiye Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü, 19 Nisan'da, Kinder bellik mamüllerin ithalatında salmonella analizi yapılması zorunluluğu getirmişti.

Konuya ilişkin, nebati ithalatta çıkışlı 44 il müdürlüğüne dağ bayır gönderilmişti.

Bazı Avrupa devletleri de salmonella salgınıyla ortada birlikte bağlanak bulunduğu kuşkusuyla Kinder çikolata ürünleri arka çağrılmıştı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?