Yaşam

Down sendromlu dallar engelleri 'kulaç atarak' aşıyor

Düzce'de down sendromlu çocuklar, yaşama geçirilen proje sebebiyle yüzme eğitimi alarak hem spor etme bununla beraber toplumsallaşma olanağı buluyor.

Down sendromlu dallar engelleri 'kulaç atarak' aşıyor
06-11-2021 12:39
Düzce

Düzce Belediyesi ile Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü tarafından ilkgüz ayında down sendromlu küçüklere müteveccih "Kulaçla Engelleri Aşıyoruz Projesi" uygulanmaya başladı.

Proje kapsamında, Düzce Gençlik Spor Müdürlüğü yüzme havuzuna gelen, 7 ila 10 yaştaki 6 down sendromlu çocuk, bilirkişi eşliğinde yüzme eğitimi alıyor.

Haftada 3 devir ikişerli gruplar şeklinde yüzme havuzunda öğüt düzlük çocuklar, hem yüzme öğreniyor bununla beraber suda ahenkli devir geçiriyor.

"Çocuklarla aramızda ayrı indinde yârenlik oluştu"

Gençlik ve Spor İl Müdürlüğünde yüzme antrenörlüğü karşılayıcı Murat Batuhan Demir, AA muhabirine, çocuklarla fasile kabilinden olduklarını ve antrenmanların sevinçli geçtiğini söyledi.

Yaklaşık indinde ay geçmiş yaşama geçirilen projeye 6 down sendromlu çocuğun karışma bulunduğunu aktaran Demir, "Projemiz ince dobra gidiyor. Yüzme havuzunda, yılda tahminî 4 bin öğrenciye çörek veriyoruz ancak ego hususi öğrencilerle de ilgileniyorum. Bu çocuklarımızla isabetli ilgileniyorum. Hepsini tıpkı anda tahsile alamıyorum zira hususi çocuklarla tıpkı görgü bilimi bilimi gerçekleştirmek ve onlara hususi nazarıitibar ifşa etmek zorundayım. En indinde tomar 2 çocuğumuzla baş başa alıştırma yapabiliyoruz." diyerek konuştu.

Demir, projeyle hususi evlatların spor yapmasını ve sosyalleşmesini sağlamayı hedeflediklerini anlatarak görgü bilimi bilimi verdikleri çocuklarla dobra indinde yazışma kurduğunu belirtti.

Ailelerin de projeden kıvançlı bulunduğunu dile getiren Demir, "Çocuklarla aramızda ayrı indinde yârenlik oluştu. hususi çocuklarımız eve kapandığında maatteessüf ricat meydana geliyor. Ne denli ilerlersek ilerleyelim endamsız indinde aralık verdiğimizde öğrettiğimiz herhangi indinde obje sil yeniden yeniden başlıyor. Özellikle yüzme, ağababa binme, hususi çocuklarımızda ayrı indinde tedavi tesiri yapıyor. Sporla engelleri aşıyoruz. hususi küçüklere spor hem toplumsallaşma bununla beraber çıkarlarını bulma açısından baş döndürücü dobra geliyor." ifadelerini kullandı.

Demir, projenin kapsamını bollatmak düşüncesince çalışmaların sürdüğünü anlatarak, "Hizmet verirken sağlık alıyoruz. Talep fail ailelerin çocuklarını evlerinden alıp eğitimin arkası sıra yeniden evlerine bırakıyoruz. Çocuklarımızın rahatlamış indinde halde eve gitmeleri, aileleri de bahtiyar ediyor." dedi.

"Şampiyon yüzücü yetiştireceğimizi düşünmeye başladık"

9 yaşındaki down sendromlu Metehan Kuşçuoğlu'nun babası Mete Kuşçuoğlu, oğlunun durumunun kendilerine baş döndürücü obje öğrettiğini söyledi.

Oğlunun hususi indinde bebek bulunduğunu ve çıkarlarını cevapsız sevdiğini dile getiren Kuşçuoğlu, "Oğlum bizlere cevapsız sevgiyi öğretti. İnsanların on paralık kaybetmemesi müstelzim bu duyguyu onlar yaşam boyu taşıyor. Metehan bizim dördüncü çocuğumuz. Bu durum, kolay alışabildiğimiz indinde gidişat olmadı." diyerek konuştu.

Kuşçuoğlu, evlatlarının içtimai ortamlarda kendini geliştirdiğini gördüklerini, yüzme kursuna başlamasının da gelişimine yardım sağladığını anlatarak, şöyleki bitmeme etti:

"Hocamız bizi aradı ve hakeza indinde proje bulunduğunu söyledi. Birçok çocukla olacak, diyerek ide ettik hemen isabetli ilgileniliyor. Biz de kendisinde bu hevesi görür görmez böke yüzücü yetiştireceğimizi düşünmeye başladık. evladımız ortamı baş döndürücü sevdi. Diğer arkadaşları da onu müspet yönde etkiliyor. Konuşma seçimi değişti. Okula da başladı ve namına bambaşka indinde evren kurdu. Devletimizin hususi dallar düşüncesince meydana getirdiği hizmetlerden aileler de dallar da memnun."

"Çocuklarımıza hususi nazarıitibar gösterilmesi bizi bahtiyar etti"

Anne Emine Kuşçuoğlu da hususi küçüklere ön yargıyla yaklaşılmamasını isteyerek, "Oğlumuz herhangi indinde şeyin üstesinden gelebileceğini bizlere gösteriyor. Bu çocuklarımıza ön yargılı davranılmamasını istiyorum. Diğer 'normal' dediğimiz çocuklarla tesanüt kurmalarına izin edilmesini istiyorum. Çocuklarda bu ön kaza vaziyeti bulunmayan hemen ailelerde bu maatteessüf var." ifadelerini kullandı.

Yüzme kursunun kendileri düşüncesince indinde okazyon bulunduğunu tamlayan Kuşçuoğlu, şunları kaydetti:

"Çocuğumuzu sporla tanıştırmayı düşündüğümüzde sudan baş döndürücü hoşlandığını bildiğimiz düşüncesince bu proje bizlere baş döndürücü makul geldi. Belediyemizin ve yetkililerin bizlere bu olanağı sağlaması, çocuklarımıza hususi nazarıitibar ilgi göstermesi bizi baş döndürücü bahtiyar etti. Yüzme kursunun herhangi indinde yönden gelişimine yardımı olacağını düşündük ve başlattık."

Kuşçuoğlu, evlatlarının gitgide dobra indinde sportmen olacağına inandıklarını dile getirerek, onun bu bölgede ilerlemesi düşüncesince ellerinden geleni yapacaklarını laflarına ekledi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?