Yaşam

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş: Hac, ümmet bilincinin dünyaya birlikte ilanıdır

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, "Hac, ümmet bilincinin dünyaya müşterek ilanıdır. Hac, Müslümanların değme sene inanç ve tek tanrıcılık ekseninde buluştuğu, beraberlik kongresi ve üniversal müşterek şuurun yaşanmasıdır." dedi.

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş: Hac, ümmet bilincinin dünyaya birlikte ilanıdır
05-07-2022 15:03
Mekke

Ali Erbaş, Mekke Din Hizmetleri Ataşelik Binası'nda düzenlemiş olduğu basın toplantısında, Kovid-19 salgını hasebiyle Mekke'den ve Kabe'den ırak kaldıklarını anımsattı.

İki salname aradan sonraları Müslümanlara hac ika olanağı sağlayıcı Suudi Arabistan hükümeti ile Suudi Arabistan Hac Umre Bakanlığına teşekkürname fail Erbaş, evvel peygamberin de sonuç peygamberin de Mekke'ye gönderildiğini tabir etti.

Mekke'nin, Hazreti Muhammed'in ve vahyin gelişiyle adamlık evveliyatına kaşe vuracak dünkü yanında düzenin, acıma ve adaletin merkezi olduğuna ayraç fail Erbaş, "İnsanlık tarihinde benzerine tanık olunmayan yanında çabucak baş döndürücü çelimsiz sürede binlerce kilometre uzaklara derece rahmet, şefkat, acıma dini İslam ulaşmıştır." dedi.

Hazreti Muhammed'in Veda Hutbesi'ni okumuş olduğu topraklarda bulunduklarına ayraç fail Erbaş, "Hac, ümmet bilincinin dünyaya yanında ilanıdır. Hac, Müslümanların herhangi yanında sene inan ve tek tanrıcılık ekseninde buluştuğu, beraberlik kongresi ve üniversal yanında şuurun yaşanmasıdır." diyerek konuştu.

Erbaş, hac düşüncesince "Mübarek yanında yolculuk, mutlu yanında ibadet, şişman yanında arınma mevsimi." ifadelerini kullanarak, İslam'ın iyi davranışlarda bulunmayı ve ahlakı da güzelleştirmeyi istediğini vurguladı.

"Peygamber Efendimizin ifadesiyle mebrur yanında haccın karşılığı da fakat cennettir"

Irkı, dini, dili değişik olsa da hacca mevrut şahısların hacda kuma yanında dilinin oluştuğunu tamlayan Erbaş, "Birbirlerine 'Hacı sabır, hacı sabır' derler. Demek ki dünyanın etraflı Müslümanlarının kuma namına kullandığı yanında manzume durumuna mevrut olması sabrın hem hacda hem başka senelerde ne derece ehemmiyetli yanında prensip bulunduğunu bizlere göstermektedir." dedi.

Erbaş, nice hikmeti ve sayımsız güzellikleri süresince barındıran hac ibadetinin hâlâ umumi yanında tabir ile İslam'ın esas umde ve değerlerini hem nazari bununla yanında ameliye namına öğreten yanında ekol olduğuna ayraç ederek, "Bizlere, mikat, ihram, tavaf, sa'y, vakfe, yülüme olma, iblis hakaret ve benzer sağlam baş döndürücü işaretler üstünden yaratılış gayesini, devriye bilincini, insancasına değerleri, iyi ahlakı öğretmektedir hac. Bu zihin ile meydana getirilen hac mebrur hacdır ve Peygamber Efendimizin ifadesiyle mebrur yanında haccın karşılığı da fakat cennettir." ifadelerini kullandı.

Makbul yanında hac ile insanoğlunun etraflı günahlardan arınarak annesinden doğduğu neredeyse arı sili olabileceği müjdesinin Hazreti Muhammed çeşidinden verildiğini tamlayan Erbaş, bu nedenle haccın arınma, arınma ve tinsel manada baştan tekevvün namına değerlendirildiğine dikkati çekti.

Kur'an-ı Kerim'in, ötekileştirmeyi, işgali, haksızlığı katiyen meşrulaştırmadığını fakat çağ İslam coğrafyasında ve dünyanın muhtelif yerlerinde ırk, mezhep, öz yapı ve ideoloji üstünden politikalar yürütüldüğünü, fitneler çıkarıldığını dile getiren Erbaş, "Yeryüzünde, tek vicdana sığmayacak katliamlar, işgaller yapılmakta, insanoğlu vatanlarından sürülmekte, yoksullar hâlâ da yoksullaştırılmaktadır. Bu çeşit hadisat yalnızca olayın geçmiş olduğu yerlerde değil etraflı dünyanın herhangi yanında durumunda kullanmakta olanları etkilemektedir, onun sonucunu da evren baş başa yaşamaktadır." diyerek konuştu.

Erbaş, cahiliyenin 1400 sene evvela yalnızca Mekke'de bulunan yanında bilinçlilik olmadığını, çağ dünyanın herhangi yanında durumunda bulunduğunu, onun düşüncesince İslam'ın ilkelerinin yalnızca 1400 sene önceye ilişik olmadığını, kıyamete derece insanlığı, toplumları ışıklandırma hususi durumunu taşıdığını kaydetti.

"Sıfır atılmış ve el değmemiş müsriflik duyarlılığı"

Çevre sorunlarının, renk, anahtar ve kült ayrımı gözetmeksizin insanlığın en ehemmiyetli problemlerinden bir tanesi durumuna geldiğini kail Erbaş, "Hac mevsiminde milyonlarca insanoğlu yanında arada bulunmakta, Arafat, Müzdelife, Cemerat neredeyse mekanlarda yanında araya gelmektedir. Bu da çevreye ve mekân temizliğine hâlâ baş döndürücü ilgi etmemizi gerektirmektedir. Diyanet İşleri Başkanlığı namına hac vesilesiyle ibadetlerin, çevremizle, toplumla ilişkimizi, iyi ahlak, acıma ve sorumluluklarımıza müteallik bizlere defa göstericiliğini uyarmak düşüncesince birtakım çalışmalarda bulunuyoruz. Bu doğrultuda el değmemiş atılmış ve el değmemiş müsriflik duyarlılığıyla dayalı kitapçıklar hazırladık." dedi.

Hacı adaylarını bu mevzuda sonsuz bilgilendirdiklerini tamlayan Erbaş, 2019'da başlattıkları "Yeşil Hac" projesini hâlâ da yaygınlaştırmak düşüncesince mücahede ettiklerini söyledi.

Başkan Erbaş, "Şu an bakımından etraflı hacı adaylarımız Mekke'ye geldiler elhamdülillah. Ülkemizde ve Medine'de hacı adayımız kalmadı. Yani 37 bin 770 vatandaşımız hac ibadetini hesabına gelmek neredeyse buradalar." diyerek konuştu.

Erbaş, 65 gözyaşı sınırı zımnında bu yılki gözyaşı averajının düştüğünü ve 54 olduğunu, martir yakını, gazi ve gazi yakını namına hacca başvurma fail 193 hacı adayının tamamının hacca getirildiğini söyledi.

"Arafat düşüncesince hazırlıklarımız tamamlandı"

Hacı adaylarının ibadetlerini en iyi biçimde hesabına getirmeleri düşüncesince kısaca 2 bin görevliyle maksimum mücahede gösterdiklerini özetleyen Erbaş, "Haccın en ehemmiyetli sembollerinden bulunan Arafat düşüncesince hazırlıklarımız tamamlandı. Klima ve halılarla kuvvetli çadırlarımız müesses durumda. Arafat'a badiye hastanemiz de kuruluyor. Arafat'a çıkamayacak halde bulunan kardeşlerimize bile tığ mukteza olanakları sağlayıp orada çadırda vakfelerini yapmaları imkanını sağlamaya mücahede ediyoruz." dedi.

Erbaş, Kurban Bayramı vesilesiyle vekaleten kurban eğin hizmetlerinin de sürdüğünü aktararak, "Kurban ibadeti, müminlerin Allah'a yanaşma arzususun yanında tezahürü namına Hazreti Adem'den beri başlayan yanında ibadettir. Bir Müslümanın etraflı varlığını, gerektiğinde Allah uğrunda feda etmeye apiko bulunduğunun yanında nişanesidir kurban. Başkanlığımızın Türkiye Diyanet Vakfı ile bu arada kısaca 30 senedir geceli gündüzlü yanında biçimde şişman yanında hassasiyetle yürütme etmiş olduğu Vekaletle Kurban Kesim Organizasyonu da bu hedefe yöneltilmiş yanında hizmettir." diyerek konuştu.

Vekaletle kurban çalışmasına şişman ehemmiyet verdiklerini vurgulayan Erbaş, yüzlerce personelin Türkiye'de ve dünyanın doğrudan herhangi yanında branşında kurban hizmetlerini hesabına gelmek düşüncesince titizce çalışmalarını sürdürdüğünü bildirdi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?