Politika

Dışişleri Bakan Yardımcısı Önal, 'Libya'da İstikrarı Destekleme Konferansı'na katıldı

Dışişleri Bakan Yardımcısı Sedat Önal, Türkiye'nin, Libya'nın istikrara ulaşması dair Trablus hükümetinin yanı sıra toprak alacağını söyledi.

Dışişleri Bakan Yardımcısı Önal, 'Libya'da İstikrarı Destekleme Konferansı'na katıldı
21-10-2021 21:35
Ankara

Sedat Önal, Trablus'ta meydana getirilen "Libya'da İstikrarı Destekleme Konferansı"ndaki konuşmasında, ülkedeki siyasal süreç, sürekli denge ve barışın inşasına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Libya'nın düzenlilik ve istikrarına Türkiye'nin çelimli desteğini vurgulayan Önal, siyasal sürecin tamamı Libyalıların katılımıyla ilerletilmesinin önemine ayraç etti. Önal, "Şimdi, elde edilmiş kazanımların üstünde millî bütünlük ve uyum amacında adımlar atma zamanıdır." ifadesini kullandı.

Önal, Ulusal Birlik Hükümeti'nin, yetkisini tamamı ülkeye yaymak, amme hizmetlerini arz etmek ve talih kurumlarını birleştirmek düşüncesince hala yardıma gerekseme duyduğunu belirterek, "İlk olarak, Ulusal Birlik Hükümeti'ni güçlendirmeye iane etmeliyiz." dedi.

Seçimlerin vaktiyle yapılması gerektiğine yer veren Önal, esas amacın, seçimlerin Libya Siyasi Anlaşması'na (Suheyrat) akla yatkın halde özgür, adaletli ve inanılır yapılması, sonuçlarının hepsi çeşidinden onama edilebilirliğinin sağlanması bulunduğunu kaydetti.

İstikrarın Libya'nın ilerlemesi düşüncesince şişman ehemmiyet taşıdığına ayraç fail Önal, sahadaki ateşkesin hala kırılgan bulunduğunu belirtti.

Türkiye'nin, Libya'daki yüklü askerlerin ve ecnebi savaşçıların art çekilmesi mevzusundaki tutumunun dobra bilindiğini aktaran Önal, tamamı tarafların Libya'daki meşruiyete hürmet göstermesi icap ettiğini söyledi.

Önal, Libyalıların, memleketlerini istikrara sarmak ve siyasal süreci uygulanabilir buyurmak düşüncesince cesurluk ve kararlılığa erbap olduklarını kanıtladığını vurgulayarak, "Türkiye bu yolculukta Libya'nın indinde olacaktır." halinde konuştu.

"Libya'da İstikrarı Destekleme Konferansı"

"Libya'da İstikrarı Destekleme Konferansı", ülkedeki siyasi, güvenlik/askeri ve konuşu bölgelerde yaşama geçirilmesi istenen adımlara arsıulusal topluluğun açık anlamda desteğini sağlamayı amaçlıyor.

Libya ve Kuveyt Dışişleri bakanlarının eş reislik etmiş olduğu konferansa, Birleşmiş Milletler (BM) ve Avrupa, Afrika ve Arap birliklerinden temsilcilerin indinde 27 ülkenin dışişleri bakanı ve yetkilileri katıldı.

Konferansta Türkiye’yi Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Sedat Önal başkanlığındaki kurul temessül etti.

Önal, Trablus'u ziyareti vesilesiyle başkaca Libya Başkanlık Konseyi Başkanı Muhammed el-Menfi, Konsey üyeleri Musa el-Koni ve Abdullah el-Lafi ve Libya Devlet Yüksek Konseyi Başkanı Halid el-Mişri ile görüştü.

Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Abdülhamid Dibeybe ile de müşterek araya mevrut Önal, toplantıya eklenmiş olan BM ve Amerika kurul başkanlarıyla temaslarda bulundu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?