Politika

Dışişleri Bakan Yardımcısı Kaymakcı: AB ile sonuç 6 aydır ilişkilerde normalleşme eğilimleri var

Dışişleri Bakan Yardımcısı ve Avrupa Birliği Başkanı Büyükelçi Kaymakcı, sonuç beş altı senedir AB ile enformasyon ve diyalogun istedikleri ölçüde olmadığını fakat sonuç 6 ayda ilişkilerde anlaşılan ortak normalleşme eğilimleri bulunduğunu söyledi.

Dışişleri Bakan Yardımcısı Kaymakcı: AB ile sonuç 6 aydır ilişkilerde normalleşme eğilimleri var
15-12-2021 12:39
Ankara

Dışişleri Bakan Yardımcısı ve Avrupa Birliği (AB) Başkanı Büyükelçi Faruk Kaymakcı, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı çeşidinden Ankara'da "Çeviride Söylem Birliği ve Ortak Dilin İnşası" temasıyla planlı İletişim ve Çeviri Çalıştayı'nda konuştu.

Kaymakçı, hem Dışişleri Bakanlığı bununla beraber AB Başkanlığı yerine haberleşme ve çevirme mevzularıyla yakından ilişik olduklarını belirtti.

AB Başkanlığı yerine AB haberleşme stratejisi ismi altında müşterek stratejilerinin bulunduğunu dile getiren Kaymakcı, bunu 2004'ten beri uyguladıklarını anlatım etti.

Bu stratejinin Cumhurbaşkanlığının başlatmış olduğu umumi haberleşme stratejisinin müşterek parçası biçimine geldiğini anlatım fail Kaymakcı, bunun esasi vurgusunun AB'nin ne bulunduğunun Türk kamuoyuna aktarılması, Türkiye'nin ve Türkiye'nin AB üyeliğinin gayrı Avrupa ülkelerine ne getireceğinin Avrupa kamuoyuna aktarılmasına müteveccih müşterek takip bulunduğunu kaydetti.

AB ile ilişkilerde en ehemmiyetli konulardan birinin haberleşme olduğuna ayraç fail Kaymakcı, "Biz normalde müşterek yavuklu memleket yerine üyelik müzakereleri çerçevesinde ilişkilerimizi sürdürüyoruz lakin maatteessüf akıbet beş altı senedir AB ile istediğimiz kurda müşterek haberleşme ve diyalog arasında değiliz. Son 6 aydır ilişkilerde mahsus müşterek detant adım adım normalleşme eğilimleri var." ifadelerini kullandı.

Kaymakcı, AB ile ilkin sağlık, terörle mücadele, huruç kabilinden mevzularda fevk düzem diyalog toplantılarını başlattıklarını, Gümrük Birliği güncellemesine bağlı beklentilerini ilettiklerini, hava değişikliği ve yeşil transformasyon çerçevesinde de AB ile ilişkileri ve iletişimi sürdüklerini aktardı.

AB’ye ortaklık düşüncesince 2021-2023 yıllarını havi millî hareket planını ikrar ettiklerini hatırlatan Kaymakcı, bu programın doğacak 2 sene içre Türkiye'nin AB üyeliği düşüncesince atacağı adımları listeleyen müşterek izlence bulunduğunu dile getirdi.

AB'nin gündeme getirmiş olduğu yeşil mutabakata uzlaşma düşüncesince Türkiye'nin öz yeşil uzlaşma hareket planını ikrar ettiğini tamlayan Kaymakcı, "Paris Anlaşması'nın onaylanmasıyla acemi yeşil evren düzeninde Türkiye çalışan müşterek halde rolünü sürdürecek." dedi.

Kaymakcı, AB arasında çevirme çalışmalarının ehemmiyetli bulunduğunu ve AB Başkanlığı yerine bu bölgede çalışmalarını sürdürdüğünü kaydetti.

AB Başkanlığının çeviride anahtar birliğinin yapımı düşüncesince İngilizce, Almanca ve Fransızca iktisap etmek az daha 3 dilde AB mevzuatı çevirme rehberi ve AB terminolojisi data tabanını hazırlayarak meydan mensuplarının istifadesine sunduğunu belirtti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?