Yaşam

Din derslerini origami ile öğrencileri düşüncesince matrak bir duruma getirdi

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni Kevser Çelebi, meslektaşlarıyla geliştirdiği kağıt yufka sanatı odaklı projeyle "soyut" kavramları somutlaştırarak öğrencilerin derslerimizi hâlâ dobra anlamalarını sağladı.

Din derslerini origami ile öğrencileri düşüncesince matrak bir duruma getirdi
26-04-2022 12:23
İstanbul

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni Kevser Çelebi, meslektaşlarıyla geliştirdiği proje ile "soyut" kavramları somutlaştırarak hem öğrencilerin derse enerjik ortak halde katılımını sağlamış oldu tıpkı zamanda derslerimizi şimdi çalgılı çağanaklı bir duruma dönüştürdü.

Yaklaşık 8 senedir Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmenliği özne Çelebi, 2015 yılından itibaren Kartal Soğanlık Öğretmen Salih Nafiz Tüzün İlkokulu'nda fariza hazırlamaya başladı.

Çelebi, ayrımsız alanda fariza özne meslektaşlarıyla arsıulusal ortak ortam bulunan "eTwinning"te sabık ekimde başlattıkları "Masal, Hikaye ve Kıssalarla Origami" projesi ile şimdi baş döndürücü evlenmemiş kavramlar ile anlatım edilen Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi derslerini şimdi konkre bir duruma getirmeyi başardı.

Öğretmen Çelebi, AA muhabirine, derslerimizi şimdi çalgılı çağanaklı bir duruma dönüştürme, ulusal ve tinsel değerleri ufaklıklara şimdi iyi halde transfer konusunu sarıklı dostlarıyla düşünürken akıllarına kağıt yufka sanatı bulunan origaminin geldiğini söyledi.

İlk ilkin 7 sarıklı yerine projeyi geliştirdiklerini, ayrımlı şehirlerden paydaşlık sağlayıcı Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmenleriyle sayılarının 10'a çıktığını dile getiren Çelebi, şu halde bitmeme etti:

"Her ay ortak ana konu belirliyoruz. Bu ana konu dair ortak anlatıyla irtibatlı origami etkinliği yapıyoruz. Yeni kuşak dallar şimdi aktif, şimdi hareketli, bundan dolayı yapılandırmacı yaklaşımı menfez önüne aldık. Açıkçası mektepli merkezli olsun, dallar derste sıkılmasın ve enerjik ortak halde derse katılsın istedik. Bununla da baş başa origamiyi derslerimize bütünleşmiş ettik. mesela dayanak etkinliği yaptık. Bu etkinlikte Hz. Eyüp’ün sabrını, Hz. Yunus kıssasını anlatıp peşi sıra ortak balık origamisi yaptık."

Çelebi, origami tekniğini öğrencilere göstererek, bu yolla öğretmeyi amaçladığını belirtti.

Öğrencilere buradaki basamakları yegâne on paralık anlattığına yer veren Çelebi, "Her basamakta öğrenciler benimle baş başa ilerliyorlar. İlerleyemediklerinde devir zamane ego dayanak noktası veriyorum. Zaman devir boydaş öğrenmesini kullanıyoruz. Akran öğrenmesiyle hem bebek 'Yapabiliyorum, Başarabiliyorum' diyor tıpkı zamanda arkadaşına iane ederken dayanak gösterme, yardımlaşma, yapamadığında da tolerans sergileme kabilinden değerleri kazanıyor." dedi.

"Öğrenme konkre ürünle şimdi mihman bir duruma geliyor"

Çelebi, bu projenin öğrenciler üstünde müspet etkilerini gördüklerini, veliler ve öğrencilerden baş döndürücü müspet dönüşler aldıklarını tabir etti.

Geliştirdikleri projeye şimdi baş döndürücü öğretmenin katılmasını istediklerini dile getiren Çelebi, "Çünkü Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersimiz evlenmemiş ortak meydan ve önemsiz gözyaşı grubundaki dallar derste az buçuk şimdi konkre ögeler gitmek istiyor. Öğrenme konkre ürünle şimdi mihman bir duruma geliyor." sanarak konuştu.

Çelebi, sonunda öğrencilerin derse güdülenmiş ortak halde geldiğini kaydederek, "Haftaya origami yaptıracağım' dediğimde mektepli derse iştahlı ve ateşli ortak halde geliyor. Derse ulaştığında öğrenmeye erinç şimdi aç halde oluyor. O nedenden dolayı projemizin kalburüstü bulunduğunu düşünüyorum." ifadelerini kullandı.

Proje kapsamında ehemmiyetli gündüz ve haftalara mucibince yazı yaptıklarına yer veren Çelebi, şunları söyledi:

"Mevlid-i Nebi Haftası zımnında öğrencilerimize Peygamberimizi anlatacak ortak gül origamisi yaptırdık. Daha sonraları Hz. Eyüp ve Hz. Yunus kıssasını anlatıp ortak balık uygulamalarını istedik. Değerlerimizden muhabbet konusu anlatıp öğrencilere önsezi origamisi yaptırdık. Hayvan sevgisinde tilki, 29 Ekim'de ise sembol sevgisini anlatacak gemilerden origami gerçekleştirdik. Bu halde de ürünlerimizi konkre ortak halde öğrencilerimize aktarmış olduk."

"Kağıtlarla mücadele etmek hoşuma gidiyor."

Dördüncü dershane talebesi Ali Eren Başak, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinde gördükleri konuların origami ile işlenmesinden baş döndürücü mutlu bulunduğunu söyledi.

Bu sayede dersi baş döndürücü çalgılı çağanaklı bulduğunu dile getiren Başak, mevzuyla ait kağıttan şeyler yapmanın baş döndürücü hoşuna gittiğini belirtti.

"Derslerimizi bu halde yapmak hakkıyla çalgılı çağanaklı oluyor"

Öğrencilerden Fatma Ela Başçı, origami yaparken öğretmeninin masallar anlattığını tabir etti.

Hem bilgi kazanıp hem origami kabiliyetini arttırdığını vurgulayan Başçı, "Derslerimizi bu halde yapmak hakkıyla çalgılı çağanaklı oluyor. Bu formül beni Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersine şimdi da yakınlaştırmayı başardı." dedi.

Ceyda Cebesoy da bu dersin kendisi düşüncesince baş döndürücü kalburüstü bulunduğunu kaydederek, "Eğlenceli oluyor. Öğretmenimiz de masal anlatıyor. Ben bunu baş döndürücü seviyorum. Kağıtlarla aram iyi, onlarla konuşuyoruz." biçiminde konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?