Ekonomi

Devrim otomobillerinin mühendisinin kurduğu üretimevi TOGG'a zerre üretmeye talip

Türk mühendis ve işçiler çeşidinden 1961'de imal edilen "Devrim" otomobillerinin kaynak mühendisi Halil Kaya Gedik'in Sakarya'da kurduğu fabrikada, TOGG'a zerre hazırlık edilmesi hedefleniyor.

Devrim otomobillerinin mühendisinin kurduğu üretimevi TOGG'a zerre üretmeye talip
17-11-2021 12:36
Sakarya

Şimdiki ismi Türkiye Raylı Sistem Araçları Sanayii Anonim Şirketi (TÜRASAŞ) bulunan Eskişehir Demiryolu Fabrikalarında zamanın Cumhurbaşkanı Cemal Gürsel'in direktifiyle 1961'de "Devrim" otomobillerini üreten ekipte toprak düzlük kaynak mühendisi Halil Kaya Gedik, 1963'te kaynak gider materyali üreticisi kendisine Gedik Kaynak'ı kurdu.

Yaklaşık 44 sene firması yönetmen ve 2012'de yaşamını kaybeden Gedik, rolü 2007'de kızı Hülya Gedik'e devretti. Hendek ilçesinde 2. Organize Sanayi Bölgesi'nde (OSB) çalışkanlık yayınlayan Gedik Holding'e ilişik kaynak fabrikasında, kaynak ve stabil makineleri, kaynak elektrotları, telleri ve tozları, kaynak ekipmanları ile aksesuarlarının üretimi yapılıyor.

Aynı OSB içre 25 bin metrekare mestur bölgede oturmuş kırılan ve kum döküm tesislerinde ise otomotiv, makine, süreç endüstrisi, ekincilik makineleri, defans sanayi, enerji, madencilik ve yapım kadar nice tüketicilere mahsul yapım ediliyor.

Şirketin valf istihsal tesislerinde de pik, sfero, çelik, paslanmaz, tunç vanalar ile sınai tesisler, erke santralleri, su ve likidasyon tesisleri, kimya, saha yağı ve sefine düz yazı kadar dayanıklı aşırı tüketicilere istihsal yapılıyor.

Isıtma-soğutma, buhar, gayrimemnun yağ, hamam su, LPG, tabii gaz, saha yağı ve gelişigüzel muhtelif kimyevi seyyal uygulamalarına seslenme fail firma, nice ürünün domestik ve ulusal kendisine imal edilmesine önderlik ediyor.

Gedik Holding, kurucusu Halil Kaya Gedik'in müteharrik gösteriş almış olduğu Türkiye'nin domestik makine serüvenine yardım getirmek düşüncesince döküm ve kaynak deneyimini TOGG'a aktarma etmek istiyor.

"Kaynak sektörüne şişman yardımı bulunan ortak babanın evladıyım"

Gedik Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hülya Gedik, AA muhabirine, eroin ve kaynak sektöründe çalışkanlık yayınlayan holdingin 1963'te babası Halil Kaya Gedik çeşidinden kurulduğunu söyledi.

Kaynak, döküm ve valf sektöründe onlarca mahsul yapım ettiklerini tamlayan Gedik, otomasyonlu sistemler kuran şirketlere de misyon verdiklerini dile getirdi.

Gedik, firmanın kurulması ve büyümesinde esas kahramanın babası bulunduğunu anlatım ederek, "Babamın devrettiklerini şimdi da yukarıya çıkararak, genişleterek, ek kıymeti erdemli mahsul üreterek, ego ve ekibimiz bu bayrağı şimdi yukarılara boşaltmak düşüncesince gelişigüzel çağ gayretle koşturuyoruz, çalışıyoruz." dedi.

Almanya'da kaynak dair terbiye almasının arkası sıra Türkiye'ye dönüp Demiryolu Fabrikalarında müteharrik babasının ülkedeki önce kaynak mühendisi olduğuna dikkati çekici Gedik, şunları kaydetti:

"Beni işlerinin başına getiren, Devrim otomobillerinde 29 mühendisle aralıksız demeden 129 günde prototipi bile sıfır arabayı deli dolu bir vaziyete getiren ortak babanın evladıyım. Babam Avrupa'da öğrenim görmüştür. Bu bakımdan kaynak dair ihtilal diyebileceğimiz icraat hem Gedik Kaynak'a hem tüketicilere hem ülkeye yarar koymuştur. Kaynak mevzularıyla alakalı kitapları Türkçeye çevirmiştir. Bu bakımdan kaynak sektörüne şişman yardımı bulunan ortak babanın evladıyım. Ondan çevre da şirketimizde kaynak konusu gelişigüzel devir düşüncesince mihrak noktası oldu. Aynı sürede kaynak, piyasasının de aşırı ehemmiyetli ortak girdi malzemesi. Biz de kaynak düşüncesince denir ki 'sanayinin ekmeğidir', ayrımsız sürede iskeletidir. Çünkü nice tüketicilere girdi materyali verir. Eğer ortak ülkede sanayide kaynak piyasası kuvvetliyse, başka sektörler de ona koşut çıpa olur."

"Türkiye'nin domestik arabasını biz bekliyoruz"

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank'ın 30 Ekim'de fabrikayı görüşme ettiğini tamlayan Gedik, Bakan Varank'a TOGG'un parçalarının üretimi düşüncesince dökümhanelerini gezdirdiğini, fabrikanın zerre üretimi düşüncesince aşırı makul bulunduğunu dediğini aktardı.

Babasının "Devrim" otomobilleriyle süregelen hikayesinin gayrisıhhi kaldığını dile getiren Gedik, "Türkiye'nin domestik arabasının 1961'den sonradan gine oluşmasını biz bekliyoruz. Döküm şirketimizde otomotiv sektörüne muhtelif parçalar döküyoruz. Bu bağlamda gelişigüzel devir defans sanayisine, makine üreten sektördeki başka firmalara döküm parçaları üretiyoruz. TOGG'un da bunlardan ortak tanesi olmasını dilek ederiz. Dökümhanemiz buna aşırı uygun, zira hem format hem mevrut parçanın butik istihsal şekliyle aşırı elastik istihsal şeklimiz var. Buna müteveccih TOGG parçaları veya rastgele ortak otomotiv sektöründen mevrut zerre isteklerine gelişigüzel devir açığız." dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?