Yaşam

Devlet desteği ile mantar istihsal tesisi kuran ekinci 20 kişiyi istihdam ediyor

Nevşehir'in Gülşehir ilçesinde tahıl ekimiyle uğraşan ekinci Çelik, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumunun yardımıyla kurduğu kültür mantarı istihsal tesisinde günce birlikte titrem verim yetiştiriyor.

Devlet desteği ile mantar istihsal tesisi kuran ekinci 20 kişiyi istihdam ediyor
29-12-2021 12:00
Nevşehir

Buğday ve algı yetiştirerek geçimi sağlarken İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünün büyüklük destekleriyle ait bilgilendirme toplantısında edinmiş olduğu bilgilerle mantar üretimine yönelen Fatih Çelik, kestirmece 3 milyon liralık maliyetle mantar istihsal tesisi kurdu.

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumunun (TKDK) yüzdelik 50 hibe desteği alarak kurduğu tesiste dü senedir istihsal fail Çelik, tesisi büyüterek hem ekonomiye tıpkı zamanda istihdama şimdi aşkın yardım sağlamayı hedefliyor.

Çelik, AA muhabirine, tesisteki 11 odada parafin şapkalı mantar ürettiklerini söyledi.

Mantarın istihsal aşamalarına bağlı bilgelik sağlayan Çelik, şöyleki dedi:

"Buğday balyası ve tavuk gübresi karışımıyla pastörize bulunan incelmemiş konu mantar kompostu, verim standardını yayınlayan en şişman etkendir. Mantar kompostu nitelikli olursa değme devir mülk kazanabilirsiniz. Kompost geldikten sonradan 5 çağ bekletilir ve beden açılır. Tiftik yaptıktan sonradan torf denilen su sübvansiyon kapasitesi erdemli arazi sereriz. Daha sonradan mantar oluşmaya başlar. Hijyen düşüncesince 60 günde ortak sistemi art boşaltır ve toy yeniden bire ortak emek vermeyi bitmeme ettiririz. Günlük istihsal kapasitemiz 1 ton. Bu tesiste paketleme engelleme açıkça bölgelerde 20 insan istihdam ediyoruz. Üretilen mantarı Niğde, Mersin, Trabzon, Kırşehir ve Nevşehir'de pazarlıyoruz. Pazarlamada ortak başağrısı yaşanmıyor. Mahsulü, kesimi yapıldıktan sonradan sıcakta bozulmasın sanarak ilgisiz iklim deposunda korunum ediyoruz."

"Bölgenin en şişman ve çağcıl tesisi"

İlçe Tarım ve Orman Müdürü Halit Can da Bakanlığın sağlamış olduğu desteklere dikkati çekerek, çiftçiler, yetiştiriciler ve yatırımcıları bunlardan yararlanmaya çağırma etti.

İlçede büyüklük yardımı ile kurulan mantar istihsal tesisisin, İç Anadolu Bölgesi'ndeki ehemmiyetli kapasiteye eş tesislerden bulunduğunu tamlayan Can, bu yatırımı ilçeye kazandırmaktan ötürü bahtiyar olduklarını dile getirdi.

Gülşehir Ziraat Odası Başkanı Hacı Mehmet Baysal, tesisin ilçedeki gayrı çiftçiler düşüncesince kalıp teşekkül ettiğini vurgulayarak, "Çiftçimiz tesisi kurdu ve başarıyı ele geçirmiş durumda. Üretimi dört dörtlük düzeyde. Bu kapsamda bölgenin en şişman ve çağcıl tesisi. Biz çiftçiler kendisine pandemi de olsa krizler de olsa türkiye düşüncesince değme devir üretmeye hazırız. Elimiz değme devir taşın altındadır." dedi.


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?