Sağlık

Depremzedelere müteveccih aşı emekleri bitmeme ediyor

Depremin evvel haftasında alana gönderilen 80 bin 516 kazıklı humma aşısı, 3 bin düze kazıklı humma serumu sevkiyatı gereksinimler doğrultusunda artarak sürdü.

Depremzedelere müteveccih aşı emekleri bitmeme ediyor
07-03-2023 14:07
Ankara

Sağlık Bakanlığınca, 6 Şubat'ta meydana mevrut Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında, bölgedeki yaralılar, çökme tahammül çalışmasına katılanlar ve öteki illere irsal edilen depremzedelere ilkin kazıklı humma peyda etmek kabilinden muktezi aşıların yapıldığı belirtildi.

AA muhabirinin Halk Sağlığı Genel Müdürlüğünden edinmiş olduğu bilgiye göre, goril afiyet hizmetleri içre ehemmiyetli ortak arazi tutan, kâhillik ve çocukluk devrinde aşırı sayıda illet riskinden goril aşı, facia dönemlerinde de el sağlığının korunması açısından ehemmiyet taşıyor.

Bu kapsamda Kahramanmaraş merkezli depremler sonra ilkin kazıklı humma aşısı peyda etmek kabilinden kudurmuş ve öteki aşılara gerekseme arttı.

Sağlık Bakanlığınca, bölgedeki bulunan aşıların durumunun hızlıca belirlenmesi, muktezi hallerde aşıların emniyetli ortak yere nakledilmesi, emniyetli sınırlardan çıkmak aşıların emniyetli halde imha edilmesi, alana gerekseme mahsus aşıların eskiden sevkiyatı düşüncesince harekete geçildi.

Yaklaşık 13,5 milyon kişiyi etkileyen depremler sonrası, Aşı İle Önlenebilir Hastalıklar Dairesi kabilinden en çelimsiz sürede, alanda fariza yapan, kendisi de depremzede bulunan afiyet personelleri ile iletişime geçilerek gestalt değerlendirmesi yapıldı. Durum değerlendirmesi kararında bölgenin gereksinimleri belirleme edildi. Aşı gereksinim duyan illere ister mevki illerden gerekse Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğünün anne deposundan aşı tedbir edildi.

Bu kapsamda, depremin geçmiş haftasında alana gönderilen 80 bin 516 kazıklı humma aşısı, 3 bin düze kazıklı humma serumu sevkiyatı, gereksinimler doğrultusunda sonsuz artarak sürdürüldü. Hem alana bununla birlikte yaralıların irsal edilmiş olduğu illere stoklara ek namına kazıklı humma aşısı gönderildi.

Türkiye'nin ciharıyek yanından görevlendirilen ekipler, mahallelere, köylere ve personelin bulunmuş olduğu bölgelerde aşılama yaptı.

Bebek ve çockların çocukluk zamanı aşıları da yapılıyor

Bunun birlikte alanda kudurmuş riskine dirlik da harekete geçildi. Belirlenen gereksinimler cezaevi uğrunda bulundurularak, kudurmuş aşısı sevkiyatı da gerçekleştirildi.

Sağlık Bakanlığınca, depremlerde geniş de olsa yaralananların kazıklı humma aşısını boşlama etmemeleri gerektiği uyarısında bulunulmuş oldu ve aşı temininde ortak sıkıntının olmadığının altı çizildi.

Süreç süresince tetanos-difteri, kudurmuş aşısının birlikte bölgenin ve yaralıların irsal edilmiş olduğu bölgelerin stokları desteklenerek, menenjit, kazıklı humma antiserumu da gönderildi. Ayrıca alanda bulunan çocuk ve evlatların çocukluk zamanı aşılaması yapıldı.

Bebek ve evlatların çocukluk zamanı aşıları, alanda kurulan kumluk hastanelerinde ve ya irsal edildikleri vilayetlerde gerçekleştirildi. İl afiyet müdürlüklerince şişman dirim sahalarına yerleştirilen depremzede yüklü ve bebeklerin kalık aşıları tamamlandı.

"Bölgede aşı yığılım ve kullanımı, yazılmış eşya dibine alındı"

Bölgede, aşıların bozulmaması düşüncesince iri ehemmiyet haiz korunum şartları sağlandı ve aşıların güvenliği izlem edildi.

Yapılan icraat kararında Hatay, Kahramanmaraş ve Adıyaman dışındaki vilayetlerde aşıların muhafazası, uygulanması ve elektronik ortamda kayıtları, "Aşı Takip Sistemi" üstünden sağlandı.

Aşı stokları ve kullanımları, Hatay, Kahramanmaraş ve Adıyaman'da ise günce namına sürecin başlangıcında görevlendirilen personelle görüşülerek, yazılmış eşya dibine alınarak izlem edildi.

Hatay, Kahramanmaraş ve Adıyaman illerinde Halk Sağlığı Yönetim Sistemi'nden (HSYS) data girişini sağlayabilmek düşüncesince öteki illerden yardıma revan insanlara gittikleri ilde infaz yapabilmelerini bildirmek amacıyla Sağlık Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü ile bağlantı kurularak, aceleci ortak halde muktezi platformlarda izin tanımlanması sağlandı.

Ayrıca Kovid-19 aşı data girişlerinin sağlandığı taşınabilir "AŞILA" uygulamasını, bölge özelinde topu topu aşılara açılış emek vermesi başlatıldı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?