Sağlık

Cüzzam dünyanın birtakım bölgelerinde zarar bildirme etmeyi sürdürüyor

DSÖ verilerine göre, 2020'de global bazda 127 bin 558 dünkü cüzzam olayı görüldü.

Cüzzam dünyanın birtakım bölgelerinde zarar bildirme etmeyi sürdürüyor
29-01-2022 13:15
Ankara

Kronik müşterek enfeksiyon bulunan cüzzam, otama noktasında yaşanmış bulunan müspet gelişmelere rağmen adamlık düşüncesince hala ziyan sunma etmeyi sürdürüyor.

AA muhabiri, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) data tabanından, Lepra yahut Hansen rahatsızlığı adına da isimlendirilen cüzzama değgin detayları derledi.

DSÖ verilerine göre, 6 DSÖ alanından 139 ülkede, 2020'de 127 bin 558 acemi cüzzam olayı görüldü. Bunlardan 8 bin 629'unu 15 gözyaşı altı ayrıntılar oluşturdu. Bu rakam, evren genelinde değme 1 milyonda 4,4 çocuğun cüzzamla beniz yüze geldiğini ortaya koyuyor.

2020'nin böylece 129 bin 398 mukayyet hikâye bulunduğu kaydedilirken, bu kopya değme müşterek milyon şahıslarda 16,7 bireyin hastalığın mağduru bulunduğunu gösteriyor.

2020'de belirleme edilen acemi hikâye sayısında, müşterek eskiden yıla layıkıyla yüzdelik 37 azalma görülse de asıl sayının belirleme edilmesinde istifham işaretleri bulunduğu kaydediliyor.

Kovid-19 salgınının kere açmış bulunduğu engellemeler hasebiyle acemi vakaların belirleme edilmesi düşüncesince meydana getirilen tarama işlemlerinde yaşanmış bulunan iri çaptaki aksaklıkların, 2020'deki asıl rakamları yansıtmakta ehliyetli bulunmadığı belirtiliyor.

İnsanlık tarihinin aşina en emektar hastalıklardan biri

Tarihçesinin önce devre denli uzandığı bilinen, el ortada "cüzzam" ismiyle aşina lepra, rahatsızlığa ne bulunan "mycobacterium leprae" anlı şanlı bakterinin 1873'te Norveçli bilgelik insanı Gerhard Armauer Hansen kabilinden keşfedilmesi zımnında "Hansen" ismiyle de anılıyor.

Hastalık kaynaklı adına insanoğlu vücudu üstündeki tahribat payı en faziletli yerler ortada cilt, çevresel sinirler, yukarı teneffüs yolu mukozası ve gözler bulunuyor.

DSÖ'nün önerisiyle 1983'te uygulamaya konulmuş bulunan çoklu derman tedavisi, Multi Drug Theraphy (MDT) yöntemi yardımıyla akıbet 20 yılda 16 milyondan müşterek tomar parasız otama edilirken bu otama yöntemi DSÖ kabilinden parasız sağlanıyor.

Cüzzam tedavisinde en can alıcı formül adına çoklu otama yönteminde geçer ilaçların başlangıcında dapson, rifampisin ve klofazamin toprak alıyor. Tedavisiyse hastalığın basili (bakterilerin şekline sunulan ad) şekline layıkıyla 6 ila 12 ay ortada değişebiliyor.

Cüzzam hastaları hala ayrımcılık mağduru

Cüzzam otama edilmemesi yerinde cilt, sinirler, uzuvlar ve gözlerde ilerleyen ve kalımlı hasara ne olabiliyor.

Dünya genelinde cüzzam hastaları vücutlarında meydana mevrut fiziki hasarlar hasebiyle gün süresince ayrımcı uygulamalarla dirlik karşıya kaldı.

Özellikle ilmî müşterek teşhisin konulamadığı levent boylu dönemler süresince cüzzam, insanoğlu kabilinden çağlarının en dinamit rahatsızlığı adına görülüyordu.

Günümüzde maraz er tanıyla otama edilebilse de hala cüzzam rahatsızlığı bulunan insanların karşılaşmış bulunduğu en iri zorlukların başlangıcında eğitim, barınma, maşeri dışlanma ve maşeri yaşama entegrasyonda karşılaşılan engeller geliyor.

DSÖ'nün hedefi, acemi belirleme edilen hikâye sayısını sıfıra indirmek

DSÖ'nün verilerine göre, 2019'da 34 ülkede tek acemi cüzzam olayı belirleme edilmedi. 2019'da çalışmalarını yoğunlaştıran DSÖ, hikâye sayısını bakir seviyesine dökmek anlamında başlatmış bulunduğu izleme doğrultusunda müşterek akıl defteri belirledi.

Belirlenen kere haritası aşamalı adına acemi hikâye sayısını bakir noktasına andıran müşterek seviyeye çekmeyi amaçlıyor. Bu planlamaya layıkıyla 2030 yılına değini 120 ülkede acemi hikâye sayısını sıfırlama amacı gözetiliyor.

Hedeflere ulaşılabilmesi belirlenen ciddi ajandada devletlerin siyasal mekanizmalarıyla henüz yukarı kurda etkileşim sağlanması, değme vakanın değinti izinin izlem edilmesi, inhibitör kemoterapinin artırılması ve acemi aşılama şekillerinin geliştirilme emekleri kabil bölgelerde atılacak adımlar toprak alıyor.

Hindistan hikâye sayısında en ön sırada

DSÖ'nün değme sene türlü kategorilerde yayımladığı, devletlerin mukayyet cüzzam olayı sayılarına göre, 2020'de en müşterek tomar vakanın görüldüğü devletler sırası ile Hindistan, Brezilya, Endonezya, Demokratik Kongo Cumhuriyeti ve Somali oldu.

DSÖ verileri, müşterek milyon insana sakıt mukayyet hikâye sayısında en faziletli orana ehil devletlerin ağırlıkla Afrika ve Doğu Asya devletleri bulunduğunu ortaya koyuyor.

Bu kategoride ön plana çıkan devletler ortada Nepal, Papua Yeni Gine, Hindistan, Brezilya, Somali, Endonezya, Kongo Cumhuriyeti, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Angola ve Sri Lanka hücre çarpıyor.

Aynı data tabanı menfez önüne alındığında 2020'de dijital adına en baş döndürücü acemi hikâye kaydedilen devletler ise Hindistan, Brezilya ve Bangladeş oldu.

Dünya Cüzzam Günü

Bu sene 30 Ocak'ta gerçekleşecek "Dünya Cüzzam Günü" , hastalıkla ait farkındalık gerçekleştirmek amacıyla değme sene hanuman ayının akıbet piyasa haset türlü etkinliklerle değerlendiriliyor.

Cüzzam hastalığının en derin görüldüğü diyar Hindistan'da Dünya Cüzzam Günü, Mahatma Gandhi'nin ahiret yolculuğu sene dönümü bulunan 30 Ocak'ta anılıyor.

"Kovid-19 salgını cüzzama yakalanan insanların yaşamını henüz da zorlaştırdı"

DSÖ Cüzzamın Ortadan Kaldırılması düşüncesince İyi Niyet Elçisi Yohei Sasakawa, Dünya Cüzzam Günü münasebetiyle ileti yayımladı.

Mesajında cüzzam hastası bireylerin yaşadıkları zorlukların, Kovid-19 salgını hasebiyle henüz da arttığını tamlayan Sasakawa, tahsil edilen karantina önlemlerinin hastaların otama ve görev olanaklarına ulaşmalarını henüz da zorlaştırdığını vurguladı.

Sasakawa, cüzzama yakalananların yaşadıklarının unutulmaması düşüncesince 2021'in ağustos ayında "Cüzzamı unutmayın" kampanyasını başlattıklarını anımsatarak, hastalığın derin bulunduğu devletlerin esenlik bakanları özellikle edinmek az daha taharri memuru polis maşer örgütleri, araştırı merkezleri kabil firmaların da destekleriyle farkındalık kampanyalarının desteklenmesi arzusunda olduklarına ayraç etti.

Yeni hikâye sayısının 2020'de yüzdelik 37 azalmasının, Kovid-19 salgınının getirmiş bulunduğu kısıtlamalara değgin adına belirleme edilen hikâye rakamlarındaki düşüşle münasebetli olduğuna yer veren Sasakawa, "İşte bu tabela hasebiyle 'Cüzzamı Unutmayın' kampanyasına hükümet yetkilileri ve esenlik personellerinin desteklerini istiyorum." ifadesine toprak verdi.

Cüzzam tanısı konulmuş bulunan insanların hastalığın beraberinde ayrımcılığa dirlik da savaşım ettiklerini tamlayan Sasakawa, şunları kaydetti:

"Ayrımcılık Eski Ahit'ten günümüze değini rastgele müşterek soy yahut diyar gözetmeden evren genelinde mevcudiyetini koruyor. Cüzzama yakalanan bir çok çok insanoğlu düşüncesince ayrımcılık, otama olduklarından sonradan fark sona ermez. Şuna inanırım ki şayet cüzzam rahatsızlığına yakalanan kişilere dirlik meydana getirilen ayrımcılığı sona erdirebilirsek bu evren genelinde bitmeme fail kâffesi ayrımcı icraat düşüncesince de kalıp manken teşekkül edecektir."








SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?