Politika

Cumhurbaşkanı Erdoğan: 'Ölümler virüse ve yetersiz sağlık hizmetlerine bağlanamaz'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Dünya genelinde 5 milyona vasıl ölümleri virüse yahut yetersiz sağlık hizmetlerine düğümlemek hem kolaycı aynı zamanda YANLIŞ ortak yaklaşım olacaktır. Bu tablonun ortaya çıkmasının en ehemmiyetli nedeni cılız hesabına güçlüyü koru

Cumhurbaşkanı Erdoğan: 'Ölümler virüse ve yetersiz sağlık hizmetlerine bağlanamaz'
19-10-2021 13:25
TRTWorld Forum'un açılışına indinde videoteyp ileti gönderen Cumhurbaşkanı Erdoğan, İslam aleminin gır hakkının olmadığı, Afrika'nın, Latin Amerika'nın, Güney Asya'nın taleplerinin dikkate alınmadığı, elden gücü elinde bulunduran 5 ülkenin çıkarlarının gözetildiği bu sistemin halihazırdaki yapısıyla bitmeme etmesinin beklenen olmadığını belirtti.

“5 milyona vasıl ölümleri virüse yahut yetersiz sağlık hizmetlerine düğümlemek hem kolaycı aynı zamanda kavisli indinde yaklaşım olacaktır”

İnsanlığın indinde süredir ekonomik, sosyal, siyasal ve beşeri boyutları bulunan şişman indinde sağlık krizi ile savaş ettiğini tamlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Yaklaşık 2 yıl ilk süregelen KOVİD-19 salgını, tesirini yitirmekle beraberce gündemimizi engelleme etmeyi sürdürüyor. Salgının dümdar sarsıntılarını tutum ilkin peyda geçirmek az daha ayrımlı bölgelerde hissetmeye bitmeme ediyoruz. Böylesi devasa indinde krizin peşi sıra yaşamın emektar normaline dönmesi tabii devir alacaktır.

Bu süreçte yaşananlar bundan sonra dünyada tek şeyin eskisi kabil olamayacağını göstermiştir. Son 2 yıla damgasını vuran bu müstevli bireylerin hem kendilerine hem ortamında bulundukları topluma aynı zamanda toptan siyasete yaklaşımlarını köklü değiştirmiştir. Küresel sistemdeki çelişme ve paradokslar hâlâ ilk tek bulunmadığı genişliğinde çağ yüzüne çıkmıştır. Özellikle bol bolamat itibarıyla dünyada en fevk sıralarda bulunan devletlerin sağlık ve toplumsal iane madun yapılarının ne basamak kırılgan bulunduğu görülmüştür” niteleyerek konuştu.

Tüm insanlığın geleceğini yıldırma fail bu çöküntü karşısında dünyada sulh ve adaleti sağlamakla işyar kurumların indinde kere hâlâ sınıfta kaldığının altını çizen Erdoğan, “Az kaslı devletler ve serseri maşer kesimleri kaderlerine vazgeçme edilmiş, ticarette himayecilik artarken tedbir zincirlerinde kırılmalar yaşanmıştır. Ekonomik sıkıntılarla beraberce garplı devletlerde tiksinme suçları korkutucu boyutlara ulaşmıştır.

Sosyal mevki terimi ağırbaşlı çıban alırken, sağlık adaleti hâlâ da kötüleşmiş, İslam kini ve muhacir karşıtlığı baştan alevlenmiştir. Nitekim buzdağının elden zahirî bölümü olsa üstelik istatistikler; bizi, vatandaşlarımızı ve tamamı insanlığı gözleyen tehditleri ortaya koyuyor. Avrupalı siyasetçiler topluluğu aynı indinde dokunmabana hücresi kabil muhasır İslam kini ile dövüşmek hesabına bunu sömürme etmenin, siyasal ranta çevirmenin, oya devşirmenin hesabını yapıyor. Uzun senelerdir bu tehditlere özen çekici indinde siyasal şekilde tanık olduklarımız karşısında endişelerimiz hâlâ da artıyor” halinde konuştu.

Küresel sulh ve adaleti bünye uğrunda zamanı indinde fırsatın heba edildiğini görmekten sıkıntı duyduğunu kaydeden Erdoğan, “Bize şişman indinde fasile olduğumuzu yeni baştan hatırlatan güneş tacı virüs salgınını ne eyvah ki ortaklaşa iş ve el birliği açsından hakkı ile değerlendiremedik. Dünya genelinde 5 milyona vasıl ölümleri virüse yahut yetersiz sağlık hizmetlerine düğümlemek hem kolaycı aynı zamanda kavisli indinde yaklaşım olacaktır. Bu tablonun ortaya çıkmasının en ehemmiyetli nedeni cılız hesabına güçlüyü koruyan, paylaşma hesabına sömürüyü motivasyon eden, orgazm hesabına hırsı, bencilliği, tamahkarlığı teşvikçi bulunan sistemdir” ifadelerini kullandı.

“BM ve öbür arsıulusal kurumlardaki düzelti gereksinimi bundan sonra görmezden gelineme”

Birinci Dünya Savaşı sonrası temelleri atılan, İkinci Dünya Savaşı sonrası takviye edilen sistemin derinlemesine süredir doğruluk ve abra üretemediğini kail Erdoğan, “İslam aleminin gır hakkının olmadığı, Afrika'nın, Latin Amerika'nın, Güney Asya'nın taleplerinin dikkate alınmadığı, elden gücü elinde bulunduran 5 ülkenin çıkarlarının gözetildiği bu sistemin halihazırdaki yapısıyla bitmeme etmesi beklenen değildir. BM ve öbür arsıulusal kurumlardaki düzelti gereksinimi bundan sonra görmezden gelinemez. Türkiye şekilde bu düzelti ihtiyacını senelerdir ‘Dünya 5'ten büyüktür' ifadesiyle dile getirmekteyiz. Bu konudaki konkre tekliflerimizi endamsız müddet ilk ‘daha adaletli indinde evren mümkün' niteleyerek milletimiz ve tamamı evren ile paylaştık.

Böylece elden eleştirilmek hesabına temsilde adaletin sağlandığı ve veto imtiyazının kaldırıldığı indinde BM düşüncesince ilkeli, kapsamlı, mühim ve uygulanabilir indinde manken sunduk. 76. BM Genel Kurulu esnasında yaptığım görüşmelerde ülkemizin bu çabalarının makes bulduğunu görmekten başkaca sevinme duyduk. Tüm mazlum ve mağdurlar hesabına yürüttüğümüz bu mücadeleyi baş döndürücü hâlâ yukarılara taşımakta kararlıyız. İnsanı merkezi alan, adaleti ve hakkaniyeti önceleyen, güçlünün DOĞRU değil, haklının çelimli bulunduğu indinde toptan değinme kurulana genişliğinde mücadelemizi sürdüreceğiz” açıklamasında bulundu.

Derya Yetim
 

İLGİLİ HABER
Cumhurbaşkanı Erdoğandan Muhtarlar Günü mesajı Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Muhtarlar Günü mesajı
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?