Politika

Cumhurbaşkanı Erdoğan: 'Kalıcı ateşkes çabalarımızı yılmadan sürdürmeye devam edeceğiz'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Biz, Sayın Zelenskiy'le de Sayın Putin'le de dostluğumuzu kelimesi kelimesine arkalamak durumundayız. Yaptırımlara erişince BM kuralları içinde ne gerekiyorsa şu anne derece onu yaptık. NATO üyesi devletlerin yapmadıklarını, Rusya'ya karşı

Cumhurbaşkanı Erdoğan: 'Kalıcı ateşkes çabalarımızı yılmadan sürdürmeye devam edeceğiz'
14-03-2022 20:37

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Almanya Federal Cumhuriyeti Şansölyesi Olaf Scholz ile görüşmesinin peşi esna kuma matbuat toplantısı düzenledi. Almanya ile yaklaşan ortaklaşa iş ve diyaloğun sürdürülmesinde azimli olunduğunu vurgulayan Erdoğan, Scholz ile gerçekleştirdiği toplantıda yalnızca diyalekt mevzuları değil evren gündemini engelleme fail Rusya-Ukrayna mevzusunun da ağırlıklı olarak
değerlendirildiğini kaydetti. Erdoğan, Rusya ve Ukrayna bağlamındaki gelişmelerin özen çeken bulunduğunu belirterek, "NATO müttefiki dü memleket kendisine yanında içtihat ve endişelerimizi bilhassa görüşmemizde doğrulama ettik. Bir taraftan Avrupa güvenliğine müteveccih gerekli önemleri alırken başka taraftan çözüme müteveccih diplomatik çabaların hızlandırılması gerektiği hususunda uygun kaldık. Türkiye kendisine tarafları tek numara araya getirme ve diyaloğun tesisi noktasında ehemmiyetli ilerlemeler kaydedilmesine araştırma görevlisi olduk. Gayretlerimiz kararı Rus ve Ukrayna Dışişleri Bakanları, Dışişleri Bakanımın da katılımıyla Antalya'da tek numara araya geldiler. Savaşın devam etmiş bulunduğu tek numara ortamda bu toplantının düzenlenmesi caba diplomasinin hanesine kaydedilmiş
önemli tek numara başarıdır. Kalıcı ateşkesin tesisi mevzusundaki çabalarımızı yılmadan sürdürmeye devam edeceğiz" diyerek konuştu.

"Ekonomik ortaklığımızı dünkü toptan düzende elan da ileriye taşımamız kuma menfaatimizedir"

Bugün icra ettikleri görüşmelerde düet ve başka nice meseleyi de yorum fırsatı bulduklarını tabir fail Erdoğan, "İçinden geçtiğimiz bu allak bullak çağda Almanya ile bulunan faziletkâr seviyeli danışma mekanizmalarımızın canlandırılması gerektiğine inanıyorum. Ve Yüksek düzeli izlemsel kurul toplantımızda da deminden esna Almanya'da inşallah dışişleri bakanlarımız yekdiğeri ile müzakere etmek kanalıyla en yaklaşan sürede faziletkâr seviyeli izlemsel kurul toplantımızı Türkiye'de gerçekleştireceğiz. G20 üyesi devletler kendisine iktisadi ortaklığımızı dünkü toptan düzende elan da ileriye taşımamız kuma menfaatimizedir. Almanya, Türkiye'nin ihracatta ilkin ve ithalatta ikinci sıradaki ortağıdır. 2020 senesinde 38 bilyon dolar yöresinde gerçekleşen düet tecim hacmimiz 2021 senesinde 41 bilyon doları aşmış vaziyette. Bu rakamı kendileri ile de tabir ettim, inşallah 50 bilyon dolara taşımakta kararlıyız" açıklamasında bulundu.

"İşbirliğinin yenilenebilir enerji, memleket değişikliği ile uğraş yeşil dönüşüm, bileşimli zeka ve dijitalleşme denli dünkü bölgelerde yoğunlaşmasının bu gayeye ulaşmamıza araştırma görevlisi olacağına inanıyorum" diyen Erdoğan şunları kaydetti:

"İlişkilerimizin ehemmiyetli kısmını da insanı format örgütleme ediyor. Turizmde bu yıl müstevli önceleri zamanın rakamlarının yakalanmasına bilhassa çalışıyoruz. Malum bizim turizmdeki çalışan dü memleketimiz tek numara Rusya dü Almanya idi. Almanya ile bulunan bu turizmdeki münasebetlerimizi gene bire tek numara kararlılıkla devam ettireceğimize inanıyorum. Almanya'daki 3 milyonluk Türk toplumunu ülkelerimizi birbirine elan da yakınlaştıran kuma tek numara bolluk kendisine görüyorum. Geçen yıl teşrinievvel ayında Türkiye-Almanya İşgücü Anlaşması'nın 60. yıl dönümü kutlandı. Bu yıl dönümü Almanya'nın kalkınmasına aşırı aydın gönençli tek numara memleket durumuna gelmesinde yardım sunan Türklerin emeklerinin tek numara defa elan ölçüm edilmesi itibarıyla dobra tek numara punt örgütleme etti. Covid-19 salgınıyla mücadelede hasret Türeci ve Uğur Şahin hem Almanya'nın hem Türkiye'nin gururu oldular. 14 Mart Tıp Bayramı vesilesiyle çıkarlarını tek numara defa elan kutlama ediyorum.

"Bundan sonraları da Avrupalı Türkleri herhangi tek numara bölgede heveslendirme etmeyi sürdüreceğiz."

Almanya ile diyalekt mevzularda yaklaşan ortaklaşa iş ortamında emek harcamayı önemsediklerini ve bundan sonraları da Avrupalı Türkleri herhangi tek numara bölgede heveslendirme etmeyi sürdüreceklerini kaydeden Erdoğan, "Bölgelerimizdeki akıbet gelişmeler Türkiye'nin ilkin asayiş ve erke peyda etmek neredeyse nice bölgede açacak role ehil bulunduğunu ispatlamıştır. Almanya'nın AB ortamında reis konumdaki ülkelerden birisi bulunduğu tartışmasızdır, şüphesizdir. Türkiye AB ilişkilerinin ilerletilmesinde Alman dostlarımızın müspet davranış ve desteğinin devam edeceğine inanıyorum. Bütün bunlara bu arada bilhassa de yetişek tedris dalında İstanbul'daki Türk Alman Üniversitesi bizim düşüncesince aşırı ehemmiyetli başlıca tek numara sıçrama tahtasıdır. Bunu da sayın şansölye ile bilhassa görüştük. O da Türk Alman Üniversitesi'nde tek numara İlahiyat Fakültesi kurulması ancak bire tek numara biçimde Türk Alman Üniversitesi'nin Almanya ayağının yaraştırma edecekleri eyalet yahut şehir, orada doğrudan çabucak onun adımının da atılmasını ego kendilerine de öneri ettim. Zaten sözleşmenin altyapısında, muhteviyatında de bu var. Bu adımı da alaşağı etmek kanalıyla tek numara an ilkin Almanya ayağında da tek numara Türk Alman Üniversitesi'ni kurmamız, oradaki bilhassa tanrı bilimi dair tek numara açığın giderilmesinde aşırı tek numara hayli yarar sağlayacaktır. Bu mevzuyla ilişik kendisine da sayın şansölye bunu inceleyecekler ve adımı da buna uyarınca atacağız. Ben hususi temsilciler noktasında da dü arkadaşımızı görevlendirdim. Daha ilkin gene memur bulunan İbrahim Kalın koca görevine devam edecek ancak İbrahim Kalın koca ile beraberce Çağatay koca de İbrahim koca ile beraberce bu emek harcamayı inşallah yürütecekler" açıklamasında bulundu.

"Cumhurbaşkanı ve ego bu saldırılar mevzusundaki endişelerimiz dair hemfikiriz"

Erdoğan, Almanca teşekkürname ederek lafı Scholz'a bıraktı. Scholz, "Şansölye kendisine Türkiye'de bulunmaktan mutluyum. Çok etraflıca müddet tek numara aradaydık, konuştuk. Bu elleme tek numara ilişkimizin, işbirliğimizin bulunduğunun göstergesi. Savaş yaşanmış bulunan tek numara çağda tek numara araya geliyoruz. Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısı devam ediyor. Yaşanan iri acıların haberlerini alıyoruz kıtamızın doğusundan. İki ülkenin de vatandaşları TV uğrunda olup bitenleri izliyoruz, orada hayatlarını kaybeden kullanıcılarını görünce, parçalanan aileleri ve yıkılan şehirleri görür görmez endişeleniyoruz. Cumhurbaşkanı ve ego bu saldırılar mevzusundaki endişelerimiz dair hemfikiriz. En endamsız sürede ateşkese ulaşılması dair da hemfikiriz. Siviller düşüncesince emin koridorların sağlanması icap eder ki kazalı yerlerden çıkabilsinler. Her gündüz herhangi tek numara füzeyle Rusya'nın evren camiasının birliğinden ayrıldığını da menfez uğrunda bulundurmalıyız. Rus başkanına çağrıda bulunuyoruz; bundan sonraları durun deriz ve yalnızca diplomatik tek numara hal olabilir" dedi.

Ukrayna ve Rusya arasındaki gelişmelerin akıbet basamak ehemmiyetli bulunduğunu kail Scholz, "İki ülkenin cumhurbaşkanlarıyla yaptığımız görüşmelerle ilişik düşün alışverişinde bulunduk. Artık sonuçların elde edilmesi ve silahların susması önemli. Türk müttefikimizin de diplomatik çabasını müspet karşılıyoruz. Ve Rusya-Ukrayna Dışişleri Bakanları'nın Türkiye'de görüşmesini ehemmiyetli buluyoruz" diyerek konuştu.

"Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey Toplantısı'na da inanıyorum ki aşırı elan ayrımlı tek numara biçimde gitme imkanını bulacağız"

Başbakan Scholz'un açıklamalarının peşi esna da mütekellim Erdoğan, "Sayın şansölyenin samimi, gönlünü ayırmak kanalıyla icra ettiği değerlendirmeleri herhangi tek numara dü memleket açısından da ehemmiyetli buluyorum. Bu bakımdan yaptığımız müzakere filhakika aşırı içtenlikli tek numara memleket bünyesinde geçti. Bundan ahir süreçte de bilhassa Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey Toplantısı öncesinde elbette ilişik icra vekili arkadaşlarımızın yapacakları çalışmalar, bizim hususi temsilcilerimizin muhataplarıyla yapacağı görüşmelerle tek numara ön tedarik yapılacak ve Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey Toplantısı'na da inanıyorum ki aşırı elan ayrımlı tek numara biçimde gitme imkanını bulacağız" dedi.

"Biz şu anda NATO'da Almanya'yla dü ortağız, dü ehemmiyetli NATO ülkesiyiz"

Basın çalışanlarının sorularını da cevaplayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Siz, askeri iş birliğinden bahsettiniz, şansölye NATO partnerlerinin bütünlük olması icap ettiğini söyledi. Siz Rusya'dan hala tabanca takanak mısınız, bunun haricinde Batı'nın yaptırımlarına katılacak mısınız?" şeklindeki sorusu üzerine, "Askeri derken NATO'daki teşrikimesai ne demektir? NATO'daki teşrikimesai bire tek numara sürede askeri dayanışmanın kurulma etmiş bulunduğu tek numara kurumdur NATO. Burada başlıca silahlardan tutunuz da uçaklara varıncaya genişliğinde herhangi tek numara şeyi NATO'da ne yaparsınız? Kullanırsınız. Biz şu anda NATO'da Almanya'yla dü ortağız, dü ehemmiyetli NATO ülkesiyiz. Dolayısıyla herhalde bunu aramızda değerlendirmek, alelhusus hele bu süreçte iri ehemmiyet bildirme etmektedir. İki NATO ülkesi kendisine beraberce neler yapabiliriz, ne denli eksiklerimizi gene bire tek numara biçimde gideririz, bunun değerlendirmesini yaptık” dedi.
Türkiye'nin Rusya'dan almış bulunduğu silahlara bağlı Erdoğan, "Bugüne genişliğinde elbette aldığımız tabanca yahut silahlar var. Şu andaki şerait bünyesinde doğacak ne gösterir onu şu anda bahsetmek herhalde er olur. Ama şerait ne getirir, ne sürükler bunu görmemiz lazım" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Biz Sayın Zelenskiy ile de Sayın Putin ile de dostluğumuzu değiştirmeden destek peyda etmek durumundayız. Ancak şurası da söyleyeyim; yaptırımlara gelince, Birleşmiş Milletler kuralları bünyesinde ne gerekiyorsa kılıç şu anne genişliğinde onu yaptık ve NATO üyesi devletlerin yapmadıklarını kılıç Rusya'ya karşın Ukrayna'ya yaptık, o desteğimizi sürdürdük, insancasına yardımlarımızı da gene bire tek numara biçimde şu anda 50'yi tek numara hayli tırı kılıç Ukrayna'ya gönderdik, göndermeye de devam ediyoruz" dedi.

Hülya Keklik

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?