Yaşam

Çocukluğundan buyana yârenlik beslediği ormanlara gözü kabilinden bakıyor

Giresun'da orman muhafaza memuru kendisine fariza işleyen Nihal Keskin, çocukluğundan buyana muhabbet beslediği ormanlara gözü üzere bakıyor.

Çocukluğundan buyana yârenlik beslediği ormanlara gözü kabilinden bakıyor
27-06-2022 15:06
Giresun

Giresun Orman Bölge Müdürlüğü Kulakkaya Orman İşletme Şefliği'nde 2 senedir fariza önleyen 27 yaşındaki Keskin, il merkezindeki evinden değme gündüz 60 kilometre defa kıvrım ederek Dereli ilçesindeki fariza alanına gidiyor.

Dik yamaçlı Karadeniz ormanlarındaki istihsal alanlarına revan Keskin, işçilerin icra ettiği kesimleri ve hâlâ sonradan fidan üstünde meydana getirilen işlemleri denetliyor. Keskin, ormandaki ağaçların getirilmiş olduğu tutukevi deposunda da fariza yaparak, yığılım kontrolü, format sıralaması ve taşımalık kadar işlemleri gerçekleştiriyor.

Kaçak fidan kesimi ihbarlarını da hassasiyetle arama ederek, lüzumlu işlemleri önleyen Keskin, çalışma arkadaşları ile ormanların korunması düşüncesince himmet veriyor.

Bir bebek anası Nihal Keskin, AA muhabirine, eskiden orman teşkilatında tamirhanede fariza önleyen babasının namına değme daim ormanları ve doğayı anlattığını söyledi.

Bu sebeple önemsiz yaşlardan bu yana kendisinde tabiat sevgisi oluştuğunu anlatım fail Keskin, "6-7 yaşımdan bu yana düşkünlük vardı. Ormancıları, araçlarını görüyordum. Ormanları değme daim düşkünlük ediyordum. Özellikle ormandaki karaca, geyik kadar hayvanları değme daim gitmek istiyordum. Şimdi ise baht oldu, bu mesleği yapıyorum." dedi.

"Ağaçlar da evlatlarımız gibi"

Keskin, işini istekle yaptığını belirterek, evinden baş döndürücü uzakta çalışsa da değme devir ormanlara başlamak istediğini, salname izne ayrıldığında bile işe dönmeyi dört gözle beklediğini anlattı.

"Gerek orman kooperatifi başkanları lazım orman çalışanları, ortak kadının bu işi yapacağına dayanıklı ortak tomar inanmıyorlardı. İşi öğrendikçe, işe hâlâ ortak tomar sarıldıkça bu işi ferah ferah yapabileceğimi anladılar." diyen Keskin, ortak müddet sonradan bu aha kendisini bildirme ettirdiğini aktardı.

Ormanda ölçüme gittiklerini, orman içre engebeli, gidilmesi ağır bölgeler olduğuna ayraç fail Keskin, geçmiş senelerde 'Yürüyemezsin, sen hastalık geldin?' diyenler olduğunu, bu işi ferah ferah yaptığını görür görmez de bir hale alıştıklarını belirtti.

Keskin, ormanların korunması noktasında hassasiyetle fariza yaptığını vurgulayarak, "2 yaşlarında kızım var. Ormandaki ağaçlar da bizim evlatlarımız gibi, onları da daima korumamız lazım. Ağaçlar konuşamıyor ki bizlere dertlerini anlatsınlar, kılıç de daima onları koruyoruz." sanarak konuştu.

İşinin ortak tane zorluğunun ailesinden ırak ikamet etmek bulunduğunu dile getiren Keskin, kızı rahatsızlandığında elden anlayış imkanının olmadığını söyledi.

Keskin, eşinin kendisini değme daim ölçüm ettiğini anlatarak, "Eşim bankacı, değme daim bağlı ortamda. 'Senin işin hâlâ güzel, daima tabiat ve ağaçlarla iç içesin.' diyor. Kendimi bahtlı görüyorum." ifadelerini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?