Gündem

Çırağan Caddesi'ndeki çınar ağaçlarının ihmalden kurumuş olduğu iddiası

Orman Fakülteliler Derneği, Dolmabahçe'deki "ağaç ölümleri"nin, ekosistem bütünlüğünün yavaş yavaş bozulması, bozulmanın er devirde belirleme edilememesi, tespiti sonra otama şekillerinde liyakatsiz olunmasından kaynaklandığını anlatım etti.

Çırağan Caddesi'ndeki çınar ağaçlarının ihmalden kurumuş olduğu iddiası
13-03-2022 10:29
İstanbul

Orman Fakülteliler Derneğinden (ORFAMDER) AA muhabirine, Çırağan Caddesi'ndeki çınar ağaçlarının İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) kabilinden kesilmesine bağlı meydana getirilen açıklamada, doğranan zamanı çınarların, kamuoyunda sıkıntı ve sersemlik yarattığı, 100 salname ağaçların "yapacak birlikte nesne kalmadı" anlamına mevrut raporlarla ortadan kaldırıldığı belirtildi.

İBB'nin Çırağan Caddesi'ndeki ağaçları kesmesine tepki

İstanbul'da zamanı ağaçlardaki bahis konusu patojenin (Ceratocystis platani) civar el 1945 senesinde Marsilya'da, şu an İtalya özellikle kazanmak az daha İspanya, İsviçre, İran, Arnavutluk ve Yunanistan'da yayılış gösterdiği dökme açıklamada, şu değerlendirmede bulunuldu:

"Dolmabahçe'de yaşanmış bulunan dikme ölümleri ekosistem bütünlüğünün yavaş yavaş bozulmasıyla gerçekleşmiştir. Bu bozulmanın er çağda belirleme edilemediği, tespiti sonra otama şekillerinde değimsiz olunmasına ek olarak, İBB kabilinden meydana getirilen görev budamaları da hastalığın yayılmasına illet olmuştur. Ağaçların yaşamını yıldırma eden, mantar hastalığı hastalığı ve kurt zararlılarına, orijin sağlığını yıldırma eden; dolaşma yollarındaki kaba döşeme baskısına, dikme çanaklarının baş döndürücü elverişsiz olmasına, ağaçların tarz görev kimyasallarına, tarz tuzlama olumsuzluklarına, yel ve kar baskısına erinç sene boyu gözlem, raporlama, esirgeme ve görev işlerinin işlenmiş olması gerekirdi."

"Kesime değişmeyen verenlerin dikme ve ormanla birlikte birlikteliği yoktur"

ORFAMDER, tehlikenin geçmediğini, yayılarak bitmeme ettiğini vurgulayarak, Dolmabahçe, Gülhane Parkı, Emirgan Korusu, Yıldız Parkı'nda da bu hastalığın yüzdelik 25 oranında yayıldığını kanıt etti.

Tarihi ağaçların ve koruların, esirgeme kurullarının cellat müsaade süreçleriyle ve belediyelerin budama merkezli salname görev çalışmalarıyla yaşatılamayacağı dökme açıklamaya, şöyleki bitmeme edildi:

"Mesleki sıkı ve ilmî çalışmaların sorumluluğunda orman fakültelerinin iş birliğiyle, Tarım ve Orman Bakanlığı himayesinde toy birlikte proses başlatılmalıdır. Bugün, nite yönetilmeli, sorusuna çabucak karşılık bulmalıyız. Dolmabahçe çınarları düşüncesince İstanbul 4 Nolu Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu'nun verdiği eğin sonucunda salahiyet - hata birlikteliği yoktur. Kesilen ağaçların sorumluluğunu birlikte numara dereceden ilişki birlikte yetkinliği bulunmamaktadır. Kararın altında imzası bulunan manzume disiplinlerinin (hukukçu, site plancısı, peyzaj mimarı, harita mühendisi, mimar, mevki mühendisi) dikme ve ormanla birlikte birlikteliği yoktur. İlgisi bulunan komite üyesi orman mühendisinin de kararda imzası yoktur."

"İBB, İstanbul'un bellik kıymetini namevcut fail uygulamalara imza atmaktadır"

Dolmabahçe çınarları düşüncesince geç kalındığı fakat öteki zamanı ağaçlar düşüncesince doğrudan aşama atılması gerektiği tamlanan açıklamada, şu ifadelere toprak verildi:

"İBB hâlâ evvela de İstanbul'un yeşil varlığını artırmaya, peyzaj estetiğine yardım sağlamaya müteveccih eski senelerde meydana getirilen amudi bahçeleri kaldırdığı kabil çağ de zamanı ağaçları keserek İstanbul'un bellik kıymetini namevcut fail uygulamalara imza atmaktadır. İBB, İstanbul'un yeşil mirasını köklü değişmeyen ve önlemlerle namevcut fail birlikte gurur olmamalıdır. Bu hususta, hâlâ evvela de bu duyarlılığı göstermiş bulunan çevreci ve doğaya anahtar vermiş herhangi birlikte vatandaşın geç kalmadan sesini duyurması gerekmektedir.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?